Judicialització

El fiscal del cas Torrent avisa que no hi haurà desjudicialització: "És una bola"

El TSJC tira endavant el judici contra l'expresident del Parlament i la mesa, malgrat els dubtes per la recusació d’un dels magistrats

Roger Torrent arriba al TSJC pel judici que comença avui contra ell i l'antiga mesa del Parlament
05/10/2022
3 min

BarcelonaEl judici contra Roger Torrent i la mesa del Parlament ha començat amb un cop d'efecte de la Fiscalia: ha plantejat els dubtes que li generava fer la vista sense que s’hagin resolt tots els recursos per la recusació d’un dels magistrats. Però quan ha vist que el tribunal estava decidit a continuar, el fiscal del cas ha volgut aprofitar per llançar un avís general: malgrat que a la taula de diàleg entre Generalitat i Estat s’estigui negociant una hipotètica desjudicialització del Procés, la Fiscalia no està per la labor i espera que el poder judicial tampoc. "Va circulant una bola, que evidentment ha de ser una bola, sobre el fet que aquest judici forma part dels procediments judicials que s’han portat a la taula de negociació en això que s’ha anomenat la desjudicialització de la política catalana, que pretén l'arxiu de procediments contra polítics catalans derivats del Procés. Estic segur que aquesta sala no està afectada ni de lluny per aquesta bola, però hi ha la intenció clara que aquest judici no arranqui", ha dit el fiscal José Joaquín Pérez de Gregorio.

Inicialment, ha semblat que totes les parts s’alineaven per demanar la suspensió del judici. Fins i tot la Fiscalia ha recordat que hi havia el perill que el judici s’acabés havent de repetir si la sala del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) acceptava el seu recurs contra la recusació del magistrat Carlos Ramos. El president del tribunal que jutja el cas ha dit, però, que el judici no es podia "dilatar" més. "Estem obligats a anar a judici. En aquesta vida s'ha de ser valent" deia Carlos Mir.

Inviolabilitat parlamentària

La sessió s’ha centrat en les qüestions preliminars. Un cop el tribunal ha acordat continuar amb el procediment, les defenses de Torrent i la resta d’acusats –l’exvicepresident del Parlament Josep Costa, l’exsecretari primer de la mesa Eusebi Campdepadrós i l'exsecretària quarta de la mesa Adriana Delgado– han plantejat les seves qüestions preliminars. Han invocat el dret a la inviolabilitat parlamentària per demanar la nul·litat de la causa. "¿Si la inviolabilitat no impedeix aquest judici, què protegeix?", plantejava l’advocat de Torrent, Andreu Van den Eynde, que ha recordat al tribunal que la jurisprudència d’Estrasburg és especialment restrictiva a l’hora de protegir aquest dret. Les defenses també han expressat els seus dubtes pel fet que el TSJC jutgi Costa o Campdepadrós, tot i que ja no siguin aforats, i han demanat que Vox sigui apartada com a acusació popular del cas.

Aquest dijous el tribunal resoldrà sobre totes les qüestions i interrogarà els testimonis del cas. Divendres serà el torn dels acusats. La Fiscalia demana un any i vuit mesos d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros per a Torrent, Costa i Campdepadrós i un any i quatre mesos d’inhabilitació i una multa de 24.000 euros per a Delgado. El ministeri públic acusa Torrent, Campdepadrós, Costa i Delgado de desobeir el Tribunal Constitucional (TC) tot i ser "plenament coneixedors" dels diferents advertiments que havia fet el TC sobre la seva "obligació d'impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa parlamentària que tingués a veure amb la independència de Catalunya o la reprovació de la monarquia. Malgrat això, diu la Fiscalia, van "posar-se d’acord prèviament" per permetre el debat i la votació a la cambra de diverses resolucions el 12 i el 26 de novembre del 2019, amb la "voluntat d'infringir" el mandat "inequívoc" del TC.

Arribada per separat

A diferència d'altres judicis del Procés i en plena crisi interna del Govern entre ERC i Junts, els processats d'ERC han arribat per una banda i els de Junts, per una altra; separats. Després tant ells com els acompanyants s'han trobat al davant de la seu del TSJC, on han aprofitat per tornar a denunciar públicament "el despropòsit" que suposa el judici, en paraules de Torrent. "És un senyal més de la repressió i persecució a l'independentisme", ha dit. L'exsecretari primer de la mesa Eusebi Campdepadrós assegura que es vol "silenciar" el Parlament, mentre que l'exsecretària quarta de la mesa Adriana Delgado ha advertit que s'està atacant drets fonamentals.

Advocat defensor i acusat alhora

Costa ha arribat més tard, tot sol, amb la toga d'advocat. L'exvicepresident primer del Parlament, que va esquivar anar a declarar davant del TSJC com a investigat quan el cas estava en instrucció, ha decidit ara sumar-se al procediment. "Atès el cúmul de despropòsits comesos pel TSJC, he decidit que la manera més disruptiva de plantar-los cara és anar a desmuntar aquest simulacre de judici des de dins", ha piulat a Twitter. "Que no puguin consumar aquest atac a la democràcia sense oposició", ha afegit. Costa ha decidit defensar-se a ell mateix en el judici, en una doble figura d’acusat i advocat defensor força insòlita.

stats