Tribunals

Sánchez sobre l'acord PSC-ERC: "És un pas cap a la federalització d'Espanya"

El president espanyol critica la investigació de Peinado i acusa l'oposició de "fabular" contra ell

4 min
Pedro Sánchez hace balance del curso político

MadridPedro Sánchez ha defensat "amb passió" el preacord entre el PSC i ERC, que considera "magnífic" i "bo per a Catalunya i Espanya". El president del govern espanyol, de fet, ha reivindicat que, si les bases dels republicans l'avalen, no només permetrà "obrir un temps nou a Catalunya" sinó que també suposarà "un pas en la federalització" d'Espanya. "Efectivament, estem fent un pas en la federalització del nostre estat autonòmic. Crec que això és inqüestionable i una molt bona notícia per al sistema polític espanyol", ha afirmat en la tradicional compareixença de balanç del curs polític al Palau de la Moncloa, prèvia a les vacances d'estiu.

Sánchez s'ha mostrat "feliç" i "satisfet" amb el pacte, encara que no ha entrat en detall sobre el seu contingut. El cap de l'executiu ha garantit, però, que respecta la "igualtat" entre els espanyols en resposta a les crítiques i el recel que ha generat al PP així com entre algunes veus del mateix PSOE o a formacions vinculades a Sumar, com Compromís o la Chunta Aragonesista. "És una negociació bilateral la que s'obriria en aquest cas amb la Generalitat de Catalunya, i també lògicament correspon a un espai multilateral la negociació i l’acord del nou sistema de finançament autonòmic", els ha tranquil·litzat Sánchez, ampliant el focus dels canvis més enllà del Principat.

En tot cas, el president del govern espanyol ha remarcat que l'acord no només parla d'aquesta "singularitat" que cal "negociar bilateralment amb totes les comunitats autònomes" sinó que també es compromet amb la "solidaritat interterritorial". "És important que un partit independentista es comprometi amb això", ha assegurat Sánchez, que ho veu un avenç més en la "normalització" de la situació política a Catalunya. Tot i mostrar "respecte" a "l'autonomia" i "els temps" de la militància d'ERC, el cap de l'executiu ha esperat que les bases dels republicans puguin avalar el pacte per "obrir un temps de legislatura i no de repetició electoral".

Qui finalment ha trencat aquest dimecres el seu silenci ha estat el PSC, que per fi ha celebrat el pacte signat amb ERC per investir Illa dos dies després que els republicans el fessin públic. La número 2 del partit, Lluïsa Moret, ha destacat que l'acord permet fer un "salt endavant en finançament i fiscalitat" amb un model "singular, just i solidari", sense fet cap esment al fet que permetrà que Catalunya recapti el 100% dels impostos. En campanya, els socialistes s'havien desmarcat de qualsevol proposta que suposés la sortida de Catalunya del règim comú, malgrat que sí que havien defensat la necessitat d'aconseguir un finançament més just per a Catalunya i que respectés el principi d'ordinalitat.

"És un molt bon preacord, ambiciós, sòlid i transparent, que conjuga sensibilitats diverses i que els i les socialistes celebrem haver assolit", ha afirmat a X la també alcaldessa de Sant Boi i presidenta de la Diputació de Barcelona. Fins ara, el PSC s'havia limitat a expressar "respecte" pels processos interns dels partits davant de la consulta d'ERC, i Moret és la primera dirigent que valora públicament el contingut de l'acord. En una picada d'ullet als republicans, la negociadora socialista ha posat en valor "l’impuls de la llengua catalana i el reconeixement d’allò" que caracteritza els catalans "com a poble, com a nació" que recull el pacte. A banda, també ha celebrat l'acord amb els comuns per investir Illa fet públic aquest dimecres, que permetrà "que Catalunya avanci en polítiques d’habitatge, de salut, d’educació i de transició verda justa".

Querelles de Vox i Hazte Oír

L'endemà que Sánchez presentés una querella contra el jutge Juan Carlos Peinado per prevaricació en la investigació contra la seva dona, Begoña Gómez, Vox ha contraatacat amb una altra querella contra el líder socialista per haver impulsat aquesta iniciativa a través de l'Advocacia de l'Estat. De fet, el partit d'extrema dreta també es querella contra el ministre de Justícia, Félix Bolaños, i l'advocat general de l'Estat, David Vilas Álvarez. Els de Santiago Abascal consideren que Sánchez "prostitueix les institucions" i les fa servir "per al seu interès personal" en un "nou atropellament i intent de sotmetre la justícia".

El cap de l'executiu ha tret importància al moviment de la formació d'extrema dreta. "No sé quantes querelles portem ja, si per a Vox soc un dictador i no paro de donar cops d'estat", ha ironitzat, i ha titllat de "patètic" el paper de les acusacions populars en la instrucció de Peinado. De fet, una altra d'elles, Hazte Oír, també s'ha querellat contra Sánchez per malversació en l'ús dels serveis jurídics de l'Estat "per a finalitats estrictament particulars". El president del govern espanyol ha carregat contra el "muntatge" de la seva declaració d'ahir a la Moncloa com a testimoni davant de Peinado i ha emmarcat aquest "no cas" en l'estratègia de l'oposició, que "fabula" contra ell. "L'Advocacia de l'Estat el que ha fet és defensar la institució de la presidència del govern perquè s'han trepitjat drets reconeguts des del 1886", ha afirmat.

"El temps posarà les coses al seu lloc", ha vaticinat el cap de l'executiu el mateix dia que Efe ha fet públic que un jutjat de Madrid ha condemnat el digital The Objective a rectificar una de les notícies que va utilitzar l'autoanomenat sindicat d'extrema dreta Manos Limpias en la querella contra Gómez.

Tres anys més de legislatura

Tot i els últims revessos parlamentaris que han generat dubtes sobre la possibilitat que té de comptar amb les formacions independentistes i l'intent d'acorralar-lo tant de la dreta política com judicial, Sánchez s'ha mostrat convençut que hi haurà tres anys més de legislatura. El líder socialista ha enviat un missatge a Junts, a qui necessita per tirar endavant la reforma del model fiscal a Catalunya i que ja ha criticat el pacte PSC-ERC. Sánchez ha esperat que el partit de Carles Puigdemont faci una "lectura de quin és el mandat de les urnes a Catalunya i faci una oposició útil i constructiva en benefici de Catalunya i d'Espanya amb l'aprovació de pressupostos generals el 2025", que vol presentar "al setembre o l'octubre".

La resposta del PP ha estat vaticinar, un cop més, "l'ocàs" de la legislatura. "Estem davant d'un curs polític que acaba amb més cessions, més desigualtat i més corrupció", la qual cosa són "símptomes del final de cicle en què es troba Sánchez, per molt que es resisteixi a admetre-ho", ha dit la número dos dels populars, Cuca Gamarra, en una roda de premsa des de La Rioja. Gamarra ha advertit també que Sánchez no aconseguirà tirar endavant al Congrés els canvis pactats amb ERC: "Els està enganyant i és possible que ho sàpiguen i estiguin participant en l'engany", ha conclòs.

stats