Parlament
Política17/09/2024

Unanimitat al Parlament per sancionar les festes il·legals en habitatges de lloguer turístic

Tots els grups aproven tramitar una iniciativa de Més per Menorca sobre l'activitat

A.M.

PalmaConsens entre tots els grups parlamentaris per sancionar la celebració de festes il·legals i activitats molestes als habitatges de lloguer turístic. El Parlament ha aprovat per unanimitat la Proposició de Llei de Més per Menorca en aquesta mateixa línia. Amb tot, previsiblement cada partit plantejarà de quina manera considera que s'han de perseguir aquestes pràctiques a través d'esmenes durant la tramitació de la norma.

El diputat de Més per Menorca Josep Castells ha defensat la iniciativa, insistint que actualment la normativa no dona resposta a aquest fenomen, de persones que aprofiten el lloguer turístic per dur a terme activitats "molestes" pels veïnats. La proposta que ha presentat el seu grup planteja ampliar el concepte del que es considera una festa il·legal i incloure'l a la Llei d'activitats, la qual cosa permet a la policia actuar. Es refereix concretament a les festes que es fan a habitatges de lloguer turístic entre les 23 h i les 8 h del dematí. "El propietari no es pot rentar les mans d'aquesta problemàtica", ha exposat. Les sancions plantejades pels ecosobiranistes van d'entre 1.500 i 3.000 euros per als casos lleus, i entre 15.000 i 30.000 per les infraccions greus, amb la possibilitat que el propietari perdi la declaració responsable i no pugui recuperar-la durant almenys tres anys.

Cargando
No hay anuncios

"No va de turismofòbia, sinó de residentefilia", ha dit el diputat socialista Àlex Pitaluga, que ha plantejat que també caldria avaluar la situació de les festes que es fan a les platges públiques. Al seu torn, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha recordat les dificultats que afronten els ajuntaments que tenen un elevat nombre de pisos turístics, com passa a Deià, d'on és batle. Al seu entendre, el propietari és responsable del que passi a casa seva perquè "n'obté un benefici econòmic". A més, els turistes parteixen al cap de pocs dies i és difícil atribuir-los una sanció.

D'altra banda, la diputada del PP Salomé Cabrera ha considerat que la llei és necessària, però ha advertit que presentaran esmenes. Encara que ha rebutjat "l'oci descontrolat", ha instat a coordinar la iniciativa amb la Llei d'activitats i la normativa turística vigent: per tant, amb diàleg i posada amb consells ajuntaments.

Cargando
No hay anuncios

En paral·lel, la diputada de Vox, María José Verdú, encara que s'ha mostrat favorable a sancionar els abusos, ha considerat que la norma de Més per Menorca posa sancions "excessives", en considerar que el propietari pot no saber el que passa a l'habitatge que té llogat.