Legislació
Política 17/09/2024

Vox vol aprofitar la llei de simplificació per eliminar el mínim del 50% de català a les escoles

Una part important de les esmenes del partit d'ultradreta són per desfigurar la normativa d’educació

2 min
Una aula de Primària.

PalmaÉs igual la norma que tramiti el Parlament o el debat que s'hi dugui a terme: Vox no canvia les seves propostes ni els atacs al català. Les esmenes del partit d’ultradreta al projecte de llei de simplifiació administrativa, que promou el Partit Popular, proposen l’eliminació del mínim del 50% de català com a llengua vehicular a l’ensenyament, un article que figura a la llei d’Educació i que prové del conegut decret de mínims. “La llengua catalana serà la d’ensenyament i aprenentatge emprada com a mínim a la meitat de l’horari escolar”, diu l’article 12 de la Llei d’Educació, que ara Vox vol rebaixar simplement a assegurar que els alumnes siguin competents en les dues llengües.

Altres propostes de Vox intenten llevar qualsevol referència a la importància de vetllar perquè els llibres de text i altres materials educatius no incorporin llenguatge sexista. Les esmenes eliminen aquest precepte. En opinió de la formació d'ultradreta, un llibre de text no té perquè respectar el criteri de fer servir un llenguate no sexista, així com evitar els estereotips sexistes o discriminatoris.

De les 60 esmenes presentades per Vox al projecte de llei de simplificació, la meitat no tenen absolutament res a veure amb el text que promou el Grup Parlamentari Popular, sinó que aspiren a modificar altres normes com la Llei d’educació o la de funció pública.

Segons ha pogut saber l’ARA Balears, el Grup parlamentari Popular intenta trobar punts d'acord amb Vox per encarar el tràmit parlamentari d’aquest projecte de llei. Els conservadors necessitaran el vot d’almenys una part dels diputats d'extrema dreta per tirar endavant la norma i, en vista del contingut de les esmenes, orientades al català, es tem que el suport de Vox estigui condicionat.

Aquesta situació tornaria a col·locar els populars davant la necessitat de fer concessions a Vox pel que fa al català, o a trobar diputats díscols que donassin suport al projecte de llei. Un escenari que no posa les coses fàcils a pocs dies de l’inici de la tramitació, el proper dimarts.

Guerra oberta dins Vox

El tràmit de les esmenes al projecte de llei de simplificació administrativa també ha servit per constatar la guerra oberta que hi ha al si de Vox. El diputat Sergio Rodríguez havia presentat una esmena semblant a una altra del PP, i la seva portaveu, Manuela Cañadas, ha intentat rectificar-la perquè assegura que ell no n'és l'autor. La Mesa li ha hagut de recordar que no pot fer això sense el consentiment de Rodríguez, que figura com a diputat que l'ha presentada. En una comunicació oficial li ha etzibat que “per poder modificar i rectificar una esmena presentada per un diputat, es requereix la conformitat del seu autor -en aquest cas el Sr. sergio Rodríguez- a part del consentiment del portaveu del grup parlamentari afectat”.

stats