UNIVERSITAT

La facultat de medicina provocarà una modificació dels pressupostos

El Govern defensa que la variació serà mínima i justificada

El conseller de Presidència i portaveu , Marc Pons, va defensar el projecte de creació d’una facultat de medicina a les Balears.
Jaume Vinyas
20/02/2016
2 min

PalmaEl Govern es veurà obligat a fer “modificacions pressupostàries” per finançar la creació de la facultat de medicina. Així ho va reconèixer el portaveu Marc Pons, qui va defensar, però, que l’esforç és assumible i vlal la pena. “Tot Govern ha de donar suport a la Universitat i aquesta ha de buscar l’excel·lència”, va dir en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Pons va afegir que la despesa màxima que caldria pressupostar enguany, seria d’uns 500.000 euros, perquè les instal·lacions de la futura facultat ja estan construïdes dins l’edifici de l’Hospital de Son Espases. “Qualsevol regió necessita una bona Universitat”, va insistir Pons, qui va llevar ferro a la topada amb els socis de Podem per la seva oposició al projecte. “Hi ha discrepàncies a totes les empreses i a totes les parelles, faltaria més”, va assenyalar defensant que la futura facultat forma part de demandes “socials, ciutadanes i educatives”. Amb tot, Pons va recordar que encara “no hi ha una decisió ferma i concreta” en relació amb aquest tema.

Debat encès dins la UIB

La futura facultat de medicina no només ha obert una escletxa dins els socis del Pacte. El Consell de Govern de la UIB va aprovar, dimecres, la posada en marxa del polèmic projecte en una reunió en la qual el rector, Llorenç Huguet, va haver d’escoltar uns quants retrets, especialment per la manca de transparència del projecte. “Es va prometre un debat obert i no s’ha fet”, va dir un dels assistents, que va afegir que “pareix que les coses es cuinen a gran velocitat sense que els membres del Consell en tinguem informació”. Un altre dels assistents va titllar de “vergonyosa” la memòria que s’havia facilitat als assistents a la reunió. Els dubtes sobre la nova facultat s’extenen al seu finançament. Un dels membres del Consell va recordar que les aules del primer curs de medicina que es feien servir a l’edifici Mateu Orfila “encara tenen les teulades d’uralita”.

El rector va lamentar les crítiques tan dures i va afirmar que “m’han promès que hi haurà recursos”, i que aquests arribaran en forma de contracte programa. El màxim responsable de la UIB va afegir que aquest contracte programa seria de 8 anys de durada i que anualment s’aniria dotant per part del Govern. Huguet va afegir com a argument que Balears té 2,8 estudiants de medicina per 100.000 habitants, mentre que la mitjana estatal és d’11, i que amb l’oferta prevista per les places de la futura facultat es podria passar a 5,4, a més de captar recursos per a la investigació. Tots els col·lectius mèdics consultats, va assegurar, apunten que una facultat de medicina tindria un impacte positiu en el sistema de salut pública. Tot i la duresa del debat, la creació de la facultat de medicina es va aprovar amb només un vot en contra i una abstenció.

stats