Les exportacions de vi balear a Europa creixen un 37% en un any
La producció illenca (48.000 hl) és gairebé el doble que la de fa només 10 anys
PalmaEl vi de Balears va facturar més de 29 milions d'euros l'any 2014, cosa que significa un augment del 13,4%, que és especialment destacat en un any en què a tot l'estat espanyol el consum de vi va minvar més d'un 5%.
Així, les Illes en produïren 48.000 hectolitres, 5.000 més que l'any anterior, 27.000 dels quals correspongueren a les denominacions d'origen Pla i Llevant i Binissalem. En concret, la de Binissalem en comercialitzà 17.010 hl (un 12% més) i la del Pla i Llevant, 10.524 hl, un 11% més. Per Illes, Eivissa en va produir 1.164 hl, Menorca 886 hl i Formentera 163.
El principal consumidor del vi de l'Arxipèlag són precisament les Balears: 3 de cada 4 litres que es produeixen a les Illes queden aquí. Dels 48.000 hl del 2014, 36.772, un 76%, es va comercialitzar de manera local. Aquest interès pel producte de la terra ha crescut de manera significativa, amb un 7,9% més que el 2013.
D'alguna manera el major èxit del vi balear a casa ha compensat la reducció de l'exportació a la Península, que ha passat de superar els 800 hectolitres el 2013 a només 480 l'any passat, cosa que suposa una severa reducció del 40%.
En canvi, seguint la tendència dels darrers anys, la Unió Europea és el mercat que ha registrat un increment més destacable, del 37%, amb un total de 8.806 hectolitres comercialitzats, el doble que fa quatre anys. Els països que lideren la demanda de vins elaborats a la Comunitat Autònoma han estat Alemanya, que concentra el 12% del total de vendes (578.878 litres), i Suïssa, que representa el 3,2% de tot el vi comercialitzat (155.930 litres).
L'increment de consum de vi balear a Europa entre el 2013 i el 2014 és d'un 37%, una xifra realment espectacular que demostra el creixent interès dels europeus pel producte illenc, especialment en països com Alemanya, principal mercat emissor de turistes que arriben a les Balears i tasten el seu vi.
La producció del vi balear viu un moment especialment dolç, si es té en compte que fa menys de 10 anys, el 2005, la producció era de 27.000 hectolitres i ara és a punt d'arribar als 50.000. Mentre la indústria en general continua el procés de progressiva desaparició a Balears, el sector agroalimentari es pot considerar com l'únic capaç de resistir amb èxit.