Inici de legislatura
Política 21/06/2023

Vox, després que el PP li cedeixi la presidència del Parlament: "La negociació comença ara"

Abascal, sobre l'entrada del partit en el Govern, afirma que no és "ni una exigència ineludible ni una renúncia"

2 min
Els diputats de Vox arribant al Parlament aquest dimarts

PalmaDes de Vox separen completament l'acord amb el PP, pel qual Gabriel Le Senne (Vox) presidirà el Parlament balear, d'una negociació per pactar la investidura de Marga Prohens. La direcció balear del partit d'extrema dreta creu que els cinc grans punts firmats per les dues formacions –la llibertat i la seguretat, entre ells– "no són un preacord programàtic de legislatura ni molt menys", segons recull Europa Press. "Són punts que marquen cap on haurien d'anar les polítiques", insisteixen. S'hi dona peu a la implantació del pin parental a les escoles, a l'elecció de la primera llengua en els centres educatius i es parla de violència intrafamiliar, una de les banderes de Vox per negar la violència masclista, tot i que parlen de violència contra les dones.

De fet, Vox explica que les negociacions per investir Prohens "comencen ara", tot i que no s'esperen reunions per a aquest dimecres. Els contactes informals entre els populars i Vox no han cessat al llarg dels dies, però l'única trobada formal es va fer dijous passat, i va acabar sense acord. Així i tot, aquest dilluns a darrera hora, poques hores abans d'iniciar-se la legislatura amb la constitució del Parlament, sí que van pactar que el PP cedís la presidència del Parlament.

La portaveu parlamentària de Vox, Idoia Ribas, ha apuntat en una entrevista a Canal 4 que la repetició electoral és "la darrera opció" dels dos partits que es troben en negociacions. A més, s'ha referit al que va succeir aquest dimarts a Extremadura, on la candidata popular a la Junta, María Guardiola, va trencar les converses amb Vox, encaminant-se a la repetició electoral. L'oferta a l'extrema dreta era la mateixa que fa Prohens, però a les Balears, a diferència d'Extremadura, el PP suma més que l'esquerra junta.

"Necessitam una fórmula que garanteixi que s'aplicarà l'acord de govern al qual arribam. Si entram en el Consell de Govern, aconseguim que tota la normativa hagi d'estar avalada per Vox. Si no, el PP pot tirar endavant tota la normativa que vulgui", ha assenyalat Ribas. Per ara, les posicions estan allunyades, tot i que el fet que Jorge Campos sigui cap de llista a les generals, i Vox hagi aconseguit la presidència del Parlament, ha facilitat els apropaments. Ribas ha indicat que sense un acord per a la Mesa de la Cambra, hauria estat molt difícil arribar a un acord per al Govern.

Abascal: "Volem parlar d'idees"

Segons declaracions recollides per Europa Press, el president de Vox, Santiago Abascal, ha afirmat aquest dimecres que l'entrada del partit d'extrema dreta en el Govern no és ara mateix "ni una exigència ineludible ni una renúncia". "Més que de cadires, volem parlar d'idees. Quin és el problema? Que a conseqüència del que ha passat a Andalusia ja no ens serveixen els acords d'investidura perquè el PP no ha estat lleial a la paraula firmada amb Vox. No és el PP qui ha de tirar endavant les nostres idees, sinó que hem d'entrar nosaltres en el Govern", ha insistit.

stats