Torra crida a la unitat per fer efectiu el "mandat democràtic de llibertat" aquest 2019

El Govern impulsarà al gener la recuperació de les lleis socials suspeses pel Constitucional

Marc Toro
30/12/2018
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, deixa clar que el 2019 ha de servir per "realitzar el mandat democràtic de llibertat". Així ho ha afirmat al tradicional missatge de Cap d'Any, en què ha remarcat que tant per assolir aquesta fita com per fer front al judici de l'1-O "cal exigir-se ser més forts en la unitat". En un discurs amb records als presos polítics i exiliats, Torra ha afirmat que aquest any que ve serà "decisiu" i ha cridat a "revoltar-se davant la injustícia" i "fer caure els murs de l'opressió". "Els catalans serem allò que vulguem ser [...] Estiguem preparats per a l'any de la llibertat, que ja s'acosta", ha conclòs.

Sense concretar en què s'hauria de traduir aquest "mandat democràtic", el cap de Govern ha insistit molt en la necessitat que, davant les "envestides" de la repressió, "els demòcrates es presentin units i solidaris" en defensa dels drets civils, socials i polítics. Una suma d'esforços, ha dit, que ha de permetre "aïllar i denunciar l'extrema dreta i el feixisme", però també fer possible "l'autodeterminació". Davant les divergències entre JxCat i ERC en relació amb el full de ruta cap a la República, Torra ha demanat deixar enrere les "desconfiances" i les "diferències que puguin separar". "Que la generositat torni a ser el vehicle de la nostra expressió col·lectiva", ha afegit.

La setmana després de reunir-se a Barcelona amb el president espanyol, Pedro Sánchez, Torra ha reiterat que el Govern no deixarà "d'insistir en el diàleg" i la "negociació", així com en la "necessària mediació internacional". A la trobada entre els caps de govern al Palau de Pedralbes, els executius català i espanyol es van comprometre a continuar parlant per vehicular una solució política al conflicte amb l'Estat, i Torra ha aprofitat l'ocasió per tornar a advertir el govern del PSOE que el diàleg sigui "creïble, sincer i valent per a una solució democràtica i política".

El president ha apel·lat, en aquest sentit, als "consensos" que assegura que agrupen el 80% de la societat catalana: "Que som i ens sentim republicans; que no acceptem la repressió penal [...] i que volem exercir el nostre dret a l'autodeterminació", ha enumerat, assegurant que la seva "principal preocupació" i la del Govern al llarg del 2019 serà fer possible una Catalunya "determinada en llibertat". Sigui com sigui, la Moncloa ja ha tancat la porta en reiterades ocasions a la possibilitat d'un referèndum pactat, i només preveu que els catalans puguin votar una doble reforma de la Constitució i de l'Estatut que doni a Catalunya més autogovern.

En la llista de propòsits de cara a l'any a punt de començar, Torra s'ha compromès a garantir "els drets socials de tots", i per això ha anunciat que en el primer consell executiu de l'any el Govern posarà en marxa la "tramitació legislativa" per "donar efectivitat" a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional (TC). Caldrà veure de quina manera es tornen a aprovar aquestes normes després que el PSOE s'hagi compromès a aixecar-ne el veto imposat pel govern del PP i hagi retirat alguns dels recursos presentats a l'alt tribunal per l'executiu de Mariano Rajoy.

Torra ha reservat una part del discurs per avisar que el 2019 serà "un any de desafiaments majúsculs", entre els quals ha destacat especialment el judici contra els líders independentistes processats al Tribunal Suprem. "Són innocents, van complir el que els demanàvem i cal que tornin a casa", ha dit, confiat que "el poble de Catalunya sabrà encarar un any que serà decisiu per a tothom". Amb tot, ha cridat a recuperar l'esperit de l'1-O i el 3-O amb les "banderes" de la "democràcia, la justícia i la no-violència".

El missatge de Cap d'Any del 2017, a les xarxes socials

Torra ha recuperat la tradició del missatge institucional de Cap d'Any després que l'any passat no es pogués fer a causa de l'aplicació del 155. L'ara expresident Carles Puigdemont va difondre aleshores a les xarxes socials un missatge en vídeo des de l'exili a Brussel·les. Sense aclarir quin seria el seu futur polític, Puigdemont va instar al llavors president espanyol, Mariano Rajoy, a "reconèixer el resultat de les eleccions del 21 de desembre i començar a negociar políticament amb el Govern legítim de Catalunya".

stats