Gijón presenta informes per adjudicar 'in extremis' el palau, però Isern declina fer-ho
Els dictàmens municipals avalarien el procés a favor del grup Barceló però el batle sortint, que ja advertí que no prendria cap decisió en funcions, reclama que s'hi pronunciïn també els serveis jurídics del Govern
PalmaÁlvaro Gijón ha presentat de manera urgent en la darrera junta de govern de Cort presidida per Mateu Isern una sèrie d'informes municipals que avalarien el procés d'adjudicació del palau de congressos al grup Barceló. La intenció del primer tinent de batle i fins ara responsable polític de la infraestructura era que la junta de govern en funcions ratificàs de manera definitiva l'adjudicació, un tràmit paralitzat des del 22 d'abril, després d'advertir possibles irregularitats en el procediment administratiu del concurs. Malgrat els informes presentats per Gijón, el batle Isern, que en el seu moment ja advertí que no prendria cap decisió en relació al palau si es trobava en funcions en el càrrec, ha rebutjat per darrera vegada aquest dimecres ratificar l'adjudicació. Així, l'acord que ha sortit de la seva darrera junta de govern és just que Cort "considera que seria necessari també un informe dels Serveis Jurídics de la CAIB per garantir el procés de licitació efectuat". S'ha reclamat a la societat pública Palau de Congressos SA, integrada al 50% pel Govern i l'Ajuntament, que encarregui aquest nou informe.
La situació viscuda en la darrera junta de govern presidida per Isern mostra les tensions dins el PP per aquesta qüestió, amb l'enfrontament del batle i la direcció del partit per enmig. Ara el mandat dels populars s'acaba, tant al Govern com a Cort, sense que el palau de congressos s'hagi adjudicat de manera definitiva. Els partits d'esquerra que es proposen formar el nou govern municipal –PSIB, MÉS i Som– ja han acordat, "de conformitat amb els informes juridicotècnics pertinents", tirar enrere el procés a favor del grup Barceló. L'escenari més previsible és que el nou equip de govern de Cort, d'acord també amb el proper Executiu autonòmic, reclami nous informes que avalin la revisió del procés. L'acord programàtic tancat fins ara preveu que "amb vista al futur s’actualitzaran les projeccions econòmiques i de mercat de la infraestructura prevista i, en virtut d’aquestes, es consideraran les diferents alternatives (nou concurs, consulta ciutadana, etcètera) de manera conjunta amb el Govern de les Illes Balears".
L'hotel val dos milions més, però el cap jurídic diu que l'anterior taxació és vàlida
Els informes presentats 'in extremis' per Gijón a la junta de govern són els que s'encarregaren en el seu moment a distints departaments municipals i, en els tres casos, avalarien la validesa del concurs en què resultà guanyadora l'oferta del grup Barceló. La qüestió cabdal, per la qual s'advertiren les possibles irregularitats, era que l'informe de valoració de l'hotel annex al palau de congressos que s'inclogué en el plec de condicions del concurs, i pel qual s'establí un preu mínim de 40,5 milions amb què Barceló es reservà una opció de compra, estava caducat i era incomplet. L'actualització d'aquest informe per part del Servei de Valoracions i Projectes de l'Ajuntament de Palma, just dos anys després, ha establert que la valoració de l'hotel a dia d'avui és de 42.062.056,85 euros, dos milions superior a l'anterior en què es fonamentà el concurs.
No obstant això, un altre dictamen sol·licitat al cap dels serveis jurídics de Cort assenyala que, malgrat aquest augment en la valoració de l'hotel, la taxació feta el juliol de 2013 és encara "plenament vàlida i aplicable" al plec de condicions del darrer concurs fet enguany. L'informe apunta que, segons la llei que regeix aquest tipus de procediments, en haver-se declarat deserta la primera subhasta, la taxació que es va fer servir en el seu moment és vàlida fins a dos anys després, termini dins el qual s'hauria fet el darrer concurs que guanyà el grup Barceló.
Un tercer informe presentat per Gijón, aquest de la Intervenció municipal, fins i tot posa en dubte que sigui necessària la ratificació de l'adjudicació per part de la junta de govern de Cort, la darrera passa en la qual ha quedat paralitzat el procés. L'Ajuntament de Palma és el propietari dels terrenys sobre els quals s'aixeca l'hotel, per la qual cosa es considera que ha de ratificar l'acord que inclou una possible venda amb la qual obtindria 12,5 milions d'euros pel solar. No obstant això, l'informe d'Intervenció assenyala que la junta de govern de Cort "s'haurà de pronunciar en el cas que l'empresa adjudicatària executi l'opció de compra".