La judicialització de la política

Un TC de vacances rebutja suspendre l'ordre de detenció de Puigdemont a Espanya

Dos magistrats conservadors inadmeten el recurs sense invocar el ple del tribunal, de majoria progressista

Puigdemont i Comín, a l'Eurocambra
09/08/2023
2 min

BarcelonaCarles Puigdemont serà detingut si trepitja l'estat espanyol. No és cap novetat per al 130è president de la Generalitat, exiliat a Bèlgica des del 2017, però sí el fet que el Tribunal Constitucional (TC) hagi rebutjat el seu recurs sense ni tan sols invocar el ple, com havia passat fins ara en les decisions transcendents vinculades al Procés. Tal com ha avançat José María Brunet a El País i ha confirmat l'ARA, la sala de vacances del TC ha inadmès a tràmit la sol·licitud de Puigdemont i també del conseller a l'exili Toni Comín, perquè se suspengui l'ordre de detenció contra ells vigent a Espanya –no a Europa–. Demanaven empara perquè l'ordre s'aixequés almenys fins que es resolguin les mesures cautelars que han demanat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea respecte a la seva immunitat, revocada ara fa un mes en primera instància.

Dos magistrats conservadors –César Tolosa i Concepción Espejel– han votat en contra d'admetre el recurs tot i l'oposició de la progressista Laura Díez. Es dona la circumstància que la majoria de la sala de vacances del TC no es correspon a la del tribunal en el seu conjunt, que des de fa uns mesos ha passat a ser progressista. Fins ara, especialment quan hi havia majoria conservadora, totes les decisions que ha pres el TC han estat contràries als interessos dels presos polítics i exiliats. Díez, que era partidària d'acceptar el recurs d'empara de Puigdemont i Comín, considerava, a més, que la decisió no era urgent i que no calia que fos la sala de vacances la que la prengués sense comptar amb l'opinió de la resta de magistrats del Constitucional.

Segons la resolució del tribunal, s'inadmet el recurs davant "la manifesta inexistència de violació d'un dret fonamental". Res canvia, doncs, en la situació de Puigdemont i Comín, que no poden tornar a Catalunya, però que, de moment, sí que es podrien moure en llibertat per Europa, davant la inexistència d'una ordre de detenció internacional contra ells. El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena encara no ha decidit reactivar les euroordres perquè prefereix esperar a saber la decisió del TJUE sobre les mesures cautelars.

Negociacions viciades?

L'endemà de les eleccions del 23-J, que han deixat JxCat com a partit determinant per decantar la investidura del pròxim president espanyol, la Fiscalia ja es va moure reclamant que es reactivessin les euroordres contra els exiliats. El Suprem, però, va preferir optar per la prudència. Un gest que va fer respirar el PSOE, conscient que, per convèncer Puigdemont, necessita un ambient de calma durant les negociacions. El 31 de juliol la defensa de l'expresident de la Generalitat i ara eurodiputat va presentar el recurs d'empara al TC, que finalment ha estat resolt negativament al cap de 10 dies.

stats