Política12/06/2013

Zygmunt Bauman defensa que una Catalunya independent pugui ser membre de la Unió Europea

El sociòleg polonès, premi Príncep d'Astúries d'humanitats el 2010, destaca que els catalans "no volen un trencament amb Europa, sinó que s'hi volen quedar"

Acn
i Acn

GironaEl sociòleg polonès Zygmunt Bauman –premi Príncep d'Astúries d'humanitats el 2010– imparteix aquesta setmana un seminari a Girona i aquest dimecres ha aprofitat per reflexionar sobre el procés sobiranista català. Segons ha assegurat, Catalunya pot aspirar "igual que Espanya" a ser membre de la Unió Europea. Bauman ha destacat que els catalans "no volen un trencament amb Europa, sinó que s'hi volen quedar" i ha considerat que Europa "és un laboratori" que afronta situacions com aquesta, que, per Bauman, "no tenen precedents". "És una situació sense precedents a Europa i per això les coses no es fan en el sentit de resoldre un problema, sinó d'assentar-lo", ha reflexionat.

"Per què no podria ser Espanya un membre d'Europa i Catalunya també?". Amb aquesta pregunta, Bauman ha defensat el fet que Catalunya pugui aspirar a ser estat membre de la Unió Europea. Segons aquest pensador, de 87 anys, no hi ha cap raó per la qual la UE no pugui passar a tenir més de 27 estats membres. "Quina és la diferència entre que en siguin 27 o que en siguin 35?", s'ha preguntat Bauman.

Cargando
No hay anuncios

Segons la seva visió, si els processos sobiranistes que es viuen en el si de la Unió Europea fan passos endavant, això pot produir conflicte però també pot acabar funcionant. "Simplement pots assentar els interessos contradictoris durant un temps i veure com funciona i, si arribes a la conclusió que això no funciona correctament, canviar d'opinió", opina Bauman, que considera que s'estan posant "obstacles extres, innecessaris". El sociòleg també ha diferenciat el procés de Catalunya, Escòcia o Llombardia d'altres casos "heretats del passat" com el del País Basc.

El sociòleg, de 87 anys, ha visitat Girona convidat per la càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, que ha programat, del 10 al 14 de juny, el seminari 'Challenge of de Liquid-Modern Ages'.