CONFLICTE EDUCATIU

Els sindicats desconvoquen la vaga indefinida, l'Assemblea la manté

L'STEI i FE-CCOO signen l'acord de reversió de les retallades amb Martí March, que haurà de ser ratificat per la mesa sectorial

Caldentey, March i Baos, satisfets amb l'acord. ISAAC BUJ
Mercè Pinya
30/09/2015
4 min

PalmaDos anys i un dia després de la manifestació més multitudinària que han viscut mai les Illes Balears i que va treure 100.000 persones al carrer com a reacció a l'agressiva i regressiva política educativa del Govern de José Ramón Bauzá, la vaga indefinida dels docents ha quedat desconvocada 'de facto' per part d'un dels dos comitès de vaga que la convocaren.

Els sindicats STEI i FE-CCOO han signat aquest horabaixa l'Acord marc per a la recuperació dels drets sociolaborals del sector de l'ensenyament públic que s'ha negociat amb els nous representants de la Conselleria d'Educació des del passat mes d'agost. Es tracta d'un acord que, tot i que ha d'ésser ratificat per la Mesa Sectorial d'Educació per tenir validesa legal, significa deixar enrere l'aturada que ha marcat els dos darrers cursos. “Estam satisfets perquè és un acord que va molt més enllà de la recuperació dels drets sociolaborals”, ha dit el conseller, que ha remarcat la importància d'haver “recuperat el diàleg” i perquè la signatura significa, al cap i a la fi, “recuperar el procés de normalitat”.

March ha insistit en la importància que el conflicte educatiu es tanqui “per tal d'abordar els problemes reals que té l'educació” i perquè vol “recuperar el debat pedagògic” perquè “l'educació necessita girar full”.

Emperò la desconvocatòria de la vaga indefinida no ha estat completa perquè a la reunió prèvia a la signatura de l'acord l'Assemblea de Docents ha comunicat a March el que ja havia dit que faria, que no pensa adherir-se a l'entesa en aquests termes. El conseller no ha volgut valorar el fet que l'Assemblea hagi quedat fora de l'acord, “cadascú és responsable dels seus actes; no entrarem en aquest debat”, ha dit.

El que sembla clar és que el comitè de vaga de l'Assemblea ja no es tornarà a convocar per negociar un acord que, el conseller ha dit, “ja està tancat i signat”. Sí que ha dit que no tindrà cap problema per continuar parlant amb els Docents, però “l'acord és aquest” i “no tenim ja més marge”. “Seria deslegitimar-nos a nosaltres mateixos si després hi hagués un altre acord”, ha aclarit March.

L'encaixada de mans dels sindicats STEI i FE-CCOO amb Martí March situa ara el debat sobre el desenvolupament d'aquest acord a la Mesa Sectorial d'Educació, on aquests dos necessitaran el suport o bé d'ANPE o bé de FETE-UGT per poder-lo ratificar, ja que ni Alternativa ni UOB Ensenyament està previst que el validin, en tant que segueixen el dictamen marcat per l'Assemblea de Docents.

“Per a l'STEI la vaga indefinida està desconvocada, encara que falti un darrer tràmit democràtic”, ha dit el seu secretari general, Biel Caldentey. Insisteix que l'encaixada no és “un xec en blanc” per al Govern i, en resposta a les crítiques rebudes de qui creu que s'han plegat al nou Govern, ha assegurat que “mantenim la nostra independència, que fins i tot es demostrà signant un Pacte d'estabilitat en un moment molt convuls”, amb referència a l'acord que signà amb Joana Maria Camps. “Hem de contribuir no només a una normalització del sistema educatiu, sinó també a millorar-lo”, ha dit donant a entendre que el document signat és una base que s'ha de desenvolupar i que els reptes “més importants de l'ensenyament són ara mateix l'abandonament escolar i treballar per a una educació més inclusiva”. Igualment, ha aprofitat per recordar que tot i que el TIL s'ha derogat, el sindicat reclama “un aprofundiment de l'ensenyament en català”.

“Ens agradaria posar l'accent en què hem tingut present no només el col·lectiu docent” a l'hora de signar l'acord, ha dit el secretari general de FE-CCOO. El seu secretari general, Toni Baos, ha incidit en la conjuntura econòmica, i que s'ha intentat “no ofegar el Govern”, donat que mentre hi ha 50.000 persones aturades “som conscients que l'economia no millora i no es poden recuperar salaris”. Baos ha dit que “aspira” a què l'acord que s'ha signat pugui ser traslladat també a altres meses sectorials o que algunes de les millores que contempla es puguin prendre “de referència” per a altres treballadors públics.

Biel Caldentey ha reclamat a March que l'acord que s'ha signat es faci extensiu també al sector de la privada i concertada, a la qual cosa el conseller ha respost que la negociació amb aquests s'encetà aquest dimarts.

L'Assemblea, decebuda

Els representants de l'Assemblea de Docents han assistit a la reunió prèvia a la signatura de l'acord per comunicar a Martí March que no pensaven donar-li el seu suport. Critiquen que “el calendari de negociació no estava pactat; avui se'ns ha convocat a una reunió de ratificació quan encara estàvem en un procés deliberatiu”, ha dit el portaveu Guillem Barceló. Creuen que és un acord “precipitat” en tant que, diuen, “el conseller ha admès que encara no sap quin tant per cent del pressupost es dedicarà a Educació”. Respecte d'això, March ha assegurat que no dóna una xifra perquè la seva Conselleria treballa amb la resta del Govern i, sobretot, amb la Conselleria d'Hisenda per tancar els pressupostos de 2016. “Que no donem la xifra no vol dir que no treballem amb la resta del Govern. No anam per lliure, i a més som solidaris amb la resta de conselleries”, ha dit. “Per a nosaltres la peça clau és el pressupost. Estam a octubre i no se'ns pot dir això. És aquí on pensam que s'està incomplint una promesa electoral”, ha insistit Barceló.

Els Docents creuen que “és un error del Govern voler tancar una lluita per la millora del sistema educatiu sense comptar amb la força del que entenem que ha estat el moviment social més important d'aquestes illes en molt de temps”, ha dit Barceló. “No era això el que esperàvem”, ha afegit.

Pel que fa a la consulta que l'Assemblea organitzarà als centres educatius, han explicat que li remetran el resultat al conseller i, en funció d'aquest, “entenem que la negociació quedarà oberta per quan la Conselleria la vulgui reprendre”.

stats