Truyol avança que el 70% de les al·legacions s'inclouran al Pla General de Palma
De les 900 modificacions reclamades per diferents entitats, es preveu desestimar el 29%
PalmaEl 71% de les 900 al·legacions de diferents entintats s'incloiran al Pla General de Palma (PGOU). Així ho ha avançat a regidora del àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenible, Neus Truyol, abans de la seva intervenció en el Ple extraordinari, celebrat aquest divendres, a petició del grups municipals PP i Cs, per suspendre la seva tramitació del PGOU. El pla general de Palma, que organitza l'urbanisme del municipi per els pròxims 20 anys, protagonitza els darrers dies de la legislatura de l'actual equip de govern, a sis mesos de les eleccions municipals de maig de 2023.
Fonts de l'Ajuntament de Palma avancen a l'ARA Balears que, a hores d'ara, falta tancar la darrera revisió de la contestació d'al·legacions, però que es preveu estimar 229 al·legacions (26%), estimar parcialment 398 al·legacions (45%) i desestimar 255 al·legacions (29%).
"La tramitació del Pla General de Palma ha suposat una gran participació ciutadana, amb al·legacions que han fet propostes treballades i interessants, per a les que ja es tenen propostes de resposta elaborades i de les que s'estimaran totalment o parcialment totes les que es consideri adequades per a l'interès general de la ciutat", ha dit Truyol.
S'aprovarà el Pla aquesta legislatura? El temps corr i encara no se sap si hi haurà temps, però fonts de l'Ajuntament diuen que "els tràmits van a bon ritme". Tot i que, encara fa falta l'informe de Recursos Hídrics, que és essencial per continuar amb la tramitació.
La regidora de Participació Ciutadana, Claudia Planes, ha assegurat que “ha estat un procés de col·laboració i les al·legacions són un fruit de propostes ciutadanes”. Els diferents agents socials com associacions de veïns i col·legis professionals han demanat ajustaments urbanitzables. Una de les al·legacions al PGOU va ser la del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, que considera que el nou pla “no soluciona el problema capital d’accés a l’habitatge que té la ciutat”.
Durant el Ple extraordinari també s'ha parlat d'aquest problema. “El creixement poblacional no se te en compte en aquest Pla General”, ha dit Eva Maria Pomar, regidora de Cs. La mobilitat, els comerços locals, el terreny urbanitzable i les superilles han protagonitzat el ple extraordinari.
Zones de baixes emissions
Amb la implementació de les superilles, Alejandro Escriche, regidor de Cs ha exposat que" el PGOU és incompatible amb els comerços tradicionals, i provocarà la migració a l'extraradi". Per la seva banda, la regidora de l'àrea de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenible, Neus Truyol, ha defensat aquest concep: "Són zones de baixes emissions, de 400 metres per 400 metres. Dedins aquests quadrats per residents o cotxes autoritzats". De fet, Palma és una de les ciutats amb més cotxes per habitants d'Espanya. "Estem arribant una mica tard", ha admès.