Vidal, indignat perquè Podem i el PSOE tomben l'obligatorietat estatal de finançar el transport de residus interinsular

Si bé la setmana passada el Senat va aprovar una esmena per fer realitat aquesta compensació, el Congrés dels Diputats no li ha donat llum verda

Imatge d'arxiu de caramulls de residus.
ARA Balears
01/04/2022
2 min

PalmaEl senador per designació autonòmica de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, s'ha mostrat "absolutament irritat" per la decisió de Podem i el PSOE de votar en contra de l'obligatorietat estatal de finançar el transport de residus interinsular, una mesura que ja havia aprovat el Senat la setmana passada i que ara queda aturada al Congrés dels Diputats.

Vidal ha criticat la "poca vergonya" d'ambdós partits a l'hora de "retallar" la compensació del transport de residus entre les Illes i la Península. "Han d'explicar urgentment per què a la llei de residus estatal voten en contra dels avenços aconseguits al Senat", ha manifestat.

Davant aquest missatge, la diputada de Podem Lucía Muñoz ha justificat que cap dels tres polítics citats per Vidal duen el tema de la Llei de residus. A més a més, ha assegurat que si el diputat els hagués contactat, "potser" haurien pogut fer "algun moviment". "Sembla que l'interès era posar un tuit a posteriori", ha afegit.

Desapareix el segon apartat

La proposta aprovada pel Senat preveia dos canvis: una modificació del primer apartat i la creació d'un segon apartat al projecte de llei de residus i sòls contaminants per a una economia circular. D'acord amb el que ha acordat el Congrés dels Diputats, si bé el primer punt es manté, el segon desapareix.

En el primer cas, se suprimeix el fet que els costos del transport de residus insular quedàs a "disposició pressupostària" del govern espanyol i s'estableix que aquest tindrà l'obligació d'establir mesures "pel cost addicional que implica la valorització dels residus generats a les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla", sempre que "no hagin pogut valorar-se in situ i siguin transportats per mar a la Península o a una altra illa".

En el segon cas, s'establia que l'Administració General de l'Estat habilitàs anualment "les partides pressupostàries suficients per garantir el finançament del cost addicional que suposa el trasllat de residus per raons ambientals i d'economia d'escala en els territoris extrapeninsulars".

"Perjudica enormement" les Balears

En aquest sentit, ha subratllat que aquest canvi de posició "perjudica enormement" les Balears i, especialment, Formentera, que a causa de la seva dimensió no té infraestructures aptes per al reciclatge i la gestió de residus.

Fa prop d'una setmana, quan el Senat va donar llum verda a aquesta modificació, Vidal va remarcar que es tractava d'una "reivindicació històrica" que posava fi a una "anomalia", perquè fins ara el Govern ha assumit aquesta despesa.

"Eliminar el fet que l'administració estatal habiliti anualment el finançament dels costos addicionals del transport de residus entre illes i amb la Península representa no avançar gens en un àmbit que necessita millorar a escala estatal cap als horitzons que marcà la llei balear de la legislatura passada", ha conclòs.

stats