Tren de Llevant, habitatge públic i la Facultat de Ciències: aquests seran els projectes de l'ecotaxa
L'Impost de Turisme Sostenible finançarà amb 138,3 milions d'euros fins a 27 projectes el 2023, amb l'únic vot en contra del Consell d'Eivissa
PalmaLa Comissió d'Impuls del Turisme Sostenible ha aprovat aquest divendres 27 projectes per al 2023, que es finançaran amb els 138,3 milions de recaptació de l'ecotaxa de l'any 2019. La partida de doblers més gran es destinarà a la infraestructura del corredor de Llevant, amb 30 milions, tal com va anunciar la presidenta del Govern, Francina Armengol, en el Debat de Política General.
En un segon escaló se situa la política d'habitatge. A través de l'Ibavi, es farà una promoció de 53 habitatges de protecció pública (HPO) a Mallorca i Menorca per valor de 13 milions, i l'ecotaxa també s'utilitzarà per finançar l'aval de fins al 20% de l'entrada de la hipoteca. Cal recordar, així mateix, que el Pacte va donar suport a una proposta de resolució de Més per Menorca per destinar el 25% de la recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) a l'habitatge. Des de l'Executiu expliquen que aquesta qüestió és de les principals externalitats negatives del turisme, circumstància que "exigeix actuar".
Amb relació a l'habitatge, també destaca la demolició dels edificis de Don Pepe al municipi de Sant Josep de sa Talaia, amb 2,2 milions d'euros, per restablir els valors ecològics de la zona afectada. El mes de juliol el Govern, el Consell i l'Ajuntament varen acordar "una solució definitiva" per als veïns, amb la construcció d'una nova promoció d'habitatges al terme municipal.
La gestió dels recursos hídrics serà un altre dels eixos del programa. Des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori s'impulsarà un pacte per l'aigua a totes les illes per garantir el subministrament de la potable. Les actuacions es duran a terme majoritàriament a Mallorca i en global suposarà una inversió de 20 milions d'euros.
D'altra banda, el Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Balears (FOGAIBA), dependent de la Conselleria d'Agricultura que encapçala Mae de la Concha, també farà inversions a totes les illes per modernitzar i adaptar al canvi climàtic les explotacions agràries, amb sis milions d'euros, a més d'altres projectes pel manteniment del paisatge agrari.
Hi ha dos anuncis recents que es finançaran igualment amb l'ecotaxa. D'una banda, la primera fase de la Facultat de Ciències de la Universitat de les Illes Balears (UIB), amb 13,3 milions, que suposarà, segons el document de la comissió, una inversió a les quatre illes. A més, es destinaran 1,1 milions perquè el Consell de Mallorca adquireixi el Castell d'Alaró. El setembre passat, la consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías, ja va explicar que "el Ministeri n'ha de cedir la part que és pública i nosaltres comprarem la part que és privada a fi que el castell sigui propietat del Consell".
Un suport majoritari
La Comissió d'Impuls de Turisme Sostenible, que decideix els projectes que seran finançats per l'ecotaxa, està composta per representants del Govern, dels consells insulars, de la FELIB i dels agents socials i econòmics, entre d'altres. Tal com ha destacat el conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, aquesta convocatòria és de les que ha comptat amb més suports. En total, els 27 projectes han rebut 16 vots a favor, sis abstencions –d'entitats ecologistes o patronals– i l'únic vot en contra del Consell d'Eivissa. "No era necessari polititzar la decisió", ha lamentat Negueruela.
Per la seva banda, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha destacat que aquesta convocatòria ha estat de les que han tengut més finançament. Els 138 milions d'euros es divideixen entre 120 milions de la recaptació prevista per al 2023, sis milions de projectes d'anys anteriors als quals s'ha renunciat, i la resta provenen de romanents. "És una proposta molt sòlida i molt coherent", ha remarcat.