Política26/01/2021

El TC preveu posicionar-se per primer cop sobre la sentència del Procés quan comenci la campanya del 14-F

El tribunal comença a estudiar els recursos dels líders independentistes i vol resoldre dijous el de Borràs

MadridSi no hi ha cap canvi d'última hora, la campanya electoral a Catalunya començarà amb els tribunals marcant altre cop el ritme dels partits. I no per la data dels comicis, sinó per una nova decisió sobre l'independentisme. Vuit mesos després d'haver admès a tràmit els recursos de tots els condemnats per la sentència del Procés, el ple del Tribunal Constitucional aborda aquesta setmana la resposta a la decisió del Tribunal Suprem. L'ordre del dia és extens i segons apunten a l'ARA fonts de l'alt tribunal no està previst que els magistrats tinguin sobre la taula la resposta al recurs de l'exconsellera Meritxell Borràs fins dijous, la vigília de l'inici oficial de la campanya. El tribunal, però, obre també la porta a la possibilitat que no hi hagi una decisió consensuada fins al pròxim ple, previst per després de les eleccions catalanes del 14 de febrer.

Sigui com sigui, la resposta al recurs de Borràs –condemnada a un any i vuit mesos d'inhabilitació i 60.000 euros de multa per desobediència– marcarà el camí per a la resta de polítics condemnats a l'hora de portar els seus casos davant la justícia europea. El Constitucional s'ha marcat com a objectiu haver resolt tots els recursos abans de l'estiu, i seguirà amb el de l'exconseller Carles Mundó. El ponent de la sentència, el magistrat i ex fiscal general de l'Estat Cándido Conde-Pumpido –que pilota tota la resposta als presos polítics–, ha proposat desestimar el recurs de Borràs i avalar la competència del Suprem per jutjar-la. Està previst que la tesi de Pumpido acabi tirant endavant, però no està clar si per unanimitat. Hi ha divisió entres els onze magistrats que formen el TC sobre la competència del Suprem per jutjar els líders independentistes per desobediència, així com sobre les multes que se'ls va imposar.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la taula hi ha el precedent de la justícia belga, que va rebutjar enviar a Espanya l'exconseller Lluís Puig en considerar que el Suprem no era competent per reclamar-ne l'extradició. Tant Jordi Sànchez com Josep Rull i Jordi Turull van presentar nous escrits al Tribunal Constitucional demanant l'alliberament immediat arran d'aquesta decisió, però de moment el tribunal no s'hi ha pronunciat. En el seu escrit, Borràs defensa que es va vulnerar el seu dret a tenir el jutge predeterminat per la llei, ja que hauria d'haver estat jutjada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Cargando
No hay anuncios

Resposta a Torra

A més dels recursos a la sentència del Procés, el TC també estudia aquesta setmana un nou recurs de l'expresident de la Generalitat Quim Torra contra el rebuig del tribunal a suspendre cautelarment la seva inhabilitació per desobediència, acordada pel TSJC i ratificada pel Suprem. El Constitucional ja s'hi va negar però després va presentar un recurs de súplica en contra de la decisió de no acceptar mesures cautelars sense entrar a valorar la sentència que el va condemnar per no haver retirat la pancarta de suport als presos polítics de la façana de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios