Tecnologia

Trump veu en DeepSeek un "toc d'atenció" per a les tecnològiques dels EUA

El president nord-americà diu que la IA xinesa pot ser un revulsiu per a la indústria del país

Donald Trump
28/01/2025
3 min
Regala aquest article

BarcelonaEl terratrèmol borsari als EUA provocat per la irrupció de DeepSeek, el ChatGPT xinès, no sembla preocupar Donald Trump. El president estatunidenc ha qualificat l'ascens de la companyia asiàtica de "toc d'atenció" per a la indústria tecnològica nord-americana, però ha defensat que pot actuar com a revulsiu: "Si es pot fer més barat, si es pot fer per menys i aconseguir el mateix resultat final, crec que és bo per a nosaltres", ha dit als periodistes que l'acompanyaven a bord de l'Air Force One.

El magnat s'ha mostrat convençut que les empreses dels Estats Units continuen dominant en el camp de la tecnologia tot i el daltabaix de les últimes hores. El fenomen DeepSeek –que s'ha convertit en l'aplicació gratuïta més baixada al país només una setmana després del seu llançament– va fer desplomar aquest dilluns el gegant dels microprocessadors Nvidia quasi un 17%. Les pèrdues durant el dia van ser d'uns 566.000 milions de dòlars en capitalització, l'equivalent a uns 540.000 milions d'euros. Es tracta de la pèrdua més gran de valor en borsa d'una companyia en un sol dia.

Amb tot, Sam Altman, conseller delegat de l'estatunidenca OpenAI, responsable de ChatGPT, i principal competidora de DeepSeek, ha afirmat que el model presentat per la xinesa "és impressionant". "El model R1 de DeepSeek és impressionant, especialment si tenim en compte el que poden oferir pel preu", ha declarat l'executiu en un fil publicat en el seu perfil en la xarxa social X. "Òbviament, oferirem models molt millors i, a més, és realment estimulant tenir un nou competidor", ha afirmat Altman, anticipant la presentació de nous llançaments, encara que no ha ofert cap detall sobre aquest tema.

El mercat japonès també pateix

Malgrat tot, durant aquest dimarts, el Nasdaq –un dels principals índexs de la borsa nord-americana i que agrupa les grans tecnològiques– ha aconseguit remuntar les pèrdues de dilluns (prop d'un -3%) i a mitja sessió ja mostrava números positius, amb Nvidia liderant la pujada, d'un 6,8%, tot i que lluny encara de recuperar el que havia perdut el dia anterior.

Aquest dimarts, però, les borses del Japó també notaven l'efecte DeepSeek. L'índex Nikkei, el principal índex de la Borsa de Tòquio –la segona més gran del món–, va tancar la sessió amb una caiguda de l'1,43%, arrossegat per valors com Advantest Corp, fabricant japonès d'equips per a la indústria dels semiconductors, que ha perdut més d'un 11%, o Tokyo Electron (-5,74%), una de les principals empreses de semiconductors del país nipó, que ja va caure dilluns més d'un 4%.

Alhora, el grup SoftBank, que cotitza a la borsa japonesa i és un dels principals accionistes del fabricant de microprocessadors Arm i un dels principals inversors a la iniciativa Stargate, anunciada la setmana passada per impulsar la IA als Estats Units, també queia aquest dimarts un 5,22%, quan en la sessió de dilluns ja va caure més d'un 10%.

El moment Sputnik

La irrupció de la IA i la carrera per ser el més ràpid a implementar-la ja es comencen a definir com a "moment Sputnik", una expressió que s'utilitza per descriure un punt d'inflexió a la història en termes d'avenç tecnològic, i que prové del llançament de l'Sputnik 1, el primer satèl·lit artificial que la Unió Soviètica va posar en òrbita l'octubre del 1957. En aquell moment, en què semblava que els Estats Units lideraven la tecnologia aeroespacial, els russos els van avançar i es va generar una reacció en cadena que va derivar en una intensificació de la inversió per part del govern nord-americà i la creació de la NASA.

Una carrera de fons per ser els primers que és assimilable a la cursa per la implementació i desenvolupament de la intel·ligència artificial, ara amb els EUA i la Xina com a principals competidors, com ha quedat en evidència amb la irrupció de DeepSeek-R1.

Menys dades i més transparència

La clau de l'avantatge de l'aplicació xinesa DeepSeek és que utilitza menys dades per una fracció del cost dels models existents, cosa que marcarà probablement un punt d'inflexió en el nivell d'inversió necessari per a la intel·ligència artificial (IA) i amenaça de punxar-ne la bombolla. DeepSeek, a més, és de codi obert, de manera que qualsevol usuari pot veure com funciona internament i és totalment transparent.

Amb tot, des de dilluns, després de convertir-se en l'aplicació gratuïta més descarregada i ben valorada de les botigues d'aplicacions, DeepSeek pateix errors de registre. La xinesa ja va anunciar el mateix dilluns que és víctima de ciberatacs que l'obliguen a limitar els nous registres; uns atacs l'origen dels quals no identifica.

stats