L'esquerra tanca el programa amb l'ecotaxa i l'obertura de Marivent
El PSIB cedeix i MÉS comença a assumir que Armengol serà presidenta sense Podem si hi ha batlia compartida a Palma
PalmaEls negociadors de PSIB, MÉS i Podem han tancat avui el programa d'actuacions que haurà d'aplicar un Govern d'esquerres que encara no s'ha concretat, però que previsiblement estarà conformat per PSIB i Més amb suport extern de Podem. Entre els darrers punts programàtics acordats es troba l'aplicació de l'ecotaxa, l'impost d'estades turístiques, com a molt prest a partir de 2016. L'esquerra també ha acordat fer una auditoria del deute, una llei de consultes, l'abolició dels alous i demanar a l'Estat i a la Casa Reial que obri al públic els jardins i espais públics (l'edifici) de Marivent durant nou o deu mesos a l'any en els quals no hi sigui la família reial.
L'acord pactat aquest dijous suposa l'aplicació de l'ecotaxa “previ debat social i polític”. El debat, però, només ha de servir per decidir en quins àmbits s'hauran d'invertir els doblers recaptats, el preu de l'impost i com s'aplicarà. La intenció és cercar la fórmula per a que l'impost no afecti els residents. Tant en aquest punt com en el de la petició d'obertura al públic de Marivent o en el de l'auditoria del deute, els socialistes han acabat cedint en qüestions que alguns poden considerar simbòliques i que ells no tenien cap intenció de prioritzar.
Amb aquests punts es tanca el gruix d'actuacions programàtiques pactades, algunes de les quals encara s'hauran de concretar molt més. Dilluns s'haurà d'obrir una segona fase de les negociacions per concretar l'organigrama del futur Govern. Es preveu que en aquest punt es concreti qui integrarà l'Executiu i qui el presidirà. Tot fa pensar que Podem acabarà decidint que no entra en el Govern, sobretot si com es preveu la socialista Francina Armengol l'acaba presidint, una opció que va agafant forma en funció del camí que prenen les negociacions a Palma. El dubte ja no és tant si Podem entrarà sinó si votarà a favor d'una hipotètica investidura de Francina Armengol com a presidenta o s'abstendrà i caldrà, per tant, una segona votació per a que sigui investida.
Precisament de la relació amb Podem s'ha parlat en la reunió que han mantingut aquest dijous els líders de PSIB i MÉS, Francina Armengol i Biel Barceló. Tot i que Armengol seria partidària de no negociar amb Podem el futur Govern des del moment que dóna per fet que no hi entrarà, Barceló aposta per fermar el màxim d'acords amb Podem per garantir com més estabilitat millor. El cas és que dins MÉS s'assumeix que l'escenari d'un govern de tres com el que va plantejar la seva executiva és gairebé inviable i haurà de convèncer la seva assemblea, convocada per al dia 16, per acceptar un govern d'ells amb el PSIB presidint i amb Podem fora.
Aquesta opció encara es reforçaria més si s'accepta, com sembla que passarà, la fórmula de la batlia compartida a Palma. El fet que Antoni Noguera (MÉS) pogués governar dos anys amb presència de Som Palma i del PSIB aplanaria més el camí per a que Armengol fos presidenta i Miquel Ensenyat (MÉS) acabàs presidint el Consell de Mallorca amb un govern tripartit. La direcció del PSIB ha tornat a respirar després que els socialistes de Palma hagin corregit la decisió que varen prendre dimecres, de cedir el govern municipal a MÉS i Som Palma, i hagin tornat a la taula de negociacions.
La distribució de l'organigrama, però, haurà d'esperar a dilluns. Els primers acords sobre els càrrecs s'hauran de tancar la propera setmana perquè es preveu que el president en funcions José Ramón Bauzá convoqui el ple de constitució del Parlament a finals de la setmana vinent (dia 18 o dia 19). Serà allà quan s'haurà de triar la nova Mesa del Parlament. Després quedarà un màxim de 15 dies per convocar el debat d'investidura del futur president del Govern.