Les tensions entre socis s’instal·len al Parlament
Vox troba a la Cambra el seu espai per marcar perfil, i els grups guanyen pes com a negociadors
PalmaSi Marga Prohens tenia clara una cosa durant les negociacions per la investidura era que no volia que Vox entràs al Govern. Se’n va sortir, a diferència de la resta de presidents autonòmics del PP que després del 28-M varen necessitar el suport de l’extrema dreta. Aquesta decisió, però, ha fet guanyar protagonisme al Parlament. Les discrepàncies entre els socis s’exhibeixen en aquest espai i no en l’àmbit del Govern. Les negociacions estan en mans dels grups parlamentaris, i en depèn l’estabilitat de l’Executiu.
La mostra més clara d‘aquesta dinàmica és en la crisi entre els conservadors i l’extrema dreta que va esclatar dimarts passat. El Govern va tornar a casa sense poder tirar endavant els pressupostos després que els dos partits topassin sobre un text parlamentari –una proposició no de llei (PNL)– que instava l’Executiu a aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles aquesta legislatura. “El text que debatíem no té força jurídica, no es podia posar a l’alçada de la votació del sostre de despesa”, asseguren fonts populars: “Els ho vàrem explicar, però Vox ens va respondre que tenia importància com a compromís del PP”. Vox va acabar condicionant el primer tràmit per tirar endavant els comptes de les Illes que s’aprovàs un text parlamentari sense rang de llei.
Per a l’extrema dreta, el Parlament és l’escenari per marcar perfil i collar els conservadors. És a la Cambra on tiraran endavant algunes iniciatives acordades amb el PP, com ja han fet amb la creació de l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística. Vox ha decidit, a més, exercir aquest paper sense consensuar abans amb el PP els textos que presenti, malgrat els retrets dels populars.
Després que les diferències amb Vox al voltant d’una PNL sobre llengua duguessin al rebuig del sostre de despesa no financera a la Cambra, hi va haver veus conservadores que, com va explicar l’ARABalears, varen qüestionar l’actuació del seu propi grup, per haver esgotat massa els temps de la negociació de les esmenes, que varen acabar entrant massa tard a registre. Fonts de Vox asseguren que aquesta “malaptesa” per part del PP va dificultar l’acord, però altres veus consideren que el grup d’extrema dreta hauria cercat el xoc igualment. Va ser la portaveu adjunta del PP, Marga Durán, qui va dur el pes de la negociació de les esmenes, a causa d’una absència temporal del líder del grup, Sebastià Sagreras, que té més pes dins del PP i va ser a l’equip negociador per la investidura.
“El xoc amb Vox ens centra”
Si Vox fos al Govern, bona part dels debats es produirien a porta tancada, en reunions del Consell de Govern. Però, tot i això, el PP continua defensant la decisió de Prohens de deixar l’extrema dreta fora de l’Executiu. “No ens va tan malament diferenciar-nos al Parlament”, assenyalen fonts del grup, que asseguren que el xoc en qüestions com la de la llengua “centra i no radicalitza” el PP a ulls dels votants.u