Entitats sobiranistes
Política24/06/2024

Lluís Llach: "Trapero va dir que faria entrar la Brimo a la conselleria el 20-S si Sànchez i Cuixart no desconvocaven"

President de l'ANC

BarcelonaLluís Llach (Girona, 1948) aterra a la presidència de l'ANC amb l'objectiu de recosir ponts amb partits i entitats. Ho fa després d'una convulsa assemblea en què va necessitar la celebració de dos plens per poder ser escollit.

Quina arribada a la presidència...

— Espantosa, però estan bé, aquestes lliçons d'humilitat. També és normal el que va passar, perquè havia criticat la llista cívica, que era una il·lusió de l’antiga directiva.

Està dividida avui l’ANC?

— M’estranyaria molt que no tinguéssim tots la voluntat d'ajudar l'ANC. Els que em votaven a favor i en contra estan junts a les comissions. 

Per què no ha inclòs els crítics a la seva direcció? Tampoc Josep Costa, que va ser el segon més votat entre els socis.

— Josep Costa té uns valors immensos i m’havia plantejat incloure’l a la direcció, perquè podia ser perfectament coordinador d’estratègia. Però el dia abans d’escollir aquest càrrec va fer una entrevista que va desagradar a uns quants secretaris nacionals i no el van votar. Si no arriba a sortir aquella entrevista, qui sap què hauria passat. 

Els crítics els acusen a vostès de voler convertir l'ANC en la sectorial de mobilització de Junts.

— És absurd. Potser per edat m’impressiona la presència d’un president a l’exili, i tot i que no votava Junts, he votat alguna vegada Puigdemont per qüestions més sentimentals que ideològiques, per protegir aquesta figura del president. 

Cargando
No hay anuncios

¿Però un candidat o president de l'ANC ha de dir públicament qui vota?

— Quan vaig dir que calia protegir el president encara no presidia l'ANC. I després, ja al capdavant de l’entitat, em van preguntar qui votaria a les europees, i vaig respondre que el Toni Comín. Però perquè és amic, ha patit el que no es pot patir –la mort de la mare, del germà–, i per això el votava, no per votar Junts. 

¿Declaracions com aquestes no trenquen aquesta idea de transversalitat que volen abanderar?

— El meu problema és que no tinc etiqueta. Gairebé sempre votava ERC, i quan no em va agradar el que feien vaig votar la CUP. Per a mi els partits són eines, no objectius. Però és cert que com a president de l’ANC he d’anar amb més cura que abans, que parlava com si cada dia sortís de l’hort. 

Quan surt del Consell de la República fa bastant ràpid el pas de presentar-se a president de l’ANC. L'hi demana Puigdemont?

— No, la meva dimissió al Consell va ser una sorpresa per a ells, no s’ho esperaven. Però quan ell comença la negociació amb el PSOE vaig entendre que era una oportunitat de jugar a la política molt forta, però no ho veia bé. Després, en una entrevista, em van demanar per la llista cívica, vaig donar la meva opinió i l'endemà la gent m'esperonava a fer el pas, i vaig pensar que si podia servir, perfecte. 

Ha estat crític amb l'amnistia, però Puigdemont tornaria amnistiat.

— No, la votació al Parlament és prèvia. Ell pot tornar perquè ha sigut escollit, no perquè sigui amnistiat. I, a més, ell diu que si no l'amnistien també tornarà. No l'hi aconsellaria. Prefereixo un president a l'exili que a la presó, on es pot fer molt poca feina.

Cargando
No hay anuncios

Celebra l’amnistia?

— L'únic que vull és que aquesta amnistia sigui per a l'últim CDR que hi ha en aquest país. Si no, m'emprenyaré molt perquè tornarà a ser un pacte entre polítics.

Ha estat molt dur amb Oriol Junqueras, a qui ha acusat de la davallada de l'independentisme.

— No es veu? El criticava perquè preveia això. Junqueras ha definit una estratègia que era una autopista per al PSC. 

Però l’error quin és?

— N’està ple. D’entrada, si ell va decidir canviar 180 graus l’estratègia hauria d’haver dimitit, hauria d’haver explicat el nou pla i veure si l’acceptaven. El faig responsable també de l’obsessió per l’hegemonia, que porta a la desunió.

Ell va fer una lectura dels errors del 2017 i creu que cal acumular més forces. Què va fallar?

— No vam saber mesurar què vol dir democràcia a l’estat espanyol. I la gent també ha oblidat que l'1-O perverteix una mica el que va ser el Procés. A Junts pel Sí es volia fer un referèndum per obligar l'Estat a negociar, però quan ve l’1-O tot canvia. Puc explicar coses?

Cargando
No hay anuncios

Esclar.

— S’ha criticat Jordi Cuixart i Jordi Sànchez per enviar la gent a casa el 20-S a la conselleria d'Economia. Ho van fer perquè si no Trapero donava ordres de fer entrar la Brimo. I fer-hi entrar els Mossos deu dies abans de l’1-O ho posava en perill tot. Jo era allà amb Sànchez demanant al comandament de la Brimo que no entressin.

Era Trapero el que els deia que entrarien?

— Esclar, la policia espanyola mai va dir que entraria. Al revés. Per ser justos, els policies que eren a dins van dir: «Podem estar aquí fins demà i no ens passa res». D’aquestes coses, des del 20 fins al 27 n’està ple. 

L’ANC ha de continuar demanant que s’aixequi la DUI?

— I tant. Només hi renunciaré si ho aconseguim d’una altra manera.

¿Veu possible la unitat independentista amb Puigdemont i Junqueras al capdavant?

— Políticament sí, però si no tenen visió d’estat no podran. 

Cargando
No hay anuncios

Qui sí que ha estat capaç de captar vot és Aliança Catalana, a qui titlla de feixista.

— Sílvia Orriols és el resultat del fracàs de les polítiques d'esquerres. Si l'esquerra no intenta donar solucions als immensos problemes que tenim és un camp adobat per als Le Pens.

L'ARA va publicar que no havia pagat les quotes com a soci de l'ANC. Per què?

— No sabia això de les quotes. Des que es va fundar l’ANC, la meva col·laboració econòmica passiva és immensa. Cantant al camp del Barça o a la Diada. I quan fitxo per l’entitat el 2014, Carme Forcadell va dir que no pagués. Després de tot el que havia fet, s’entenia que no ho havia de fer. I quan decideixo presentar-me surt el tema de les quotes. Però ja m’he posat al dia. Ha estat una bona clatellada així de cop. 

Quin ha de ser el missatge de la Diada?

— Les conseqüències de la dependència. Que la gent, se senti com senti, sàpiga que aquesta dependència afebleix la nostra convivència. 

Com definiria el moment actual de l'independentisme?

— És tanta l'emergència que viu aquest país que o ens hi posem de seguida o no hi som a temps. I l'Assemblea ha de demostrar com s’està esmicolant la societat gràcies a la repressió i l'espoli d’un estat colonial. 

Cargando
No hay anuncios

La llista cívica quedarà enterrada en el nou full de ruta?

— Una quarta llista és perfecta si és capaç de captar vots, i no parlo de 13.000, vots com ha passat. Ara, no des de l'ANC, perquè perdria la seva transversalitat.