Eleccions europees 2024

Yolanda Díaz dimiteix com a líder de Sumar pels resultats del 9-J

La vicepresidenta segona mantindrà el càrrec al govern espanyol

Yolanda Díaz intervé a l'acte final dels comuns a Cornellà
4 min

MadridEls mals resultats de les eleccions europees han estat la gota que ha fet vessar el got, que a Sumar feia mesos que s'havia anat omplint. Yolanda Díaz ha admès la "responsabilitat" d'aquest nou revés a les urnes i ha anunciat que dimiteix com a líder de la formació. Ara bé, continuarà com a vicepresidenta del govern espanyol encara que no tingui càrrecs orgànics en el partit. En una compareixença sense presència de periodistes i en la qual no ha admès preguntes, Díaz ha anunciat la renúncia argumentant que, d'aquesta manera, "obre el camí" perquè hi hagi un debat en el si de Sumar i també en el de la resta de partits que han format part de la coalició que només ha obtingut tres eurodiputats, només un més que Podem, que va concórrer en solitari. La fins ara coordinadora general va ser proclamada a finals de març, ja amb dubtes sobre el rumb del seu projecte polític pels resultats de les eleccions gallegues, on Sumar no va obtenir representació. Tampoc van ser satisfactoris els dels comicis al País Basc i Catalunya, tot i entrar als respectius parlaments. La patacada a les europees, que han deixat sense representació Esquerra Unida i Més Madrid, l'ha abocat a aquesta decisió.

"Tinc la sensació que en aquests mesos no he fet les coses que havia de fer", ha reflexionat Díaz, que ha explicat que vol centrar-se a impulsar l'agenda de l'executiu espanyol i és a la tasca a la qual es dedicarà exclusivament a partir d'ara. "És necessari fer un pas al costat per fer un pas endavant en la política que li importa a la gent", ha dit. En les pròximes setmanes, el grup coordinador de Sumar, format per una vuitantena de persones, haurà de proposar un nou nom que haurà de ser escollit per majoria simple. Qui succeeixi Díaz tindrà el repte de canalitzar el malestar intern, que fa temps que s'arrossega amb crítiques a l'"hiperlideratge" de Díaz i a les dinàmiques en la presa de decisions així com per les dificultats en l'encaix dels diferents partits en el projecte de Díaz, encara en plena construcció. La confecció de la llista a les europees va acabar de tensar la relació amb Esquerra Unida i Més Madrid, a qui no va agradar quedar relegats a la quarta i cinquena posició, per darrere d'Estrella Galán, l'aposta personal de Díaz, dels comuns i de Compromís.

Aquest malestar s'ha fet palès aquest dilluns en les manifestacions de la portaveu de Més Madrid a l'Assemblea autonòmica, Manuela Bergerot, i en una carta del coordinador federal d'Esquerra Unida, Antonio Maíllo, dirigida a la seva militància. En una roda de premsa, Bergerot ha instat els responsables d'haver pres les "decisions estratègiques aquesta campanya sense comptar amb les organitzacions d'àmbit territorial" a fer una "reflexió profunda". Maíllo ha avisat després d'aquesta "gran decepció" que "tot projecte sense organització és efímer". El nucli dur de Díaz s'ha limitat a expressar agraïment. El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha destacat que "en política, el compromís i l'honestedat és el més important" i el portaveu al Congrés, Íñigo Errejón, ha lloat l'"honestedat, mirada llarga i compromís militant" de la fins ara líder del partit.

Díaz deixa el lideratge de Sumar, però des de la seva gènesi va rodejar-se de persones afins a qui ara ha demanat que la continuïn "acompanyant" en la seva tasca a l'executiu. ¿Continuarà controlant des de fora el rumb de la formació? Estarà legitimada per liderar la veu del soci minoritari de la coalició? En la seva intervenció, Díaz ha defensat que el govern espanyol és la "millor eina" per lluitar contra l'auge de l'extrema dreta i s'ha compromès a treballar contra el "mar d'odi i desafecció" que han dibuixat les europees per convertir-lo en una "onada de drets i esperança". Però el fet és que la decisió de la vicepresidenta segona deixa algunes incògnites a resoldre els pròxims dies i trastoca el govern de Pedro Sánchez. El PSOE ja ha deixat clar aquest migdia, abans de conèixer-se el pas al costat, que no hi haurà avançament electoral a l'Estat. "La decisió de Díaz ha de tenir continuïtat en les que adopti Pedro Sánchez. La seva coalició trontolla", apunten fonts del PP, que reclamen la dimissió del president espanyol.

Podem es reivindica

En paral·lel al mal resultat de Sumar, que només ha obtingut tres eurodiputats i ha deixat fora de l'Eurocambra els candidats d'Esquerra Unida i Més Madrid, Podem n'ha obtingut dos anant en solitari després de la trencadissa amb Díaz. A Catalunya, la candidatura d'Irene Montero ha quedat per davant de la dels comuns, una de les potes més fortes del projecte de Díaz. En una compareixença prèvia, la líder de Podem, Ione Belarra, ha tret pit dels dos eurodiputats obtinguts. "Representa el primer pas per tornar a posar dempeus una esquerra transformadora a Espanya que pugui tornar a fer front a aquestes dretes completament assalvatjades", ha dit la líder d'un partit que critica la tebiesa de Sumar dins la coalició i va plantejar el 9-J com les primàries que Díaz no els va deixar fer abans del 23-J. Podem veu ara com haver obtingut en solitari més de dos terços dels vots totals de Sumar ha contribuït a fer trontollar el projecte al qual fa mesos van renunciar a integrar-se.

stats