Barceló insinua que restringiran els pisos turístics al centre de Palma
El vicepresident diu que ningú de la Conselleria ha dit que sobrin turistes
PalmaEl vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, ha avançat aquest dijous al Parlament aspectes que s'estan tenint en compte per poder regular l'activitat turística en els habitatges plurifamiliars, una situació que ara no està regulada i que el Govern vol solucionar. Barceló ha deixat entreveure que es podria optar per restringir aquesta oferta en illes com Eivissa i Formentera o en determinats barris de Palma, com els del centre, Santa Catalina o el Jonquet. En la decisió intervendran els consells insulars i els ajuntaments.
En una compareixença parlamentària per explicar les línies d'actuació del seu departament, el responsable de Turisme ha admès que no serà senzill regular aquesta oferta per la seva diversitat i per les situacions particulars de cada illa o, fins i tot, de cada població. En aquest sentit, ha reconegut que Eivissa i Formentera no són partidàries d'aquesta oferta perquè hi ha un problema de manca d'habitatges i de saturació. I, en canvi, a Menorca sí que interessa.
En el cas de Mallorca, ha advertit que mentre hi ha municipis on pot suposar una millora, en altres com Palma, la proliferació d'aquesta oferta en determinats barris com els de Santa Catalina, el Jonquet o el centre històric, pot comportar problemes de convivència per la barreja d'usos turístics i residencials. Barceló ha posat com a exemple d'allò que s'ha d'evitar les situacions conflictives registrades a la Barceloneta, a Barcelona, i ha apuntat que aquesta oferta es podria acabar 'zonificant', deixant entreveure que es podria restringir en aquests barris de Palma.
En qualsevol cas, ha advertit que la regulació es farà tenint en compte l'opinió dels consells i dels ajuntaments, que tindrien cert marge de decisió en darrer terme a l'hora d'establir les zones susceptibles o no d'allotjar aquesta oferta. També ha apuntat que s'està estudiant la possibilitat d'establir una antiguitat mínima dels edificis on s'ofereix aquest lloguer vacacional per evitar que es produeixi especulació amb habitatges nous.
Amb tot, el vicepresident ha defensat que abans de regular l'oferta de lloguer vacacional en plurifamiliars, allò que s'ha de fer és "perseguir" aquells que, podent regularitzar la seva oferta de lloguer vacacional, no ho han fet. I ha recordat que aquesta oferta està regulada quan s'ofereix en unifamiliars. El responsable ha reconegut que hi ha una part de l'oferta que no s'ha donat d'alta, però també ha admès que s'ha trobat un "embós espectacular" a la Conselleria, de 3.000 expedients que demanaven l'alta i que no va tramitar l'anterior Govern del PP.
Al marge del lloguer vacacional, l'interès dels diputats s'ha centrat en l'aplicació del futur impost turístic que es farà efectiva el 2016. Barceló no ha concretat quan s'aplicarà perquè, segons ha reconegut, dependrà de la tramitació parlamentària. Ha insistit que el seu departament fa feina per tal que s'apliqui com abans millor i ha advertit que no es retardarà en funció de si s'han venut paquets turístics o no per a la propera campanya. En aquest sentit, ha recordat que quan el govern central va apujar l'IVA turístic, "tothom va pagar i va callar".
El vicepresident no ha avançat quant es preveu recaptar amb l'impost i només ha recordat que l'ecotaxa recaptava uns 50 milions anuals. Ha reiterat que, directament o indirectament, la recaptació s'invertirà en turisme perquè es destinarà a millorar zones turístiques, preservar el medi ambient, recuperar el patrimoni històric i cultural i en innovació. Serà un organisme amb representació del sector turístic i econòmic, medi ambiental, dels consells, ajuntaments i del Govern, qui decidirà en què i on invertir. En aquest sentit, ha deixat clar que hi haurà col·laboració amb el sector privat a l'hora de decidir el destí de les inversions, però no a l'hora de decidir si l'ecotaxa s'ha d'aplicar o no perquè la decisió d'aplicar-la està presa. Finalment, ha reivindicat que l'aplicació de l'impost no tendrà un efecte negatiu sobre la competitivitat de l'oferta turística local, com avisen els grans hotelers, sinó que la millorarà. El PP i Ciutadans han reiterat el seu rebuig a l'impost.
Un altre dels debats que també s'ha posat sobre la taula és el de la sensació de saturació que es produeix a les Illes, sobretot a Eivissa i Formentera, durant els mesos de juliol i agost. En la seva primera intervenció, Barceló ha defensat que "l'augment de turistes no suposa un augment correlatiu dels ingressos generats per aquests" i, en canvi, "sí que suposa un augment dels 'output' de despeses que comporten, amb una pèrdua de la nostra qualitat ambiental i del nostre benestar econòmic. Com també una pitjor atenció i satisfacció dels mateixos turistes". També ha advertit que el model té una "excessiva dependència global del turisme de masses" i té "efectes negatius derivats de la congestió i la saturació, tant per als residents com per als mateixos visitants". I ha defensat la necessitat de revisar el model perquè "amb el model actual, mentre uns hi guanyen molt, la gran majoria hi surt perdent".
La seva afirmació ha provocat que el diputat del PP, Álvaro Gijón, asseguràs que el Govern està dient que sobren turistes i li ha demanat que deixin de dir-ho, que deixin de parlar malament del turisme i que apostin per millorar el producte perquè pugui venir més gent, però més repartida. Barceló ha assegurat que ningú de la seva Conselleria ha defensat que sobren turistes, però ha apuntat que hi ha un debat generat per la sensació de saturació que es produeix durant els mesos de juliol i agost, un debat que no només es produeix entre els progressistes perquè, segons ha dit, a Eivissa són sectors empresarials els qui ho plantegen. Per a Barceló, tothom està d'acord que s'ha arribat a un "límit" al juliol i agost. I ha sentenciat que es comença a notar un rebuig dels residents cap als turistes, "que és el pitjor que pot passar". Ha defensat la necessitat d'aplicar mesures perquè aquesta punta de turistes no sigui tan grossa a l'estiu i es distribueixi més durant la resta de l'any.