En directe
Eleccions 23-J
24/07/2023

Sánchez vol evitar una repetició electoral: "Espanya trobarà una fórmula per a la governabilitat"

La ressaca del 23-J: resultats, reaccions i possibles pactes

ARA Balears

El PP diu que començarà "immediatament" les converses amb els partits per a la investidura de Feijóo

Malgrat que els números no surten, al PP insisteixen que el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, començarà "immediatament" les converses amb els partits per cercar suport a una eventual investidura. Feijóo ja va demanar aquest diumenge a Pedro Sánchez obrir els contactes i el següent partit amb què contactarà el PP serà Vox. També vol parlar amb les formacions que sap que no li donaran el sí, així com amb UPN i Coalició Canària, dos partits que els populars creuen que estarien disposats a votar que sí a una investidura de Feijóo.

Sánchez vol evitar una repetició electoral: "Espanya trobarà una fórmula per a la governabilitat"

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat rebut amb aplaudiments i abraçades a la seu de Ferraz i s'ha dirigit aquest dilluns a l'executiva. "Espanya trobarà una fórmula per a la governabilitat", ha traslladat, informen des del partit. Fonts de la formació asseguren que Sánchez no s'ha referit a Junts, un actor clau per a la investidura.

Les mateixes fonts anoten que els resultats donen un missatge "a tots els partits i que tots han de reposar amb temps". El PSOE no té pressa per moure's i asseguren que si passen tres mesos fins que no hi hagi investidura no serà un període llarg, tenint en compte l'aritmètica sorgida d'aquest 23-J.

Puigdemont: "Un dia ets decisiu per fer govern a Espanya, l'endemà Espanya ordena el teu arrest"

Puigdemont ha tirat d'ironia després que, en ple debat sobre el paper decisiu de Junts en la governabilitat de l'Estat, la Fiscalia hagi demanat al jutge Llarena una nova euroordre contra ell i Toni Comín. "Un dia ets decisiu per fer govern a Espanya, l'endemà Espanya ordena el teu arrest", ha escrit en anglès a Twitter.

24 Jul 2023

Vidal (Sumar MÉS): "L'acord entre l'esquerra real i el PSOE exigirà comprensió"

24 Jul 2023

El PP proposarà Miquel Jerez com a senador autonòmic

Sumar vol començar ja els contactes amb el PSOE per pactar un "programa i estructura de govern"

Sumar vol evitar una eventual investidura -que seria fallida perquè només té el suport de Vox- d'Alberto Núñez Feijóo i pretén començar els contactes amb el PSOE per negociar "el programa i estructura de govern" aquesta setmana. De fet, aquest diumenge a la nit, Yolanda Díaz i Pedro Sánchez ja van parlar. "Volem instar el PSOE a començar a parlar del programa i estructura de govern", ha afirmat Urtasun. El portaveu de la formació no ha volgut entrar en els continguts que prioritzaran o els ministeris que demanaran.

Otegi: "Si depèn d'EH Bildu, la balança s'inclinarà cap a l'esquerra i cap a la sobirania"

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha tret pit aquest matí del resultat de la seva formació a les eleccions assegurant que han obtingut "els millors resultats en unes eleccions generals". Otegi ha insistit que han escolat al seu poble i que no fallaran "als bascos que han transmès el missatge d'impedir un govern PP-VOX". En aquest sentit, ha confirmat que "si depèn d'EH Bildu, la balança s'inclinarà cap a l'esquerra i cap a la sobirania" i ha destacat que la ciutadania ha premiat a l'esquerra independentista i als socialistes com a "vots útils per evitar que el bloc reaccionari governi l'Estat".

Teresa Ribera (PSOE): "Ens queden setmanes complicades, però tenim esperança. Ho intentarem"

El PSOE reuneix la seva plana major aquest migdia a la seu de Ferraz l'endemà de les eleccions, amb la satisfacció d'haver aturat la "coalició ultra", en paraules del ministre Félix Bolaños, però conscients que l'aritmètica és complexa per tirar endavant una investidura de Pedro Sánchez. "Ho intentarem", ha dit la número 2 del PSOE per Madrid, Teresa Ribera, en la seva arribada a la seu. Ha assegurat que "queden setmanes complicades, però això és esperança".

Gamarra (PP): "L'alternativa al govern del PP és el bloqueig institucional o la repetició d'eleccions"

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, encén la hipòtesi d'un bloqueig institucional si no es facilita un govern liderat pels populars com a formació més votada. En una entrevista a 'El Programa de Ana Rosa', Gamarra ha apel·lat a la "responsabilitat" del PSOE i ha assegurat que amb els resultats d'aquestes eleccions només hi ha dues opcions: "o qui ha guanyat les eleccions està al capdavant del govern o anirem a una situació de bloqueig fent néixer un Frankenstein 2", fent referència a la coalició PSOE-Podem amb el suport d'ERC en diversos moments de la passada legislatura.

La secretària general popular ha insistit que "si Sánchez intenta conformar una majoria, pot portar Espanya a un bloqueig institucional" perquè "l'aritmètica parlamentària pot sumar, però la governabilitat no".

Borja Sémper (PP): "Aspirem a un govern en solitari amb pactes puntuals"

Tot i la victòria insuficient del PP, que no va aconseguir sumar amb Vox aquest 23J, els populars reclamen poder governar després d'haver estat la formació més votada. Així ho ha defensat aquest dilluns el portaveu del PP, Borja Sémper, que ha assegurat que aspiren a "un govern en solitari amb pactes puntuals".

En entrevistes a Onda Cero i a RNE el popular ha explicat que Feijóo plantejarà a Sánchez "fórmules alternatives de governabilitat" i ha insistit que "és inèdit que el candidat que ha perdut les eleccions aspiri a governar". Sémper ha qualificat l'escenari actual de "políticament endimoniat" i ha assegurat que "un govern amb els independentistes seria un escenari nefast". També ha posat en dubte que els pactes amb VOX hagin perjudicat el PP i ha atribuït la situació a un "cúmul de circumstàncies".

24 Jul 2023

Palma és la quarta capital on PP i VOX acumulen més percentatge de vots

24 Jul 2023
Mercats

L'Íbex-35 ignora el fracàs de PP i Vox a les eleccions

Albert Martín

La victòria "amarga" de la dreta, a la premsa internacional

Les eleccions espanyoles han despertat un gran interès en els mitjans internacionals, especialment els europeus, que havien posat el focus d’interès en el paper de l'extrema dreta de Vox com a àrbitre decisiu en la formació de govern.

El recompte dels resultats tan ajustat fins al final, però, va fer que molts haguessin de tancar edició amb titulars incerts. “La dreta espanyola es prepara per a una amarga victòria”, titulava l'agència Reuters. I The Guardian feia un anàlisi similar: “Els partits de dreta espanyols no aconsegueixen el lideratge esperat”. 

El recull de premsa internacional de la nit electoral.

24 Jul 2023
Què diu la premsa?

"Feijóo guanya, Sánchez resisteix", titula 'Diario de Mallorca'

24 Jul 2023
23-J

Victòria insuficient: les urnes frenen les expectatives de Feijóo

Mireia Esteve

Surt Feijóo i els simpatitzants del PP criden "Que te vote Txapote"

El candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, ja ha sortit al balcó de la seu de Génova. "El PP ha tornat a guanyar les eleccions generals, estic molt orgullós de veure tanta gent concentrada aquí. Gràcies", ha dit davant la multitud de simpatitzants. Els crits, però, no anaven dirigits al polític gallec. Primer, els concentrats han tingut un record per a Pedro Sánchez: "Que te vote Txapote", han cridat. I, després, per a la presidenta madrilenya, que era al balcó al costat de Feijóo: "Ayuso, Ayuso, Ayuso". Un cop concloses aquestes dues proclames, sí que han cridat "president" al gallec.

Míriam Nogueras (Junts): "No investirem Pedro Sánchez 'a cambio de nada'"

La candidata de Junts, Míriam Nogueras, ha deixat clara la posició del partit, que amb set escons té la clau per mantenir Pedro Sánchez a la Moncloa: "No em tremolarà el pols. No farem president Sánchez a cambio de nada", ha dit. En aquest sentit, ha recalcat que "la nostra prioritat és Catalunya; no pas la governabilitat de l'Estat. No ens mourem ni un mil·límetre perquè nosaltres sí que tenim memòria. No els devem res".

Jorge Campos: "El PP ha basat la seva campanya en contra de Vox"

"La valoració dels resultats és bona, mantenim la representació de les Balears al Congrés, que era l'objectiu", ha declarat el diputat de Vox al Congrés, Jorge Campos, aquest diumenge vespre.

Llegeix la notícia completa aquí.

23 Jul 2023

Vidal celebra el resultat: "Per primera vegada les Illes Balears compten a Madrid"

Aina Vidal

Vox retrocedeix a Espanya

Un dels titulars de la jornada electoral és la patacada de Vox. El partit de Santiago Abascal s'ha desfet pràcticament a tot l'Estat. Ha perdut 19 escons (dels 52 als 33) i pràcticament 800.000 vots. I allà on l'extrema dreta governa és on li ha anat especialment malament. Al País Valencià ha perdut dos escons; a Castella i Lleó, cinc, i a Extremadura, un. Sí que es manté a Catalunya, amb dos diputats i uns 20.000 vots més.