Trapero reclama a la fiscalia que justifiqui per què els Mossos no han complert les instruccions rebudes

El major dels Mossos avisa Romero de Tejada que la seva mesura afecta el "prestigi" del cos

El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, acompanyat del conseller d'Interior, Joaquim Forn
P.e.
25/09/2017
4 min

BarcelonaEl major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha enviat aquest migdia una carta al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, en la qual li reclama que justifiqui per què la policia catalana, segons el ministeri públic, no ha complert les instruccions rebudes. Trapero ha argumentat que la policia catalana ha seguit les indicacions de la fiscalia i que ha obert diligències pels actes de preparació de l'1-O. "Aquest cos policial ha complert escrupolosament i en tot moment amb els requeriments i les ordres donades per aquesta fiscalia, sense que hagi rebut cap directriu o ordre d'ampliar o modificar la seva forma d'actuació", ha destacat.

En la carta, a la qual ha accedit l'ARA, Trapero ha recordat que havia demanat al ministeri públic que "si la manera de procedir" dels Mossos havia de ser una altra, "es donessin les directrius específiques i es concretessin les mesures". "Aquestes concrecions no s'han donat mai", ha lamentat Trapero, que ha apuntat que "l'única observació" es va fer en la reunió de dissabte, quan Romero de Tejada va comunicar que a partir d'ara l'encarregat de la coordinació de tots els cossos policials amb presència a Catalunya, pel que fa al referèndum, seria el cap del gabinet de Coordinació i Estudis de la secretaria d'estat de Seguretat, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

En aquella reunió, segons el major, es va dir que el fiscal general de l'Estat considerava que el pla d'actuació dels Mossos per a l'1-O "era el correcte per a unes eleccions generals però no era suficient per impedir el referèndum". Trapero ha explicat que Pérez de los Cobos va valorar que el pla "no garantia que no s'obrissin els locals" perquè va qualificar els efectius disponibles d'insuficients". Tanmateix, en la seva carta, el major ha esgrimit que "en cap moment" cap autoritat judicial havia concretat o ordenat una mesura d'aquest tipus. Trapero ha defensat que el pla dels Mossos per a l'1-O preveu "la presència de dotacions policials a cadascun dels punts que es poguessin constituir com a punt de votació".

Sobre aquest aspecte, Trapero ha explicat que l'objectiu de tenir una dotació a cada punt de votació és "vetllar" per la seguretat ciutadana i el manteniment de l'ordre públic a cada centre, a més de garantir el compliment de la instrucció 2/2017 del fiscal superior. En aquesta instrucció, Romero de Tejada demanava als cossos policials que actuessin "requisant urnes, sobres electorals, manuals d'instruccions per als membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics així com qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del referèndum il·legal". Per això, el major dels Mossos ha assegurat que "no queda justificada" la mesura adoptada de cedir la coordinació dels cossos a Pérez de los Cobos.

Trapero també ha retret al fiscal superior que no hagi argumentat per quin motiu la direcció de la coordinació dels dispositius per a l'1-O "ha de ser encomanada a un òrgan no operatiu dependent del ministeri de l'Interior". A més, ha considerat que és "contradictori" que "de manera reiterada en les diferents reunions", tots els participants hagin afirmat que es tracta d'una competència dels Mossos. El major ha insistit que ja hi ha òrgans com la Comissió de Policia, creada per la Junta de Seguretat de Catalunya l'any 2009, per coordinar els dispositius necessaris per mantenir la seguretat i l'ordre públic del referèndum. També ha remarcat que l'aplicació de la llei de l'any 1986 que la fiscalia ha fet servir per justificar el canvi de coordinació "entra en conflicte" amb la distribució de competències concretada en l'Estatut de Catalunya del 2006.

"Sostreure les competències" de comandament i gestió

Trapero ha valorat que la mesura del fiscal superior només estaria argumentada "en aquells supòsits de concurrència espontània i 'in situ'" de dos cossos policials, on "la necessitat urgent d'intervenció operativa impedeix activar els mecanismes de coordinació". "Aquesta espontaneïtat no es dona en relació amb els dispositius" de l'1-O, ha afegit el major. Així, ha conclòs que la mesura de Romero de Tejada "no pot sustentar-se en aquest precepte" perquè la situació descrita no es dona en el cas del referèndum. "Assumir el contrari suposaria 'de facto' sostreure les competències de comandament i gestió operativa" dels Mossos, "legalment atribuïdes a la Generalitat" i al cos, ha manifestat el major. De nou, ha reclamat que es convoqui la Comissió de Policia creada en la Junta de Seguretat del 2009.

El major ha sentenciat que la mesura adoptada per Romero de Tejada afecta la "professionalitat" i el "prestigi" del cos. "Alhora pot entrar en col·lisió amb les competències atribuïdes" a la policia catalana, ha avisat Trapero. També ha destacat que la mesura xoca amb els mecanismes "legalment establerts per resoldre les incidències que es produeixin en la coordinació amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat". Per tot plegat, el major dels Mossos ha demanat al fiscal superior de Catalunya que "reconsideri" la seva decisió de cedir la coordinació dels cossos policials a Pérez de los Cobos tenint en compte les justificacions aportades per part de la policia catalana.

L'escrit dels Mossos a la Fiscalia sobre la coordinació de cossos policials per a l'1-O
stats