Política25/04/2018

Un senador valencià nega que fos subornat amb prostitutes i assegura que no dimitirà

Pedro Agramunt està acusat d'amagar la brutalitat del règim de l'Azerbaidjan

Daniel Martín
i Daniel Martín

València“Tant de bo pogués fer aquestes coses, però jo ja no estic per això”. En to de broma Pedro Agramunt, expresident de l’assemblea del Consell d’Europa i actual senador del Partit Popular, negava ahir que hagués estat subornat amb prostitutes a canvi d’amagar la brutalitat del règim de l’Azerbaidjan. Una ironia que explica el tarannà d’un perenne dirigent que l’any 1990 va arribar a ser candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana i que 38 anys després continua ostentant càrrecs polítics.

La denúncia contra un dels presumptes beneficiaris de la batejada com a diplomàcia del caviar - un dels tresors del país caucàsic- l’ha formulada una comissió d’investigació independent del Consell d’Europa formada per tres exmagistrats europeus. En un extens informe de 219 pàgines asseguren que el polític valencià va donar un “suport molt clar” als interessos de l’Azerbaidjan i va tenir un “paper clau” en decisions que perseguien “suavitzar les crítiques contra les autoritats” d’aquest país i amagar la seva brutalitat. En aquesta actuació, i segons el document, hi ha “fortes sospites” que el dirigent conservador “va formar part d’una activitat corrupta”, tot i que l’informe admet que no disposa “d’evidències clares”. La posició d’Agramunt va ser especialment rellevant els anys 2003, 2005, 2010 i 2013, quan va ocupar el càrrec de relator del comitè de vigilància de l’Azerbaidjan, cosa que li va donar una posició privilegiada per condicionar la visió que en tenia el Consell d’Europa.

Cargando
No hay anuncios

El text destaca “l’estret contacte” d’Agramunt amb l’expresident del grup del Partit Popular al Consell d’Europa Luca Volonté, que, juntament amb els exparlamentaris àzeris Muslum Mammadov i Elkhan Suleimanov, sí que són assenyalats directament d’estar “involucrats en activitats corruptes”. En el cas del primer i el tercer, “infringint seriosament el codi de conducta de l’assemblea”. A més, Volonté va ser acusat a Itàlia de rebre diversos pagaments de les autoritats de l’Azerbaidjan durant el 2013 i el 2014. Davant d’aquestes conclusions, el president de l’assemblea del Consell d’Europa, Michele Nicoletti, va anunciar que farà arribar l’informe a la comissió de reglament perquè decideixi les sancions als parlamentaris que hagin vulnerat el codi de conducta.

El senador valencià va assegurar ahir que està “molt enfadat i molt trist” per aquestes acusacions, i va atribuir l’informe al fet que les seves posicions a l’assemblea “no seguien el que era políticament correcte”. Agramunt també va involucrar en aquesta pretesa campanya de desprestigi l’Open Society Foundation, que presideix el multimilionari George Soros. “Jo sempre he sigut partidari del diàleg amb Rússia, però hi ha altres països, els limítrofs, que utilitzen l’assemblea com un camp de batalla”, va subratllar Agramunt, que va tornar a fer broma sobre els suposats serveis sexuals que presumptament hauria rebut: segons ell, un diputat ucraïnès li hauria fet “xantatge” afirmant que tenia fotos seves amb dones. “Li vaig dir: «Envia-me-les, que les ensenyaré als amics»”, va afirmar.

Cargando
No hay anuncios

Reunió amb Baixar al-Assad

Pedro Agramunt, que va ser elegit president del grup del Partit Popular Europeu a l’Assemblea del Consell d’Europa el juny del 2013, i president d’aquesta cambra el gener del 2016, també va protagonitzar el març de l’any passat un polèmic viatge a Síria amb diversos diputats russos, en què es va entrevistar amb el president del país, Baixar al-Assad. Aquesta actuació va provocar que la mesa de l’Assemblea i el seu grup li retiressin la confiança. Finalment, Agramunt va dimitir a l’octubre per la “difícil governabilitat i la crisi” de l’organització.

Cargando
No hay anuncios

No dimiteix

A diferència del que va fer amb el seu càrrec comunitari, el polític valencià va assegurar ahir que no dimitirà com a senador i va afirmar que té el suport del seu partit. Agramunt va admetre que, si bé no va parlar amb la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, sí que ho va fer amb el portaveu del grup parlamentari popular al Senat, José Manuel Barreiro. “No entregaré l’escó. No he fet absolutament res il·legal i no hi ha cap retret jurídic a la meva actuació”, va subratllar. 38 anys després, Agramunt pretén allargar una mica més la seva trajectòria política.

Cargando
No hay anuncios