Acord PP-Vox
Política 11/07/2024

Vox Balears desconeix encara si l'amenaça d'Abascal inclou les Illes

Fonts del partit estan a l'espera de les directrius que els arribin de Madrid

2 min
El líder de Vox, Santiago Abascal, al Congrés

PalmaEl líder estatal de Vox, Santiago Abascal, explicarà aquest dijous a les 20 h com es concreta la seva amenaça de trencar amb el PP a les comunitats on governen per haver acceptat pactar amb l'Estat el repartiment dels menors migrants no acompanyats. Vox ha parlat des de Madrid dels executius de Múrcia, Castella i Lleó, Extremadura, el País Valencià i l'Aragó, territoris on hi ha coalicions del PP amb l'extrema dreta. Però no ha aclarit si aquest trencament inclou les Illes Balears. De fet, ni el Govern de Marga Prohens ni la mateixa direcció de Vox a les Illes Balears sap a hores d'ara si el seu pacte està afectat pel xoc entre Abascal i Feijóo. Diverses fonts de Vox a les Illes asseguren que la direcció estatal del partit ni tan sols s'ha posat a hores d'ara en contacte amb ells. "Esperam ordres de l'executiva nacional", assenyalen fonts oficials de Vox.

L'executiva estatal no s'ha referit en cap moment a les Illes, informa Andrea Zamorano des de Madrid. Ara bé, sí que ha concretat que l'amenaça d'Abascal no inclou els ajuntaments on Vox governa amb el PP, sinó només els acords autonòmics de coalició. A les Illes hi ha dues institucions en dubte: el Parlament, on el Govern del PP compta amb el suport de Vox garantit a través de l'acord de governabilitat, i al Consell Insular de Mallorca, on hi ha una coalició. Justament, és el Consell qui gestiona l'arribada dels menors migrants, a través de l'IMAS.

Al Govern balear i a l'executiva provincial de Vox la incertesa és total. "Al grup parlamentari de Vox no li consta cap comunicació de la direcció de Vox a Madrid, estam a l'espera de veure què decideix l'executiva", assenyalen fonts del partit d'extrema dreta. Sigui com sigui, faran el que decideixi Vox a Madrid. Per la seva banda, fonts del Govern balear assenyalen que no han rebut cap missatge ni de la direcció de Vox a Madrid ni de la provincial, i apunten a la debilitat de l'executiva autonòmica de la formació, que ni tan sols ha estat informada dels plans d'Abascal.

Xoc PP-Vox pels MENA al Consell

En aquest clima, aquest dijous s'ha produït un xoc entre el PP i Vox pels MENA al Consell de Mallorca. Els populars s'han abstingut en una moció de Vox que pretenia que la institució s'oposàs al repartiment de menors migrants no acompanyats entre comunitats. La portaveu del PP, Núria Riera, ha reclamat al seu homòleg de Vox, Toni Gili, que admetés una esmena del PP al text, que Vox no ha acceptat, i que ha quedat en minoria davant l'abstenció dels populars i els vots en contra de l'esquerra, tal com informa Europa Press.

stats