Judicialització del Procés

Marta Rovira i la resta d'exiliats a Suïssa pel cas Tsunami arribaran aquest divendres a Catalunya

Faran un acte conjunt a Cantallops (Alt Empordà) a les 9 del matí i Òmnium n'ha organitzat un altre al migdia a Barcelona

BarcelonaMarta Rovira, Ruben Wagensberg, Oleguer Serra, Josep Campmajó i Jesús Rodríguez tornaran a posar els peus a Catalunya aquest mateix divendres. Ho faran conjuntament després d'un viatge per carretera i que tindrà com a primera parada el municipi de Cantallops (Alt Empordà) –el poble de Ruben Wagensberg–, on celebraran un acte conjunt. El sobreseïment de la causa de Tsunami Democràtic tant de l'Audiència Nacional com del Tribunal Suprem ha aplanat el retorn dels cinc exiliats per aquest cas que s'havien instal·lat a Suïssa. La majoria d'ells no portaven ni un any al país helvètic, però la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en feia sis que vivia a Ginebra. Al migdia, Òmnium també ha organitzat un acte de rebuda a tots els exiliats a Barcelona.

Després que es conegués la notícia de l'arxivament de la causa, Rovira va ser la primera que va explicitar la seva intenció de tornar aquest mateix cap de setmana. En un inici va parlar de dissabte, per assistir a l'assemblea de dones d'ERC. Poc després la resta d'exiliats van seguir els seus passos i van explicar que la seva intenció també era tornar aquesta setmana i fer-ho col·lectivament. Tots cinc, doncs, travessaran la frontera catalana aquest divendres al matí i visibilitzaran la fi del seu exili. Rovira també farà un acte aquest cap de setmana a Vic, la seva localitat natal.

Cargando
No hay anuncios

A Cantallops aniran a rebre'ls diversos dirigents independentistes, entre els quals l'expresident d'ERC Oriol Junqueras, segons fonts consultades. També hi seran la resta de persones que havien estat investigades en el cas Tsunami, com l'empresari Oriol Soler, l'exdirigent d'ERC Xavier Vendrell i la membre de l'executiva dels republicans Marta Molina. La notícia que els cinc exiliats arribarien aquest matí a Cantallops també ha corregut entre els veïns d'aquest municipi, que s'han passat un missatge per demanar efectius per rebre'ls. A les sis de la tarda també hi haurà un acte de benvinguda específic per a Jesús Rodríguez a Barcelona; i a les vuit del vespre, a la plaça del Vi de Girona, un acte dedicat a Campmajó. D'altra banda, el Govern ha anunciat que la setmana que ve farà una recepció institucional als exiliats, que se celebrarà al Palau de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

La fi de l'exili suís

L'abril d'aquest any, Oleguer Serra va anunciar que feia gairebé sis mesos que vivia a Suïssa arran de la seva imputació en la causa de Tsunami Democràtic. L'endemà, Campmajó i Rodríguez també anunciaven que s'havien traslladat a viure a Ginebra. Des de finals de gener, el diputat republicà Ruben Wagensberg també havia marxat a viure a Suïssa després que fos considerat com un dels puntals de les protestes de Tsunami Democràtic del 2019; per no parlar de Marta Rovira, que ja feia sis anys que s'hi havia exiliat. En el cas de la secretària general, va marxar a viure a Ginebra el 23 de març del 2018 acusada d'un delicte de rebel·lió en el marc de la causa de l'1-O.

Cargando
No hay anuncios

El jutge Manuel García-Castellón va posar punt final a la causa de Tsunami Democràtic aquest dimarts, després que l'Audiència Nacional tombés bona part de la instrucció del polèmic jutge des del juliol del 2021. Un dia després, Susana Polo, la jutge del Suprem que portava la causa de Tsunami de Carles Puigdemont i Ruben Wagensberg –tots dos aforats–, va seguir els seus mateixos passos. El motiu de l'arxivament no va ser l'amnistia ni la manca d'indicis de l'acusació de terrorisme, sinó un error en la instrucció: una pròrroga irregular de la investigació. En el cas de Puigdemont, si decideix tornar, s'arriscaria a anar a la presó perquè encara li pesa una ordre de detenció per la causa de l’1-O, ja que el jutge Pablo Llarena es va negar a amnistiar el delicte de malversació.