Procés
Política07/09/2023

La vella guàrdia del PSOE es rebel·la contra Puigdemont: "És un gàngster"

González i Guerra abanderen la croada de l'exdirecció socialista contra l'amnistia

BarcelonaLes condicions que ha posat l'expresident Carles Puigdemont per abordar una possible investidura de Pedro Sánchez han desfermat l'ànima més jacobina del PSOE, que representa la vella guàrdia del partit. L'últim a aixecar el crit el cel ha estat l'exvicepresident del govern espanyol, Alfonso Guerra. En una entrevista aquest dijous a Onda Cero, el que va ser la mà dreta de Felipe González ha mostrat la seva oposició a una possible amnistia. "Jo no em resigno, em rebel·lo contra això. No ho suportaré", ha sentenciat. Guerra, però, ha anat més enllà en els seus estirabots contra el líder de Junts, que té la clau de la governabilitat de l'Estat, i no s'ha mossegat la llengua a l'hora de criticar la reunió de Yolanda Díaz amb Puigdemont a Brussel·les: "Aquest viatge posa cap per avall tot allò en què creu un demòcrata. Un senyor que dona un cop d'estat, que declara independent una zona del país, que crea segons ell una república a Catalunya, que després covardament, com un gàngster de poca categoria, es fica en un maleter per fugar-se, per evitar que la justícia li exigeixi responsabilitats, que se'n va a Waterloo a un palau espectacular que segurament hem pagat entre tots [...]. I que una vicepresidenta del govern vagi a negociar amb aquest tipus em sembla una infàmia contra la democràcia”, ha etzibat.

Guerra ha comparat de forma gràfica les concessions de Sánchez a l'independentisme amb una llonganissa. "I és que tallen una rodanxa: primer els indults, després desapareix el delicte de sedició del Codi Penal i es rebaixa el de malversació. Ara és l'amnistia. Després vindrà l'autodeterminació i el referèndum. És la tècnica de la llonganissa, o potser caldria dir del xoriço, pensant en qui ho fa. I al final s'ho han menjat sencer. I han modelat la societat perquè vagi acceptant una rere l'altra les qüestions que estan desconstruint la societat democràtica del 78", ha reblat. Per tot plegat, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que no tiri endavant l'amnistia –que considera que no cap en la Constitució– perquè suposaria "condemnar la Transició".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia es va expressar dimarts l'expresident espanyol, Felipe González, que va afirmar que l'amnistia suposaria assenyalar la democràcia espanyola com a culpable del que ha passat a Catalunya en els últims anys. Així, va indicar que l'amnistia comportaria reconèixer que els encausats en el Procés van actuar "correctament" i no van cometre "cap delicte i ni tan sols una falta". En una entrevista a la mateixa emissora, González també va criticar la visita de Díaz i li va retreure que l'anés a veure com si fos "el rei Mides". "Si hi ha viatjat com a líder de Sumar, que deixi de ser vicepresidenta, si més no, per una estona", va precisar.

Altres tòtems del socialisme espanyol també s'han posicionat en contra de les demandes de Junts. L'exvicepresident del govern basc i exministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, va rebutjar dimecres en una entrevista a RNE una possible llei d'amnistia perquè, a parer seu, "no és constitucional" i implicaria una "legalització" de la unilateralitat i dels "actes de deslleialtat i d'atemptats a la Constitució" durant el Procés. Més contundent es va mostrar l'exministre d'Administracions Públiques, Jordi Sevilla, que va reclamar directament que se celebrin noves eleccions generals, un cop es van fer públiques les condicions de l'expresident Puigdemont. Alguns barons també han aixecat la veu, com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que dilluns advertia que l'amnistia "vulnera el principi d'igualtat davant la llei" i "xoca amb la Constitució".

Cargando
No hay anuncios

La nova direcció del PSOE rebat les crítiques

Davant els retrets de l'excúpula socialista i d'alguns dels barons del partit, la nova direcció del PSOE mira de rebatre les crítiques. Aquest dijous la ministra d'Hisenda i Funció Pública en funcions, María Jesús Montero, ha evitat pronunciar-se sobre la constitucionalitat d'una possible llei d'amnistia. "Jo no soc constitucionalista, aquest debat pertany als experts", ha replicat davant de les veus externes, però també internes, que diuen que aquesta mesura no cap a la Constitució. La portaveu del govern espanyol i ministra de Política Territorial en funcions, Isabel Rodríguez, va ser més directa després del consell de ministres i va recordar a González que “ara hi ha una altra generació” al capdavant del PSOE liderada per Pedro Sánchez.