Xantatges i astúcia del PSOE al Congrés en període electoral

L'oposició fa escoltar les seves crítiques al que considera ús partidista de la cambra

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, al ple del Congrés aquest dimarts
02/02/2022
2 min

MadridNo és gens estrany que les campanyes electorals autonòmiques, europees o municipals arribin al Congrés dels Diputats. Tots els partits acostumen a aprofitar els altaveus que tenen al seu abast. El que ja no és tan freqüent és que el principal partit del govern recorri a la sessió de control per introduir el seu argumentari electoral. Ha passat aquest dimecres amb la campanya electoral a Castella i Lleó en marxa, quan diversos diputats del PSOE s'han dirigit a ministres de la seva mateixa formació: aquesta sessió està pensada perquè l'oposició fiscalitzi l'acció de la Moncloa. La bancada de la dreta ha fet inviable la intervenció del diputat per Segòvia José Luis Aceves, que en lloc d'adreçar-se a la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, ha utilitzat el seu temps per criticar els 35 anys de governs del PP a Castella i Lleó.

"No paris, continua, que et quedaràs sense temps", es podia sentir que deia una companya de files d'Aceves. El diputat callava davant les interrupcions dels parlamentaris del PP, que han obligat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a intervenir. Però poc avesat a parlar durant una sessió de control, el representant socialista pràcticament no ha pogut articular el seu discurs perquè s'han esgotat els dos minuts i mig permesos. L'escena final ha sigut més aviat còmica: el PP aplaudint, el mateix Aceves també i la bancada socialista sumant-s'hi per donar suport al seu diputat.

Encara hi ha hagut dos torns més per al grup socialista: la diputada per Palència Luz Martínez Seijo i el diputat per Salamanca David Serrada tenien preguntes per a la ministra d'Educació, Pilar Alegría, i per al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, respectivament. Tots dos han aprofitat per carregar contra la gestió del PP a Castella i Lleó, aquesta vegada ja sense tant rebombori. Aquesta pràctica, que és reglamentària, es fa servir per exemple al Parlament de Catalunya, però és estranya de veure al Congrés.

Darias aguanta la pluja de crítiques

El polèmic ús de les institucions per part del govern espanyol, però, no només s'ha focalitzat en la campanya de Castella i Lleó. El primer episodi de les innovadores maniobres del PSOE a la cambra baixa es va produir dimarts, quan va aconseguir aprovar amb 162 vots a favor, 153 en contra i 28 abstencions el decret que imposa dur mascareta al carrer de manera indefinida. Van votar-hi a favor, a banda de PSOE i Unides Podem, el PNB, BNG, Compromís, el Partit Regionalista de Cantàbria, Coalició Canària i Terol Existeix.

En contra ho van fer el PP, Vox i Cs, i es van abstenir ERC, Junts, el PDECat, EH Bildu i la CUP. Tot i alguns vots de càstig, la iniciativa va tirar endavant gràcies al que amagava aquesta votació: més enllà de la qüestió de les mascaretes, el decret incloïa una revalorització de les pensions. És a dir, si no tiraven endavant les mascaretes, tampoc ho feia la revalorització de les pensions. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va defensar la convalidació i, sense més ministres a la bancada blava de l'hemicicle, va ser l'única membre del govern espanyol que va sentir la paraula més repetida del debat: xantatge.

stats