Conflicte diplomàtic Veneçuela-Espanya

Exteriors nega que Espanya estigui implicada en cap operació contra Maduro

El govern chavista deté dos espanyols i els acusa de voler assassinar Maduro en col·laboració amb la CIA

Albares en roda de premsa.
ARA
15/09/2024
3 min

BarcelonaEl Ministeri d'Afers Exteriors ha negat categòricament que Espanya estigui implicada en l'operació contra el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, després que el govern del país hagi detingut dos espanyols als quals acusa de participar en un pla per assassinar el líder chavista. L'executiu espanyol desmenteix que els detinguts –tots dos de Bilbao– siguin agents del CNI, tal com va assegurar Veneçuela, i l'ambaixador al país ja ha reclamat tota la informació disponible sobre la seva situació i estat. "Espanya defensa una solució democràtica i pacífica en la situació a Veneçuela", afirmen fonts del ministeri. Les famílies dels arrestats havien denunciat la seva desaparició dilluns davant l'Ertzaintza.

Aquest xoc obre un nou capítol en la tensió entre Caracas i Madrid arran de l’arribada de l’opositor Edmundo González a Espanya, país al qual ha sol·licitat asil polític. El president espanyol, Pedro Sánchez, l’ha rebut a la Moncloa, però de moment evita reconèixer-ne la victòria a les eleccions del 28 de juliol, tal com li ha reclamat el Congrés a instàncies del PP. Els populars s’agafen a la qüestió veneçolana per desgastar Sánchez i han fet més peticions semblants al Parlament i al Senat. En paral·lel, Veneçuela ha citat l'ambaixador espanyol després que la ministra de Defensa, Margarita Robles, titllés el govern chavista de "dictadura".

Una operació amb 14 detinguts

El ministre de l'Interior de Veneçuela, Diosdado Cabello, va anunciar dissabte la detenció d'aquests dos ciutadans espanyols, José María Basua Badovinos i Andrés Martínez Adasme, per, presumptament, tenir "vincles amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol i participar en els preparatius d'un pla per assassinar el president del país, Nicolás Maduro". En l'operació policial, duta a terme a Puerto Ayacucho, una ciutat del nord del país, s'han detingut un total de 14 persones que, segons el govern chavista, participaven en una "operació de desestabilització" que Cabello ha vinculat amb l'opositora veneçolana María Corina Machado, segons Europa Press.

El govern chavista es va avançar al desmentiment del govern espanyol de la seva suposada participació en l'operació. "Hi tenen vincles. Sabem que diran que no, que és mentida. Tenen vincles amb el CNI d'Espanya. Poden sortir dient que no, però hi tenen vincles, hi són. Aquesta gent, aquests senyors d'origen espanyol estan detinguts; la tasca que venien a fer a Veneçuela està molt clara", va insistir Cabello.

Un pla liderat per la CIA, diu Cabello

El ministre veneçolà va explicar que els dos espanyols estan "sota custòdia i sent interrogats" amb "respecte als drets humans". Segons el relat de Cabello, l'operació que intentaven dur a terme els detinguts era dirigida per l'Agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units (CIA) i també el CNI espanyol. Entre els detinguts també hi hauria dos estatunidencs i un txec, segons Efe.

"La CIA està al capdavant d'aquesta operació. I l'altra, que tampoc no ens estranya, és el Centre Nacional d'Intel·ligència d'Espanya. És el que diuen aquests dos capturats; fins i tot parlen d'un grup de mercenaris que s'està reclutant per portar-los a Veneçuela amb objectius diferents”, va apuntar Cabello, que va assegurar que els "agents espanyols estan confessant".

Les autoritats veneçolanes asseguren que als telèfons dels detinguts hi han trobat alguns "vincles amb la compra d'explosius C4" per iniciar rebel·lions a les presons.

Cabello fins i tot va assenyalar el màxim responsable de l'operació: el va identificar com a Wilmer Jose Castañeda, un membre actiu de la força especial nord-americana de la marina SEAL. Diversos opositors polítics al règim de Maduro, entre ells Machado, estarien al corrent de l'operació, en la qual s'han confiscat més de 400 fusells de diferents tipus.

Les armes confiscades "arribaven a Veneçuela en contenidors amb productes com menjar per a gossos; venien desmuntades i aquí les rebien grups que tenien la responsabilitat de tornar-les a muntar –va explicar–. Entre els detinguts hi ha persones a les quals se'ls va trobar a casa entre deu i dotze fusells que s'havien de fer servir en aquests plans contra l'estabilitat del país. Que el món sàpiga que nosaltres farem servir tots els mecanismes necessaris per repel·lir, per derrotar, aquests grups de mercenaris, de terroristes, que intentin soscavar la pau i l'ordre a Veneçuela", va reblar.

Per la seva banda, el govern espanyol ja va emetre ahir un comunicat en què explicava que la seva ambaixada a Caracas ha demanat al govern de Maduro poder tenir "accés als detinguts per verificar les seves identitats i la seva nacionalitat". Tanmateix, va assegurar, al contrari del que deia Cabello, que cap dels dos forma part del CNI.

stats