La construcció dispara l'índex de sinistralitat laboral a Balears
El Govern diu que el desinterès de l'anterior executiu en polítiques de prevenció i la creixent precarietat causen 1500 accidents més que fa 4 anys
PALMATal com va avançar l'ARA Balears la setmana passada, les Illes tenen el dubtós honor de ser la Comunitat amb pitjor índex de sinistralitat laboral de tot l'Estat durant els primers 6 mesos d'enguany. En concret, una pujada d'un 4,8% sobre el mateix període de 2014. En termes absoluts, hi ha un increment exponencial: dels 5.684 de l'any 2012, la xifra s'ha incrementat en 1.500 accidents només en 5 exercicis.
Així, Balears és el lloc on major nombre d'accidents laborals hi ha en proporció al nombre de persones afiliades a la Seguretat social, un fet que preocupa i molt al conseller de Treball, Iago Negueruela. "No podem estar gaire satisfets per aquestes dades i ens hem posat a fer feina per revertir-les en col·laboració amb els agents socials, tant sindicats com patronal, perquè no ens podem permetre seguir per aquest camí", ha dit.
I és que Balears va registrar 7.185 accidents de treball entre gener i juny, 1 d'ells mortal, 3 de molt greus, 1 de greu i la resta, 7.141, lleus. "No ens hem de confondre, els lleus no vol dir que no siguin importants. Són la demostració que alguna cosa falla, que el sistema productiu sacrifica la salut de milers de persones, i això ens ha de fer reaccionar, sobretot en prevenció", ha dit Negueruela.
Si s'observa l'índex de sinistralitat dels darrers 8 anys, es pot observar com es va anar reduint entre 2008 i 2012, mentre que a partir d'aquell any no ha fet més que créixer. D'alguna manera, segons el nou equip de la Conselleria, queda palès el resultat de desactivar polítiques preventives i dedicar-hi recursos. En el període 2008-2012 "es va reduir l'índex un 46% coincidint amb la vigència del Pla de xoc contra la sinistralitat, que l'anterior Govern va deixar d'aplicar", asseguren des de la Conselleria de Treball.
Per canviar el rumb que ara mateix retraten les estadístiques, el Govern aprofitarà allò que pugui de l'estratègia elaborada per l'anterior executiu, "si bé canviarem moltes coses, sobretot perquè volem analitzar la situació actual en profunditat. Volem estudiar quins codis professionals són els que tenen major sinistralitat, i la tipologia dels accidents, per poder després prevenir de bon de veres", ha sentenciat el conseller de Treball.
Precarietat
Entre les causes, com ja han denunciat els sindicats els darrers anys, hi ha les retallades tant públiques com privades en matèria de prevenció i la creixent precarietat. D'una banda, el Govern admet que hi ha sobrecàrrega de feina en algunes professions, però el fet diferencial és la temporalitat. "Si els treballadors van rotant de manera constant, canviant de feina, amb contractes temporals, està clar que no poden adquirir les habilitats necessàries per tenir bona seguretat, a més que no hi ha temps de formar-los. Aquest és un tema que ens preocupa", ha dit Negueruela, per a qui "la reforma laboral del 2012 fomenta aquest tipus de contractació que per descomptat contribueix a la sinistralitat".
Els resultats són negatius en tots els sectors a excepció de l'agricultura, on baixa la sinistralitat en termes relatius també. En canvi, on més creix amb diferència és a la construcció, on l'índex passa de 672 a 833 en 3 anys (2012-2015). Segons els sindicats, els motius cal cercar-los en la forma de contractar, cada vegada més temporal i externalitzada.