LLEI TURÍSTICA

Sóller i Muro, els únics ajuntaments més restrictius que la zonificació

La majoria dels termes municipals de Mallorca han optat per demanar més permissivitat per llogar en determinades zones o circumstàncies

Sóller i Muro, els únics ajuntaments més restrictius que la zonificació
Jaume Ribas / Sabrina Vidal
17/03/2018
5 min

PalmaEls municipis de Sóller i Muro són els únics que han demanat al Consell de Mallorca més restriccions en la zonificació del lloguer turístic. La majoria dels ajuntaments, en canvi, han optat per demanar més permissivitat per llogar en determinades zones o circumstàncies o bé no han fet al·legacions al projecte presentat per la consellera de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, la socialista Mercedes Garrido.

El projecte de zonificació turística de Mallorca (amb l’excepció de Palma, que fa la seva pròpia zonificació) es va fer aprovar el 26 de gener en sessió plenària del Consell de Mallorca. La zonificació delimita els llocs de l’illa en què es podran oferir noves places per comercialitzar habitatges de lloguer turístic, ja que no afecta les cases i pisos que ja es comercialitzen de manera legal.

Inicialment, el tripartit d’esquerres que governa el Consell va delimitar el lloguer turístic, principalment, entres tipus de zones: les zones turístiques madures de la costa de Calvià i la Platja de Palma de Llucmajor, el sòl rústic protegit i els nuclis d’interior considerats saturats d’acord amb un seguit de paràmetres definits pels tècnics en un informe. Segons els representants del PSIB, MÉS i Podem, els arguments utilitzats per definir els nuclis “saturats” no eren altres que assegurar l’accés a l’habitatge dels residents, blindar les infraestructures del sobreús i preservar el caràcter dels municipis amb més impacte turístic.

Les dades utilitzades per elaborar l’informe que justifica que una trentena de nuclis com Pollença, Ariany o Sóller són considerats saturats, igual que una trentena de pobles i llogarets més, són un dels punts que generen diferències entre alguns ajuntaments i el Consell.

Segons l’informe que ha presentat l’Ajuntament d’Alcúdia, per exemple, la taula d’indicadors del Consell llança xifres irreals sobre el municipi. D’acord amb aquest informe, la institució insular no té en compte el marge d’error ni la realitat de l’Ajuntament. Per aquest motiu, des de l’equip de govern d’Alcúdia demanen que el lloguer turístic es pugui fer tant en el centre històric com a l’eixample, a l’habitatge principal i al secundari, durant 360 dies l’any.

En una línia semblant, l’Ajuntament de Pollença defensa que l’informe del Consell ha comès una equivocació amb aquest poble. Per al consistori pollencí, que té dades més actualitzades que les que fa servir el Consell, el nucli urbà no s’hauria de declarar saturat. Cal tenir en compte que l’informe de zonificació arriba a utilitzar dades del 2011. En una línia similar, l’Ajuntament de Santanyí afirma que “els càlculs i fórmules utilitzats són aleatoris i poc fiables, i el seu resultat no reflecteix la realitat del municipi”. El nucli del Carritxó, a Felanitx, també és considerat saturat per l’informe del Consell de Mallorca, mentre que l’ajuntament assegura que els paràmetres que s’han fet servir no són correctes.

El període d’al·legacions a la zonificació provisional va acabar a principis d’aquesta setmana. Tanmateix, el que han presentat els ajuntaments que ho han considerat oportú no han estat informes tècnics que recullen amb més extensió i precisió la casuística de cadascun dels municipis. El termini per a la presentació d’aquests informes varia d’un ajuntament a un altre, així que encara poden aparèixer noves veus que demanin més restriccions o, com la majoria dels municipis, vulguin una regulació més laxa del lloguer turístic d’habitatges.

L’oposició, en contra

Els tres partits de l’oposició, el PP, El Pi i Ciutadans, també s’han mostrat crítics amb la zonificació presentada per l’equip de govern format pel PSIB, MÉS i Podem.

Els tres partits de la dreta ja varen votar en contra de l’aprovació provisional del projecte i, al llarg d’aquesta setmana, el Partit Popular i El Pi han informat de les seves esmenes.

Els conservadors qualifiquen la zonifcació de “bunyol” i asseguren que és “discriminatòria”. Per això, hi han presentat cinc al·legacions. Segons que va indicar el PP en un comunicat, el mapa proposat pel govern insular “no és la via adequada per donar solució a l’impacte del lloguer turístic a les Balears i a Mallorca, ni respon a les necessitats dels ciutadans”. Com a exemple de les discriminacions i la incoherència que assenyalen, el grup principal de l’oposició destaca que “la Platja de Palma i Magaluf tenen el mateix règim que Ariany i es Llombards”. Per això, demanen “refer tot l’estudi amb altres indicadors més correctes”.

El portaveu del grup polític d’El Pi, Antoni Pastor, va informar dimecres de les al·legacions que els regionalistes han presentat a la proposta de zonificació per a la comercialització de lloguer turístic de l’equip de govern del Consell de Mallorca. La formació vol que tot el projecte “es retiri i es reconsideri” i per això hi va presentar una “esmena a la totalitat”. Segons que va matisar Pastor, aquesta “esmena a la totalitat” és una manera de parlar, ja que formalment no és possible fer-la, però sí que han presentat un informe de més de 20 fulls en què s’argumenta “punt per punt” el desacord d’El Pi amb la proposta del govern d’esquerres.

Segons Pastor, el document de zonificació “només intenta justificar la declaració de saturats d’un seguit de nuclis d’interior amb uns paràmetres completament injustificats i amb unes dades antiquades i desfasades”.

Arran de la duresa de les crítiques de la dreta, la consellera Mercedes Garrido defensa que “hi ha hagut més disputa entre els grups polítics que no en els municipis”.

Ecologistes i APTUR

L’entitat ecologista Terraferida també ha presentat al·legacions al projecte, un total de 13. Demanen, entre altres coses, que la zonificació es faci amb criteris “ambientals, poblacionals i d’ordenació del territori”. Una altra al·legació demana aplicar un 2x1 a les places turístiques i que, per cada nova plaça que es doni d’alta, se’n donin de baixa dues de la borsa.

El GOB demana directament que es retiri la proposta perquè “neix d’un diagnòstic erroni i causarà sobreexplotació turística”. El grup ecologista també retreu l’obsolescència de les dades, algunes de les quals són del 2011. Estimen que el 2016 les places varen augmentar en 123.000 i insisteixen que aquest creixement “fa temps que hauria d’haver-se congelat”.

L’entitat considera que la zonificació “no té cabuda ni justificació” a Mallorca, on “la situació ja és limitada”, i que s’han d’avaluar els indicadors de manera global i integral. “No podem acceptar que aquelles zones en què encara no hem arribat a aconseguir tots els efectes negatius de la massificació turística acabin sent lliurades per culminar el procés, fins que tota l’illa estigui sotmesa i sobreexplotada turísticament”, assenyalen.

La patronal del lloguer turístic, Aptur, també va presentar al·legacions al projecte perquè, segons que consideren,“els indicadors utilitzats per declarar una zona saturada o madura no compleixen els criteris legals”.

stats