Vox redobla l'atac al valencià: ara demana que els títols emesos per entitats secessionistes serveixin per ser docent

També reclama que el català no sigui llengua vehicular de les escoles i instituts a la ciutat d'Alacant

El diputat i portaveu de Vox a les Corts Valencianes, José María Llanos.
29/09/2023
2 min

ValènciaEl full de ruta de Vox passa per promoure el castellà i una versió secessionista del valencià que negui la unitat del català. Fins ara ja havien impulsat la doble denominació de la ciutat de València, en castellà i en valencià en una forma contrària a la normativa, i havien anunciat la modificació de la llei de plurilingüisme per eliminar l'obligatorietat del valencià com a llengua vehicular de les escoles a les vuit comarques on històricament el català ha estat present residualment. Doncs ara s'hi sumen dues iniciatives més. Una és la proposta que l'Ajuntament d'Alacant sol·liciti a la Generalitat que la ciutat sigui inclosa entre les localitats on s'aplica l'exempció de català. I l'altra, una proposició no de llei perquè les Corts demanin a la conselleria d'Educació que reconegui els títols de valencià impartits per les entitats secessionistes de Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana i que aquests siguin equivalents als oficials i serveixin per impartir classe en català als centres educatius.

La primera iniciativa es votarà en el ple de l'Ajuntament d'Alacant d'aquest dijous, 28 de setembre. No serà, però, una novetat, perquè Vox ja ha presentat la mateixa petició en tres ocasions, en les quals ha comptat sempre amb els vots favorables del Partit Popular. Tot i el seu caràcter simbòlic, perquè per traure una ciutat del seu predomini lingüístic caldria esmenar la llei d'ús i ensenyament del valencià, la proposició permet als grups municipals de Vox i PP conflictivitzar la llengua, convertir-la en un territori de disputa política i no de cohesió social.

Per defensar la mesura, des de Vox addueixen que la major part dels habitants de la ciutat utilitzen el castellà. "És la llengua materna emprada pel 84,5% [dels habitants] per davant del valencià [12,3%]", destaquen des de la formació ultra. L'argument ha estat rebutjat recentment per acadèmics del departament de filologia de la Universitat d'Alacant que han assenyalat que l'evolució de les dades de coneixement del valencià a la ciutat i rodalia d'Alacant, en les darreres enquestes realitzades, mostren una tendència a l'alça. Per això, "lluny de ser un obstacle per a l'aprenentatge, la inclusió del valencià com a matèria i com a llengua vehicular a l'ensenyament ofereix a l'alumnat la possibilitat d'aprendre, en el sistema educatiu obligatori, les dues llengües oficials del territori", defensen. Juntament amb les entitats universitàries, altres entitats com Escola Valenciana també han iniciat una campanya per oposar-se a l'ampliació dels municipis recollits en l'exempció.

En la segona proposta, Vox ha reclamat que la conselleria d'Educació reconegui els títols d'entitats secessionistes com Lo Rat Penat, i que, alhora, es converteixi en entitat normativa la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) perquè aquesta substitueixi l'estatutària i científica Acadèmia Valenciana de la Llengua. "Cal que es rehabiliti la capacitació oficial a aquells que la van perdre i a aquells que van obtenir els títols atorgats per Lo Rat Penat", ha defensat el diputat a les Corts del partit ultra, José María Llanos, que també ha reclamat que els títols secessionistes siguin homologats i serveixin per justificar el coneixement del català que s'exigeix per ser docent de qualsevol matèria al sistema educatiu valencià.

stats