A banda de l'esmena a la totalitat als pressupostos, Junts també ha presentat més de 500 esmenes a l'articulat de la llei. El partit que lidera Míriam Nogueras al Congrés demana, per exemple, el traspàs de Rodalies, de l'aeroport del Prat i dels hospitals que són de titularitat estatal. Però també aposta per incorporar una disposició addicional al projecte de pressupostos per "garantir el seguiment" de l'execució pressupostària, així com també perquè tot el pressupost que encara no s'hagi executat sigui transferit a la Generalitat. A més, Junts també ha presentat esmenes per demanar la cogestió dels fons europeus, la cessió de la comissaria de Via Laietana per convertir-la en un memorial sobre el franquisme i també el pagament del deute provinent de la disposició addicional tercera de l'Estatut, entre altres qüestions.
Unides Podem presenta una esmena als pressupostos de l'Estat per lluitar contra el dúmping fiscal
La iniciativa és semblant a l'acord a què va arribar ERC amb el PSOE per als comptes de l'any passat
Barcelona / MadridUnides Podem ha presentat aquest divendres una esmena als pressupostos generals que prepara el govern espanyol, del qual forma part. El seu objectiu és harmonitzar l'impost de patrimoni entre comunitats, cosa que implica centralitzar-lo. El text de l'esmena a què ha tingut accés l'ARA aposta per crear una quota estatal a l'impost sobre patrimoni –un tribut que no es paga a Madrid–, el rendiment de la qual pertanyeria a l'Estat i no es podria cedir a les comunitats autònomes. A la pràctica, això implicaria que l'Estat pogués exercir una pressió sobre les comunitats autònomes per evitar el dúmping fiscal.
L'objectiu de l'esmena, explica la coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán, és "eliminar les bonificacions autonòmiques per evitar paradisos fiscals interns". I què implica? Doncs que l'Estat creï un tram propi d'aquest impost, que actualment està cedit del tot a les autonomies, que descompti el que ja s'hagi pagat a la comunitat autònoma per aquell concepte. Això vol dir que si el govern espanyol fixa el tipus de l'impost al 5% i la comunitat autònoma també, tota la recaptació se la queda la comunitat. Però si la comunitat l'abaixés, la diferència fins a arribar al 5% la continuarien pagant els contribuents, però anirien a parar a les arques de l'Estat i no a les de l'autonomia. Això incentivaria, per tant, l'harmonització fiscal: les comunitats tendirien a igualar la taxa imposada per l'Estat i hi hauria menys diferències entre elles.
L'esmena que l'espai estudia presentar s'assembla molt a la proposta que va fer ERC el 2020, quan va anunciar un acord de pressupostos amb el PSOE que incloïa la creació d'un grup de treball que entre altres coses obria la porta a revisar els impostos de patrimoni per harmonitzar-ne la tributació a totes les comunitats. De fet, fonts de Podem Catalunya expliquen que han parlat amb ERC i tenen el seu suport a l'esmena. L'objectiu dels republicans també era que es creés un impost propi sobre la qüestió. No obstant això, des del ministeri d'Hisenda en aquell moment no hi veien el sentit perquè la seva opció preferida era crear un tipus mínim i un màxim del tribut per deixar un marge de decisió a les comunitats.
Unides Podem també proposa modificar els tipus dels últims trams d'aquest gravamen que regula la llei estatal, és a dir, que les grans fortunes paguin encara una mica més. En aquest sentit, segons el text al qual ha tingut accés l'ARA, es gravaria entre un 2,7% i un 4,5% els patrimonis de més de 2 milions d'euros. Ara bé, s'ha de tenir en compte que aquest impost està completament cedit a les comunitats autònomes i són elles les que estableixen la seva pròpia escala de trams. La que preveu la llei estatal només s'aplicaria en aquelles comunitats on no se n'hagi aprovat una de pròpia i, per tant, la mesura que proposa Unides Podem tindria un efecte limitat.
Les baixades d'impostos de Madrid
Les esmenes d'Unides Podem als pressupostos arriben també en un moment en què el govern del PSOE i el partit lila preparen una reforma del sistema tributari espanyol. Des del ministeri d'Hisenda confirmen que preveuen abordar la reforma fiscal el febrer del 2022, quan s'espera que el grup d'experts que analitza les modificacions que es volen introduir presenti les conclusions del seu treball.
Sense cap acord amb el seu soci de govern, les esmenes de la formació lila estarien abocades al fracàs perquè no comptarien amb el suport necessari. Ara bé, seria una mesura de pressió més cap als socialistes perquè posin fre al dúmping fiscal que la formació ha denunciat reiteradament. Podem ha acusat directament la Comunitat de Madrid de promoure una baixada d'impostos que suposa una competència deslleial per a la resta de territoris de l'Estat. De fet, fa pocs dies el govern madrileny que presideix Isabel Díaz Ayuso va anunciar una nova baixada d'impostos: una rebaixa de mig punt en cada tram de l'IRPF i l'eliminació de tots els impostos propis de la comunitat.