Votar un batle de MÉS, PSOE o El Pi, però Prohens al Parlament
A Manacor, el PP assoleix la primera plaça en el vot autonòmic, i Francina 'estira' un 40% més dels sufragis que la seva candidata municipal, Nuria Hinojosa
PalmaEn 24 dels 51 municipis de Mallorca, el PP no va ser la força més votada a les eleccions locals: MÉS, en 8 termes entre els quals destaca Manacor; el PSIB, en 8, on s'inclou Inca, i El Pi, en 4, varen aconseguir aguantar la tempesta popular, gràcies a candidats i candidates que han estat prou valorats per la seva gestió en l'àmbit local. Cal afegir-hi els 2 municipis menorquins que votaren opció socialista en primer lloc: Maó i es Mercadal.
Però què passa quan en comptes de mirar els resultats de les paperetes municipals s'analitzen aquests mateixos municipis en clau autonòmica? Idò que en 13 casos el resultat és discrepant i la llista més votada té un sol propietari: el Partit Popular.
La formació de Prohens va aconseguir ser la força més votada a les llistes autonòmiques en els municipis de Manacor, Porreres, Muro, Calvià, Valldemossa, es Mercadal, Maó, Algaida, Santa Maria, Fornalutx, Consell i Vilafranca, on a les eleccions municipals un altre partit s'havia adjudicat la victòria.
Hi ha també un cas significatiu, que és el de Capdepera: per menys de 70 vots, els populars s'imposaren al PSOE a les municipals (on els socialistes perden més de 15 punts), tot i que després, a les autonòmiques, també per molt poca diferència, el PSIB es va imposar als conservadors.
Un altre cas molt cridaner és el de Manacor. MÉS guanya les eleccions municipals i tornarà a formar govern, però després queda en tercer lloc a les autonòmiques, superat pel PP i el PSOE. Si s'analitza el còmput de vots, s'aprecia clarament que alguns electors varen apostar per la gestió de Miquel Oliver (MÉS) i després triaren Margalida Prohens a les autonòmiques.
La capital del Llevant també registra un fenomen que es reprodueix en diferents municipis, però que en el seu cas és especialment significatiu. La candidata socialista per l'Ajuntament, i actual regidora, Núria Hinojosa, només va assolir 2.983 vots i va ser la tercera força després de MÉS i el PP. En canvi, la candidatura d'Armengol a les urnes de Manacor va aconseguir 4.198 sufragis, és a dir, un 40% més que la regidora que encapçalava la llista municipal. En el cas del PP, els seus resultats a les autonòmiques són molt bons, amb 4.931 vots, i supera de molt els 4.160 de la llista municipal a l'Ajuntament.
A Inca, en canvi, els 5.264 sufragis de Virgilio Moreno a les municipals queden només en 4.297 a les autonòmiques i, per tant, en aquest cas es produeix l'efecte contrari i l'estirada d'Armengol assoleix 1.000 vots menys que el seu batle.
Un altre municipi amb tradició de vot municipal a MÉS i ja abans al PSM, Santa Maria, ha fet el mateix. Els ecosobiranistes, amb Nicolau Cañellas com a número 1 de la llista, guanyen les eleccions municipals, però després el PP, que havia quedat segon, aconsegueix 1.182 vots, mentre que MÉS en perd prop de la meitat dels 1.558 que tenia i queda amb 886, com a segona força a les autonòmiques. A Porreres, s'ha repetit l'escenari i la llista més votada municipal, MÉS per Mallorca, no ha resistit l'empenta de Marga Prohens a les autonòmiques.
Així mateix és destacable el comportament de l'electorat progressista de Menorca, que a Maó i es Mercadal va donar més suport a les candidatures municipals del PSOE, que varen resultar les més votades, mentre que en l'àmbit autonòmic la victòria va ser per a Prohens. 4.277 persones donaren el seu suport al candidat a batlia, el socialista Hèctor Pons, mentre que quan arriba l'hora de triar a les autonòmiques el PSIB perd més de 600 vots i el PP es posa davant.
Les dades confirmen, per tant, que a molts municipis el vot no va tenir el mateix sentit quan es triava el batle o quan del que es tractava era d'elegir les opcions polítiques d'àmbit autonòmic. En aquest segon cas, el missatge del gir cap a la dreta va ser molt més contundent, com mostren amb claredat els mapes.