La Xarxa per la Inclusió Social presenta als partits polítics les seves propostes per lluitar contra la pobresa
L'entitat manifesta la seva preocupació pel "retrocés" que pot haver-hi en determinades polítiques "segons qui entri a governar"
PalmaLa Xarxa per la Inclusió Social (EAPN-Illes Balears) ha presentat aquest dilluns als principals partits polítics un total de 23 mesures per lluitar contra la pobresa i l'exclusió social amb vista a les properes eleccions autonòmiques, insulars i municipals del 26 de maig. El director tècnic de l'entitat, Andreu Grimalt, ha recordat que "un de cada quatre illencs està en risc d'exclusió social", i ha demanat als polítics que "assumeixin que la pobresa existeix a les Balears".
Malgrat tot, Grimalt ha subratllat que aquesta legislatura "s'han tirat endavant polítiques molt importants" i ha insistit que "pot haver-hi un retrocés segons qui entri a governar i les polítiques que marqui".
El document que EAPN ha presentat als partits polítics inclou mesures socials de caràcter transversal, així com millores en els reglaments i processos administratius, i polítiques inclusives per a col·lectius vulnerables. Entre les propostes transversals, l'entitat ha demanat que s'inclogui la perspectiva de gènere en les accions contra la pobresa i que es desenvolupin plans d'inclusió social.
Pel que fa a les millores en els reglaments, s'ha subratllat la necessitat de simplificar els processos administratius per accedir a ajudes públiques i de crear un sistema públic i fiable d'indicadors socials. A més del dret a l'habitatge, EAPN ha insistit que cal aplicar i ampliar la Renda Social Garantida, així com promoure plans integrals de desenvolupament comunitari.
Quant a les polítiques inclusives per a col·lectius vulnerables, l'educació s'ha presentat com a eix central del progrés social. El dret a la salut ha estat un altre dels pilars bàsics esmentats per EAPN.
Els polítics es mostren receptius
Tots els representants polítics que han assistit a la trobada amb la Xarxa per la Inclusió Social s'han mostrat receptius a les propostes que han rebut, encara que cap d'ells ha assenyalat mesures concretes del seu partit en el terreny social per a la propera legislatura.
Per part de MÉS per Mallorca, Fina Santiago ha destacat que "el bon finançament" és clau perquè les institucions treballin pels drets socials. Santiago també ha subratllat la importància de "la concertació" dels serveis socials de llarga durada. "Tot allò que duri més de quatre o cinc anys s'ha de concertar", ha dit.
La candidata del PSIB a la presidència del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha considerat que l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), que gestiona el Consell, ha de ser "un dels eixos fonamentals per continuar desenvolupant polítiques socials". Cladera ha fet referència a l'habitatge i el treball com els dos pilars fonamentals perquè tots els col·lectius puguin tenir "una vida digna".
D'altra banda, Llorenç Galmés, candidat del PP a la presidència del Consell de Mallorca, s'ha mostrat "d'acord amb les propostes del document d'EAPN", del qual ha destacat la reducció de la burocràcia, encara que no ha concretat quines polítiques socials té previst dur a terme en cas de guanyar les eleccions. Galmés ha assistit a la trobada acompanyat per Catalina Cirer.
La també candidata al Consell, en aquest cas amb Podem, Aurora Ribot, ha subratllat que l'actual "model econòmic", dificulta que "la gent tingui eines per desenvolupar el seu projecte de vida". La representant de Ciutadans, Patricia Conrado, ha recordat que no poden tornar a produir-se casos com el tancament de Gaspar Hauser.
També hi han assistit la vicepresidenta d'El Pi, Francisca Mora; el vicepresident de l'IMAS, Javier de Juan, i el candidat a la batlia de Palma pel PSIB, José Hila, entre d'altres.