TERRITORI

Tripliquen les multes per obres il·legals a foravila

L’Agència de Defensa del Territori passarà de 15 treballadors el 2015 a 55 empleats a finals del 2018

Tripliquen les multes per obres il·legals a foravila
Jaume Ribas
27/04/2018
4 min

PalmaL’Agència de Defensa del Territori de Mallorca (ADT) va imposar el 2017 “el doble o el triple” de multes que el 2016. El director gerent de l’Agència, Tomeu Tugores, explica que en el període de sis anys que va del 2011 a finals del 2015 l’ADT només va tramitar 19 expedients. Segons la seva memòria anual, el 2016 en va tramitar 26 i, d’acord amb les previsions de Tugores, durant el 2017 la xifra s’haurà doblat o triplicat, de manera que s’arribarà a una setantena d’expedients. Encara no es coneix la dada concreta perquè l’Agència no acabarà i publicarà la seva memòria anual del 2017 fins a finals de maig o principis de juny d’aquest 2018.

A més, l’ADT té avui dia 31 treballadors. El 2015 estava pràcticament paralitzada i només disposava de 31 persones en nòmina. Segons el director gerent d’aquest organisme que depèn de la Conselleria de Territori del Consell de Mallorca, Tomeu Tugores, l’ADT incorporarà 24 persones aquest 2018, fins a arribar a un total de 55 treballadors.

L’ADT, antigament coneguda com a Agència de Disciplina Urbanística, és l’organisme que s’encarrega de vigilar el compliment estricte de l’ordenament legal en el sòl rústic de l’illa de Mallorca. L’organisme rep denúncies i obres, i gestiona expedients i fins i tot ordena demolicions d’obres il·legals, sense llicència.

Més competències

L’Agència és un organisme creat entre el 2008 i el 2009 i el seu nom oficial és el d’Agència de protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca, tot i que el 2017 se’n va acurçar el nom i es va canviar pel d’Agència de Defensa del Territori.

Aquest organisme ha anat rebent les competències d’inspecció i disciplina urbanística en el sòl rústic de diversos municipis. Cada vegada més ajuntaments opten per delegar aquesta competència a una entitat supramunicipal de manera voluntària, ja que sovint manquen recursos en les administracions locals per tramitar el volum de feina que suposa la inspecció urbanística en sòl rústic.

Així mateix, és habitual que alguns equips de govern prefereixin que aquestes competències d’inspecció urbanística, que poden dur associades importants multes i sancions, les exerceixi sobre els seus veïns una entitat aliena a l’ajuntament, de fora del poble. A més, la Llei d’urbanisme aprovada aquesta legislatura confereix a l’Agència les competències sobre sòl rústic protegit, de manera que els ajuntaments que no s’hi han adherit només conserven les competències en sòl rústic comú. Tal com recorda Tugores, el sòl rústic protegit representa aproximadament un 45% de tot el sòl rústic de l’illa.

Més municipis

L’Agència de Defensa del Territori no només ha crescut amb treballadors i competències, sinó que també ha anat sumant municipis, de manera que ha passat a exercir la disciplina urbanística en cada vegada més territori. Actualment, l’ADT exerceix les seves competències sobre 26 municipis. Entre aquests, hi trobam Inca -el darrer a incorporar-s’hi-, Campanet, Puigpunyent, Algaida, Marratxí, Son Servera, Montuïri, Artà, Felanitx, Mancor de la Vall, Alaró, Bunyola, Santa Maria del Camí, Sóller, Búger, Selva, Llubí, Capdepera, Fornalutx, Sineu, Campos i Manacor, però també Banyalbufar, Deià, Escorca i Estellencs, ja que tot el seu sòl rústic és protegit. A part, Sencelles, Esporles i -des de dijous vespre- Pollença han aprovat per majoria absoluta els respectius acords d’adhesió en el ple municipal, que es farà efectiva durant els propers mesos. Altres pobles, com sa Pobla, podrien arribar aviat a un acord que també els permetés aprovar l’adhesió a l’Agència. De moment, l’ADT ha passat de gestionar tot el sòl rústic de 6 municipis a principis de legislatura a fer-ho en l’actualitat a 26 termes municipals.

Quan un nou municipi se suma a l’Agència, l’Ajuntament continua gestionant els expedients que ja tenia oberts, però l’ADT passa a encarregar-se de totes les noves denúncies i actes d‘inspecció que arriben.

Més ingressos

L’augment de treballadors de l’Agència i de municipis que hi han cedit les seves competències han fet augmentar també les sancions imposades per aquest organisme.

De fet, el 2016 l’ADT va posar multes per un import lleugerament superior als 2 milions d’euros, mentre que la quantitat pressupostada per a les despeses de l’Agència, amb el personal inclòs, no arribava als 1,4 milions.

El 2015, en canvi, l’activitat de l’Agència va ser menor i només va imposar sancions per un total d’1,1 milions d’euros, mentre que disposava d’un pressupost de més d’1,5 milions.

Així doncs, la tendència demostra que com més volum de feina, de municipis i de competència adquireix l’ADT, més recapta i més a compte surt al Consell de Mallorca gestionar la disciplina urbanística dels municipis de l’illa. De fet, segons explica el director gerent de l’ADT, Tomeu Tugores, l’organisme té calculat que “per cada treballador nou que contractam, ingressam unes tres vegades el seu sou” en multes.

Mètodes nous

La darrera modificació de la Llei urbanística també ha permès a l’ADT aplicar nous mètodes per dur a terme la seva tasca. “L’Agència està posant en pràctica una mesura molt efectiva, que recull la llei, que consisteix a imposar una multa mensual al propietari sancionat fins que no executi ell mateix la demolició”. A més, tal com explica Tugores, aquesta multa és independent de la sanció que s’aplica per haver fet obres de manera il·legal i l’import sempre és un 10% del cost de la demolició. “Aquesta mesura ha estat d’una efectivitat brutal”, afirma el gerent de l’Agència de Defensa del Territori de Mallorca. Gràcies a aquestes multes, explica, l’ADT ha evitat haver d’executar les demolicions, que són assumides pels propietaris per tal d’evitar aquestes multes.

stats