Política09/06/2015

València, Gandia, Dénia o Madrid: la Guàrdia Civil entra en 12 ajuntaments esquitxats per la trama Púnica

En marxa la segona part de l'operació que l'octubre passat va acabar amb la detenció de mig centenar de persones i que aquest cop s'ha centrat en la recopilació d'informació

Agències
i Agències

BarcelonaAgents de la Guàrdia Civil han registrat aquest dimarts els ajuntaments madrilenys de Valdemoro i Moraleja de Enmedio i ha requerit informació a altres deu consistoris madrilenys i del País Valencià per ordre del jutge Eloy Velasco, que investiga la trama Púnica de corrupció. El magistrat ha posat en marxa la considerada segona part de l'operació Púnica, que l'octubre passat va acabar amb la detenció de mig centenar de persones i que ha estat aquest cop centrada en demanar informació d'ajuntaments.

Segons han informat fonts jurídiques i de la investigació, en aquesta segona fase es preveia la detenció d'almenys dues persones, però el seu arrest no ha estat possible. Els agents han registrat els ajuntaments de Valdemoro, on es van dur a terme nombroses operacions immobiliàries sospitoses vinculades a la Púnica, i de Moraleja de Enmedio, i també han requerit informació a altres deu consistoris.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta dels ajuntaments de Madrid capital, Collado Villalba, Majadahonda, Alcobendas i Coslada, tots ells a la regió madrilenya; així com els de Gandia, Elx, Castelló i Dénia, al País Valencià.

En aquests casos, els guàrdies civils buscaven contractes concrets que els consistoris van donar a empreses relacionades amb aquesta trama de corrupció municipal i autonòmica, una xarxa que es va adjudicar contractes públics d'uns 250 milions d'euros al llarg de diversos anys.

Cargando
No hay anuncios

A València, Castelló, Dénia i Gandia, els investigadors han demanat la documentació que hi hagués en els ajuntaments sobre diverses adjudicacions a societats propietat de l'empresari considerat "facilitador" de contractes de la trama, Alejandro de Pedro. A València i a Castelló, buscaven sengles contractes amb l'empresa Madiva, a Gandia un altre de 15.000 euros amb EICO i a Dénia una cambra de 34.000 euros amb una altra de les societats de De Pedro.

Arran de la pràctica d'aquestes diligències, l'Ajuntament de Castelló ha informat que el pagament del contracte amb Madiva Editorial en matèria d'inserció de publicitat es va paralitzar i segueix suspès, i el de Gandia ha defensat la contractació de l'empresari per la seva vàlua en matèria de posicionament web.

Cargando
No hay anuncios

A més de l'entrada en els consistoris, els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) han registrat l'edifici Éboli de Pinto (Madrid), on es troba la seu de desenes d'empreses d'un dels suposats caps de la trama, David Marjaliza , soci d'un altre dels seus líders, l'exconseller madrileny Francisco Granados, tots dos a la presó.

L'edifici Éboli ja es va registrar a la primera fase de l'operació Púnica del passat octubre i la raó per ordenar una altra vegada l'entrada és que algun dels imputats o testimonis que han declarat en els últims mesos en relació al cas esmentat que encara podia quedar informació d'interès en aquest immoble, han informat fonts del cas.

Cargando
No hay anuncios

Precisament, el jutge ha citat el pròxim dia 18 a declarar Marjaliza perquè aclareixi certes operacions de rentat de diners a Singapur i amb obres d'art a Suïssa per blanquejar fons. L'Audiència Nacional el manté a la presó perquè creu que, de posar-lo en llibertat, hi ha un "elevat risc" que es fugui i destrueixi proves en vista de les línies d'investigació obertes contra ell, entre elles la de les seves més de 150 empreses.

La major part de la instrucció del cas Púnica segueix sota secret de sumari, ja que encara s'estan analitzant els 43 "terabytes" d'informació que es van confiscar en els registres d'octubre, i el proper dijous el jutge prendrà declaració com a imputats a Alejandro de Pere i l'alcalde en funcions de Sevilla la Nova, Mario Utrilla.