Trillo dimiteix sense demanar perdó pel Iak-42

El fins ara ambaixador havia de ser cessat aviat

El ministre de Defensa quan va succeir la tragèdia del Iak-42, Federico Trillo.
Ara
13/01/2017
2 min

BarcelonaFederico Trillo va anunciar ahir la seva dimissió com a ambaixador al Regne Unit. La decisió del polític popular arriba després de nou dies d’una intensa pressió a conseqüència del dictamen del Consell d’Estat sobre l’accident aeri del Iak-42, en què van morir 75 persones, entre les quals 62 militars espanyols que tornaven de l’Afganistan. El document d’aquest òrgan consultiu apuntava que l’accident, que es va produir el 2003, s’hauria pogut evitar i en responsabilitzava el ministeri de Defensa. Trillo n’era el titular.

El dirigent popular va fer l’anunci per sorpresa, després de convocar d’urgència els mitjans de comunicació espanyols a Londres. Durant la compareixença, en què no es podia fer preguntes, Trillo no va demanar disculpes als familiars de les víctimes i només va explicar que havia pres la decisió “per no interferir en l’acció del govern”. El relleu de Trillo serà oficial aquest mateix divendres, quan el consell de ministres es reuneixi i accepti la petició de dimissió.

Immediatament després que es fes públic el dictamen del Consell d’Estat, tots els partits polítics van demanar la dimissió de Trillo. Els familiars de les víctimes van exigir que se’ls demanés perdó. El govern espanyol va respondre a les pressions i va avançar que Trillo seria rellevat del seu càrrec, però va desvincular la decisió del dictamen del Consell d’Estat. Segons fonts del govern espanyol, la decisió es va prendre perquè “toca”, ja que tant ell com 72 diplomàtics més estan en funcions des de fa un any. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va intentar calmar els ànims durant una entrevista a Onda Cero, on va dir que el govern havia de demanar perdó, “potser, per no haver atès adequadament” les famílies de les víctimes.

Però aquestes disculpes amb la boca petita no van aconseguir reduir la pressió. Ahir mateix 13 diplomàtics amb règim d’ambaixadors ja jubilats van enviar una carta al ministre d’Assumptes Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, demanant el cessament immediat de Trillo: “Per respecte a les famílies de les víctimes, als membres de les nostres forces armades i a la dignitat que exigeix el Servei Exterior de l’Estat”, segons va publicar El País.

Tard i malament

L’oposició va celebrar ahir la dimissió però va criticar que s’ha fet esperar massa. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va lamentar que l’ambaixador “dimiteix tard i malament” i va advertir que “encara ha de demanar perdó” als familiars de les víctimes. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va dir que la dimissió s’havia produït gràcies a la “lluita incansable per la dignitat” dels familiars dels militars morts. Des de Ciutadans, Albert Rivera també va dir que es tracta d’una “bona notícia” i va dir que la situació política a Espanya és “totalment nova” i ja no té res a veure amb la de les majories absolutes d’un PP que “protegia els corruptes”. Rivera va atribuir aquest canvi a “la nova política de pactes”, que implica la seva formació i el PSOE.

Es desconeix si Trillo quedarà fora de la vida política o si passarà a ocupar un nou càrrec. Segons va explicar Trillo en una entrevista recent a la COPE, ell ja havia demanat “fa temps” abandonar l’ambaixada a Londres i voldria tornar a la seva plaça al Consell d’Estat.

stats