EDUCACIÓ

Els directors de Primària denuncien pressions d'Educació per aprovar els projectes TIL

La presidenta, Joana Maria Mas, adverteix que no poden "obligar els claustres de professors a votar d'una determinada manera"

Mercè Pinya
22/09/2014
2 min

PalmaLa Conselleria d'Educació ha pitjat l'accelerador i dóna als directors de les escoles cinc dies perquè els claustres dels centres aprovin els projectes TIL que Inspecció ha rebutjat. Els directors reberen aquest divendres una carta amb la signatura d'Ángel Vázquez, l'adjunt al cap d'Inspecció Educativa, en què se'ls insta a convocar la comissió de coordinació pedagògica (CCP) i el claustre de professors perquè aprovi "en un termini de cinc dies" el projecte de Tractament Integrat de Llengües del centre, segons ha confirmat avui dilluns la presidenta de l'Associació de Directors d'Infantil i Primària (Adipma), Joana Maria Mas.

En la missiva, el Departament d'Inspecció Educativa fa saber als directors que Educació no ha rebut la modificació del PTIL, tal com se'ls instà el 28 de juliol. Així, es demana als centres que encara no tenen el PTIL aprovat que refacin els projectes trilingües "que eren vàlids el curs passat i que ara, amb l'obsessió d'aplicar el principi d'equilibri lingüístic basat en el 50% en català i castellà, des de la Conselleria ja no consideren adequats", explica Mas.

La pressió sobre els directors és, la segona setmana del curs, "insuportable", i les instruccions s'han produït també per via telefònica, asseguren. En alguns casos, inspectors educatius han amenaçat que si no s'aproven aviat els PTIL, "tot el pes legal caurà sobre el director". Davant d'aquesta situació, Adipma instarà Educació que aquestes instruccions es donin per escrit.

Segons les consultes fetes pels directors, Inspecció Educativa "no pot obligar els claustres de professors a votar d'una determinada manera", adverteix la presidenta d'Adipma.

Instruccions que no són norma

Els directors no s'expliquen per què els centres que s'adeqüen a la norma i que l'any passat tenien els PTIL aprovats enguany han estat suspesos. Asseguren que des d'Educació "només et remeten a les instruccions del grup ATLES" (l'equip d'Assessorament de Tractament de Llengües a les Escoles), elaborades per docents i sense gens de validesa normativa, en què es demanava que s'apliqui el 50% de català i castellà a les hores de lliure disposició dels centres. "Ens obliguen a seguir aquest criteri d'igualtat aritmètica, però aquestes orientacions no s'han publicat en cap BOIB", apunta Joana Maria Mas.

Cal recordar que els inspectors d'Educació van interposar aquest estiu recursos d'alçada contra aquesta interpretació de l'equilibri lingüístic, que elimina la poca autonomia dels centres educatius i els obliga a fer un repartiment aritmètic de les hores en català i castellà. Consideren que equilibri "no és igualtat horària". En aquests moments, la situació al departament d'Inspecció Educativa és també inestable, després que la consellera Camps va decidir no renovar la comissió de serveis al 50% del cos d'inspectors. Al cap del departament d'Inspecció Educativa, Francisco García Moles, se li acumula la feina, ja que substitueix els 11 inspectors interins despatxats, auxiliat per la seva mà dreta, Ángel Vázquez.

stats