Govern balear
Política12/07/2024

Vox trenca el pacte de governabilitat amb Prohens, però manté l'acord amb el Consell i Cort

Abascal retira el suport al PP balear sense avisar, a través dels mitjans de comunicació

PalmaEl líder de Vox, Santiago Abascal, ha anunciat aquest dijous vespre que el partit trenca els pactes amb tots els governs autonòmics del PP, fins i tot, amb el de les Illes Balears. "El comitè executiu nacional acorda retirar el suport parlamentari als governs d'Extremadura, de les Balears, Aragó, la Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Múrcia", ha dit en una compareixença aquest dijous vespre, i ha afegit: "Els vicepresidents anunciaran la seva dimissió i Vox passarà a l'oposició". El Govern Balear s'ha assabentat de la desadhesió en el mateix moment de l'anunci. No hi havia hagut cap reunió prèvia ni se'ls n'havia advertit, informen fonts de l'Executiu. El trencament del pacte amb el Govern no afecta els acords amb l'Ajuntament de Palma (on Vox dona suport externament) ni el Consell de Mallorca (institució on sí que governa en coalició).

Cargando
No hay anuncios

Una vegada que la ruptura s'ha fet pública, el Govern no s'ha pronunciat sobre la decisió d'Abascal. Dijous dematí, Prohens havia reconegut que estava a "l'expectativa" de la decisió de la direcció estatal de Vox, però també havia dit que no entendria que "a les Balears es trencàs cap acord". "Nosaltres no incomplim l'acord de governabilitat que tenim amb Vox", ha defensat, i ha remarcat: "No hi ha cap punt que faci referència a menors no acompanyats". No obstant això, la decisió no s'ha pres segons l'acord signat a les Illes, sinó que ha estat una directriu llançada directament des de Madrid. Prohens no ha aconseguit esquivar l'ofensiva d'Abascal contra els barons del PP, malgrat ser l'única presidenta que governa en solitari, amb el suport extern, fins ara, de la formació d'extrema dreta.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Vox Balears també havia estat a cegues fins dijous vespre. Cap membre de l'executiva provincial del partit a les Illes, ni tampoc del grup parlamentari de Vox a les Balears, sabia quin seria el resultat de la reunió del comitè executiu de Vox a Madrid, on les Balears no són representades. L'han conegut, com el Govern, a través dels mitjans de comunicació. Queda pendent saber si l'anunci d'Abascal afecta també el Consell de Mallorca, on el PP governa amb l'extrema dreta, justament, la institució que gestiona l'arribada dels menors acompanyats a les Illes, a través de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). Fonts del partit admeten que això també depèn d'Abascal. Des que dilluns passat va advertir el líder estatal del PP, Alberto Núñez Feijóo, que dinamitaria els pactes autonòmics si els populars acceptaven el repartiment estatal dels menors migrants no acompanyats, l'únic missatge del partit a les Illes era que acatarien la decisió del seu líder, i que la desconeixien. Feijóo no ha cedit a l'amenaça, i Abascal l'ha complida.

Le Senne, a la corda fluixa

La primera conseqüència d'aquesta decisió és que la presidència de Gabriel Le Senne al Parlament, que ja estava qüestionada internament i per part de l'oposició, queda enlaire. Le Senne és el líder de la Cambra en compliment de l'acord de Vox amb el PP, i per tant, una vegada trencat, està exposat a perdre el suport dels populars. A més, el president tampoc no disposa del suport de la totalitat del seu grup parlamentari, perquè va ser un fitxatge imposat des de Madrid, i l'oposició en bloc li ha exigit la dimissió per haver esqueixat una fotografia de les Roges del Molinar en ple debat sobre la derogació de la Llei de memòria.

Cargando
No hay anuncios

Un pacte amb els díscols, l'única esperança de Prohens

L'executiva estatal de Vox ha mantingut la incògnita sobre les Illes fins al darrer minut. De fet, com informen diverses fons, ni tan sols ha sondejat els seus diputats a les Illes. Per què? Una possibilitat són els dubtes que la direcció pugui tenir sobre l'obediència de la formació a les Illes. Deixant-los a les fosques, ha evitat que el sector crític es rebel·làs abans d'anunciar el trencament. Aquesta debilitat interna es presenta per a Prohens com una oportunitat.

Cargando
No hay anuncios

Les successives crisis internes al grup parlamentari de Vox a les Illes han deixat el partit en un equilibri precari. Dels vuit diputats que varen iniciar la legislatura, un –Xisco Cardona– ha passat a ser diputat no adscrits, i tres més –Idoia Ribas, Sergio Rodríguez i Agustín Buades– estan alienats de l'executiva del partit tant a escala provincial com estatal, fins al punt que han creat una associació pròpia al marge del partit i es limiten a exercir les seves funcions com a diputats. Amb aquesta realitat, el PP podria intentar cercar una aliança alternativa al Parlament amb els tres díscols, Cardona i el diputat per Formentera, Llorenç Córdoba, tal com va explicar l'ARA Balears.

Sigui com sigui, la decisió d'Abascal no afecta el Govern Balear al mateix nivell que ha afectat els barons del PP que comptaven amb Vox als seus executius. Prohens pot continuar governant en minoria i cercant geometries variables per dur endavant les iniciatives. Almenys, disposa d'uns pressupostos aprovats. Amb tot, la legislatura se li complica quan tot just compleix un any de mandat.