L'atac de la dreta al català

València passarà a ser 'Valéncia': PP i Vox aproven una versió secessionista del nom de la ciutat

Assumeixen la fórmula defensada per entitats contràries a la unitat del català

La nova alcaldessa de València, María José Catalá, amb el nou cap del Consell, Carlos Mazón.
21/09/2023
2 min

ValènciaValència tindrà una doble denominació bilingüe. En la versió suposadament en valencià optarà per la forma Valéncia –amb accent tancat en la e i no obert com estableix la normativa– i en la versió en castellà per Valencia. La mesura, aprovada amb els vots del Partit Popular i Vox en la comissió de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports de l'Ajuntament de València, suposarà assumir les secessionistes Normes del Puig –alternatives a les oficials– i els criteris d'entitats contràries a la unitat del català com són Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. El canvi es culminarà quan l'aprovi el ple de l'Ajuntament i el ratifiqui la Generalitat Valenciana. Ara bé, perquè això passi, caldrà que l'Acadèmia Valenciana de la Llengua emeti un informe favorable, circumstància molt dubtosa.

La mesura acordada avui suposa desfer el camí iniciat l'any 2016 quan l'Ajuntament de València, aleshores dirigit per Compromís i el PSPV, va aprovar que la denominació oficial de la ciutat fos València. La modificació estava avalada per un informe emès pel ple de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) en què s'acordava, per una àmplia majoria, la proposta presentada per la secció d'Onomàstica sobre el topònim de la ciutat. Aquest document assenyalava la conveniència que el nom fos en valencià. Amb tot, feia una precisió sobre la forma d'escriure i pronunciar-lo. L'informe considerava que, mentre des del punt de vista històric i lingüístic "la grafia adequada de València és amb e oberta" en l'àmbit escrit, assenyalava que la pronunciació recomanada per als valencians és "amb e tancada".

L'acord d'aquest dimarts s'ha produït l'endemà de la trobada mantinguda entre la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) –institució oficial i normativa–, Verònica Cantó, i el cap del Consell, Carlos Mazón, i en la qual els dos representants van evidenciar les seves diferències. Mentre Cantó va demanar mantenir la promoció del coneixement del valencià, Mazón va qüestionar els criteris dels òrgans científics i va demanar flexibilitzar la normativa i acostar la llengua a un registre més col·loquial. 

"El canvi va contra l'Estatut i la llei de l'AVL"

Des de Compromís han afirmat que el canvi de nom "va en contra de l'Estatut d'Autonomia i de la llei de creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua". El regidor de la coalició Pere Fuset ha acusat Catalá d'estar "lligada de peus i mans pel seu soci prioritari de Vox, que li ha imposat una denominació fora de la normativa oficial, un fet impensable en qualsevol societat seriosa". Per això, ha anunciat que Compromís demanarà un informe a l'assessoria jurídica municipal davant "els seriosos dubtes de la legalitat del canvi".

stats