Brussel·les"Res de tot això depèn del Parlament Europeu". Aquesta ha estat la reiterativa resposta d'una de les portaveus del Parlament Europeu, Marjory Van Den Broeke, preguntada aquest divendres per la "situació legal" de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras, que no podran prendre possessió del càrrec d'eurodiputats la setmana que ve al primer ple de la nova legislatura a Estrasburg perquè la Junta Electoral Central ha declarat els seus llocs 'vacants'. El Parlament Europeu ho ha reiterat en diverses ocasions, fins i tot a través d'una carta del mateix president, Antonio Tajani, dirigida als dos integrants de la llista de Lliures per Europa. Davant aquesta situació d'incertesa, el grup V-ALE, al qual està integrada ERC, deixarà el seient d'Oriol Junqueras buit la setmana que ve i hi posarà un cartell amb el seu nom per reivindicar que hauria de poder prendre possessió del càrrec.
Fonts del grup parlamentari ecologista admeten que la situació sobre el futur de l'escó d'Oriol Junqueras és molt incerta i, per això, estan a l'espera de veure quin és el pròxim pas tant del mateix líder d'ERC com de les autoritats espanyoles. En el cas de l'Eurocambra, l'escó no pot quedar buit per sempre i, per això, des dels Verds ja preveuen que el més possible és que acabi sent Jordi Solé, el següent a la llista, el que acabi ocupant el seient de Junqueras encara que des de l'Aliança Lliure Europea (el grup de partits favorables a l'autodeterminació dels pobles) preferirien mantenir-lo buit com a símbol i reivindicació, confessen les mateixes fonts.
L'escenari més plausible és que arribi una sentència de la justícia espanyola que acabi inhabilitant Oriol Junqueras i que, aleshores, la Junta Electoral Central enviï una notificació al Parlament Europeu comunicant que el seient vacant ha de ser assumit pel tercer a la llista d'ERC, Jordi Solé. Mentrestant, Junqueras ha demanat al Suprem que pregunti a la Justícia Europea sobre la seva possibilitat d'assumir al càrrec. I, també mentre no hi ha sentència, només Junqueras podria renunciar voluntàriament al càrrec perquè Solé l'assumís si no es volgués mantenir el seient buit. Des de l'entorn d'ERC admeten que el seient no pot quedar buit i que s'acabarà produint el relleu natural per llista perquè, a més, el grup que constitueixen els Verds i ALE és el quart més gran de l'Eurocambra amb 75 eurodiputats, només dues cadires més que els que han aconseguit omplir Identitat i Democràcia, el nou grup d'ultradreta constituït per Marine Le Pen i Mateo Salvini.
Sigui com sigui, però, la setmana vinent s'espera una manifestació a les portes del Parlament Europeu d'Estrasburg a la qual ha fet crida l'Assemblea Nacional Catalana i també el Consell per la República. Els líders dels Verds, com Ska Keller, no seran a la protesta però faran una roda de premsa conjunta amb l'Aliança Lliure Europea per denunciar una situació que consideren injusta. En el cas dels escons de Carles Puigdemont i Toni Comín, la formació de JxCat no ha comunicat si farà cap gest en la mateixa línia per reivindicar els seus dos seients buits. Cal recordar que la llista que integren Puigdemont i Comín va demanar adherir-se també al grup V-ALE a través de l'Aliança Lliure Europea, una decisió, però, que encara no ha estat presa perquè no són eurodiputats oficialment. Des d'ALE, però, recorden que els eurodiputats es poden afegir als grups o en poden marxar al llarg de tota la legislatura.
La Defensora del Poble Europeu rebutja la queixa de Puigdemont i Comín pel veto de l'Eurocambra a rebre l'acreditació temporal
Una portaveu de l''ombudsman' europeu explica que s'ha declarat "inadmissible" la queixa que els dos polítics van presentar perquè no s'han complert els procediments. Primer de tot, la Defensora del Poble recorda que abans de presentar-li una queixa s'ha de fer la queixa a la institució europea pertinent i, després, donar-li temps a respondre. "Com que l'esdeveniment en qüestió va passar el 29 de maig i la queixa va arribar a l'oficina el 3 de juny, la vostra queixa és prematura", diu la notificació de l''ombudsman'.
"Entenc que la mesa va discutir la situació en una reunió recent. Una vegada el Parlament estableixi la seva posició, podríeu considerar tornar a presentar una queixa a la meva oficina si no n'esteu satisfets. Sisplau, tinguin en compte, però, que el meu mandat afecta qüestions administratives de les institucions europees. No tinc mandat per actuar en accions d'autoritats dels estats membres", avisa l''ombudsman'.