El ple del TC reprèn demà el debat sobre la declaració sobiranista

El magistrat Andrés Ollero, exdiputat del PP, és qui eleva al ple la proposta de sentència sobre la resolució de Junts pel Sí i la CUP

Alguns membres del Tribunal Constitucional ja han fet constar que el gir del govern espanyol “mina l’àmbit de decisió” autonòmic.
Ferran Casas
01/12/2015
2 min

MadridEl Tribunal Constitucional té intenció d'anul·lar aquesta setmana la declaració rupturista del Parlament, que es va aprovar amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. La decisió, jurídicament previsible però que tindrà un fort impacte polític, arribarà, doncs, abans de que comenci, la matinada del dijous al divendres, la campanya de les eleccions espanyoles del 20-D. El procés català serà un dels grans assumptes de la campanya. Fonts de l'alt tribunal han confirmat a l'ARA que l'assumpte s'ha inclòs a l'ordre del dia de la reunió plenària, que ha començat aquest dimarts i durarà fins dijous, amb els 11 magistrats presidits per Francisco Pérez de los Cobos. Amb l'anul·lació, els sobiranistes es veuran abocats a la desobediència, tot i que en les seves al·legacions el Parlament havia restat valor a la declaració. La sessió de dimarts ha acabat al migdia sense que el tema s'hagi debatut encara i es reprendrà dimecres al matí.

El ponent de la sentència –el que redacta l'esborrany per sotmetre'l a consideració de la resta– és el jurista Andrés Ollero, exdiputat del PP per Granada durant 18 anys i membre destacat de l'Opus Dei. Segons algunes fonts, el text que ha preparat afirma que la declaració rupturista és un "atac" a les arrels de l'Estat constitucional i democràtic. Ollero ha preparat diversos esborranys, però tots fulminen una declaració d'inici del procés que, de fet, nega al mateix alt tribunal, convertit en actor del procés, legitimitat a Catalunya.

El Constitucional ha accelerat, atesa la gravetat del text i la imminència de la campanya electoral. Això sí, els magistrats volen afinar en el redactat de la resolució per minimitzar la reacció social a Catalunya i, sobretot, per preservar la seva cohesió interna. Fins ara totes les decisions relacionades amb el procés, des de l'anul·lació de la declaració de sobirania fins a la del 9-N passant per l'acceptació del recurs del govern contra la declaració de ruptura i la interposició de mesures cautelars, s'han pres per unanimitat, i així intentaran que segueixi sent per allunyar el fantasma de divisió de l'Estatut.

Quan va paralitzar la declaració de ruptura, el TC ja va avisar 21 membres del govern i la mesa del Parlament de la seva decisió. En aquest sentit, la sentència incorporarà una exigència clara de no tramitar les lleis de desconnexió que preveu el bloc del 'sí', i l'alt tribunal es valdrà dels poders que li ha conferit el govern del PP amb la darrera reforma legal per assegurar que ningú en desacati les sentències.

stats