Governabilitat a l'Estat

Per què els tribunals apunten ara al germà de Pedro Sánchez?

David Sánchez és músic, treballa des del 2017 a la Diputació de Badajoz i l'ha denunciat per malversació Manos Limpias

3 min
Pedro Sánchez anant al Congrés dels diputats.

MadridPrimer va ser la dona i ara és el germà. L'entorn familiar de Pedro Sánchez torna a estar en el punt de mira per l'acció de Manos Limpias. Un jutjat de Badajoz ha obert diligències d'investigació contra David Sánchez Pérez-Castejón, germà petit del president del govern espanyol, per una denúncia del sindicat ultradretà presentada a finals de maig per presumptes delictes de malversació, prevaricació i tràfic d'influències. El PSOE ja ha sortit a defensar que es tracta d'una "denúncia falsa de la màquina del fang de Manos Limpias i la ultradreta" i fonts del partit sostenen que el comportament de David Sánchez és "impecable". ¿Però qui és el germà de Pedro Sánchez i per què se l'investiga?

David Sánchez (Madrid, 1974) és músic. Respon al nom artístic de David Azagra i ha desenvolupat gran part de la carrera musical a Rússia, on es va graduar el 2010 al conservatori estatal Rimski-Kórsakov de Sant Petersburg. A la mateixa ciutat va treballar de director d'orquestra i de compositor en diversos teatres. En aquella etapa va coincidir amb el coreògraf espanyol Nacho Duato. El 2017 va ser nomenat coordinador d'activitats de conservatoris de música de la Diputació de Badajoz, governada pel PSOE. La denúncia de Manos Limpias posa el focus en aquest nomenament i les funcions que ha desenvolupat des d'aleshores.

Segons el sindicat ultradretà, que es fa ressò d'informacions periodístiques, David Sánchez "percep un sou sense anar a treballar". Manos Limpias explica, per exemple, que una de les seves tasques és ser director de l'orquestra del Conservatori Superior de Música de Badajoz, però l'hauria dirigit només un cop en set anys en un concert celebrat el gener del 2019. "No assisteix al seu lloc de treball a la Diputació, a excepció de comptades ocasions", malgrat que "no té autoritzada la prestació dels seus serveis en règim de teletreball", continua Manos Limpias que, citant mitjans de comunicació, explica que viuria a Elvas (Portugal) i tindria un patrimoni de 2 milions d'euros "per un sou de 55.000".

En el punt de mira hi ha el programa Opera Joven, que coordina actualment David Sánchez. Abans de la denúncia de Manos Limpias, el PP ja havia posat sota sospita les activitats d'aquesta oficina. Els populars van forçar que el ple de la Diputació creés a mitjans de maig una comissió permanent d'estudi sobre l'activitat d'aquest programa així com de les funcions de l'oficina d'arts escèniques, que també gestiona el germà del líder socialista. A banda de David Sánchez, la denúncia implica el president de la Diputació de Badajoz i secretari general del PSOE a Extremadura, Miguel Ángel Gallardo, i el responsable de recursos humans de la institució.

"Busquen petroli"

El jutjat d'instrucció número 3 de Badajoz ha demanat informació a la Diputació de Badajoz i el responsable de Cultura, Ricardo Cabezas, li ha respost que se li enviarà i ha tret ferro a les acusacions. "Hi ha alguns que volen trobar petroli on no n'hi ha", ha dit aquest dimarts en declaracions als mitjans. Mentrestant, el PP i Vox han aprofitat l'avinentesa per atacar el PSOE i Pedro Sánchez, a qui ha defensat la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Alegría ha tret tota credibilitat a Manos Limpias, que és qui ja va denunciar la dona del president, Begoña Gómez, també a partir de "retalls de tabloides digitals".

La ministra portaveu ha argumentat que "la desconfiança que genera aquest grup ultradretà" queda palesa pel fet que la jutgessa de Badajoz els hagi demanat que paguin una fiança de 10.000 euros per continuar la denúncia. "El mateix jutjat reconeix que no hi ha indicis de delicte", diuen fonts del PSOE, que emmarquen el cas en la mateixa guerra bruta que persegueix Begoña Gómez. En el cas de David Sánchez, la fiscalització de la seva contractació i activitat ve des de l'inici, quan fins i tot Podem va posar en dubte el procediment. El partit lila va expressar sospites que fos a dit i es creés l'oferta tenint ja al cap la persona seleccionada.

La portaveu de la Junta d'Extremadura governada pel PP i Vox, Victoria Bazaga, ha confiat que l'obertura de diligències obligui el PSOE a donar explicacions d'una vegada per totes. Fonts de la direcció estatal del PP descarten portar el cas a la comissió d'investigació del Senat, a diferència del que han plantejat en el cas de Begoña Gómez, perquè no té relació directa amb el govern espanyol ni amb el cas de les mascaretes. Ara bé, sostenen que revela un modus operandi de Sánchez. "Tenia un familiar investigat a l'inici de la campanya i ara en té dos", ha reblat Alberto Núñez Feijóo en un discurs davant l'executiva popular, en què ha denunciat la "corrupció" que assetja el president espanyol.

stats