ARTÀ
Portada01/10/2014

Els símbols revifen la polèmica per la titularitat de la murada d'Artà

L'Ajuntament es compromet a registrar-les com a bé municipal i el rector demana diàleg

M. Bonnín
i M. Bonnín

ArtàL'Ajuntament d'Artà s'ha compromès a aclarir la titularitat de les murades i el recinte de Sant Sant Salvador i a prendre les mesures oportunes perquè s'hi pengi un llaç quadribarrat i un domàs de color verd com a mostra de suport a la comunitat educativa. El ple de dimarts va aprovar una moció amb aquestes demandes presentada pel PSOE i Iniciativa-Verds. Els Independents hi votaren a favor, mentre que El Pi s'hi va abstenir i el PP s'hi posicionà en contra.

Per la seva banda, el rector, Joan Servera, s'ha mostrat avui dimecres contrari a col·locar cap símbol a la murada "per no ferir sensibilitats". Servera ha reclamat diàleg a l'Ajuntament i ha dit que, depenent de com acabi la negociació, "s'hauran de fer passes en l'àmbit jurídic". En altres ocasions havia defensat que el Bisbat és el propietari de la fortificació.

Cargando
No hay anuncios

La comunitat educativa i altres entitats artanenques han intentat en diverses ocasions penjar algun símbol a la murada. Tant l'octubre de 2013 com el febrer d'enguany s'hi va col·locar un domàs verd, que després el rector va fer llevar. Aquest setembre, coincidint amb l'inici de curs, un grup de 32 persones ha presentat una instància al Consistori per tornar a penjar una bandera verda a la murada.

Qui n'és el propietari?

Cargando
No hay anuncios

La murada i el recinte de Sant Salvador no estan inscrits a nom de cap institució. L'Ajuntament inicià els tràmits per immatricular-los com a propietat municipal a finals de l'any passat i va comanar un informe a l'historiador Antoni Picazo que la demostra. Entre d'altres, aporta documents sobre la seva construcció a càrrec de la universitat (l'Ajuntament) durant el segle XVI i les ordres del virrei perquè el poble hi col·laboràs. Curiosament, el document també deixa constància que la disputa entre el poder catòlic i el poder civil per la titularitat del recinte ve d'enrere.

Tant Manolo Galán com Guillem Caldentey, portaveus del PSOE i dels Verds respectivament, es mostren favorables a inscriure la murada en el registre tan aviat com sigui possible. El batle, Bartomeu Gili (El Pi), es va abstenir en la votació perquè no creu que la fortificació hagi de ser un lloc de manifestació política. Caldentey ha recordat avui que a la façana de l'Ajuntament sí que s'hi han penjat tant senyeres com banderes verdes com a senyal de suport als docents i contra la Llei de símbols, com es pot comprovar encara avui.

Cargando
No hay anuncios

Reunió amb el Bisbat

Per part del Bisbat de Mallorca, s'han mostrat sorpresos per la polèmica. L'ecònom del Bisbat i exrector d'Artà, Antoni Amorós, ha destacat que sempre hi ha hagut bona entesa amb l'Ajuntament en la gestió i conservació de l'espai. Amorós ha informat que avui mateix se sol·licitaria una entrevista entre el primer edil, el rector i el vicari general per aclarir la situació.