L’ecotaxa torna aquest dimarts, 13 anys després de la seva derogació

L'Impost de Turisme Sostenible: Com serà el repartiment del fons i la seva destinació?
i Jaume Perelló
19/03/2016
3 min

PalmaUna de les escenes que passaran a la història de l’ecotaxa es va produir aquesta setmana en la comissió que va tancar l’articulat de la llei que votarà dimarts el Parlament. Els diputats Antoni Camps, Álvaro Gijón, Andreu Alcover, Isabel Oliver, Salvador Aguilera, Antoni Reus, Josep Melià, Josep Castells, Sílvia Tur i Xavier Pericay aturaren la sessió i, papers en mà, analitzaren una per una les esmenes, i les discrepàncies en el resultat final de la redacció d’alguns punts dels quals, després d’hores de feina, ja ningú no tenia clara quina era la versió definitiva.

Les negociacions es tancaren el dimarts, just abans de la comissió que havia de donar forma a l’articulat final. Podem es va mantenir ferm amb la seva negativa a pagar amb recursos recaptats a través del pretext ambiental equipaments com residències, fet que va molestar profundament la consellera Fina Santiago. En comissió, votaren amb el PP per esmenar les pretensions de MÉS i PSIB.

Els podemites tampoc no se salvaren de la seva quota de desencís, com cal en tot acord. MÉS i PSOE es negaren a territorialitzar un 75% del total de la recaptació i aquest percentatge va quedar fixat en el 60%. Així, 6 de cada 10 euros recaptats es repartiran de manera prefixada per illes, amb un criteri que marcarà un reglament posterior, però que en realitat s’inspirarà en el concepte de primar les illes menors.

Els diputats eivissencs de Podem, especialment Aitor Morras, no estaven del tot satisfets amb aquesta quantitat i encara a finals de setmana lamentaven el que consideren una manca de solidaritat per part dels diputats mallorquins, per molt que l’ecotaxa finalment destinarà més recursos de manera fixa a Eivissa que els que pertocarien si s’agafàs per exemple un criteri com el de població.

Les claus

Acabades les batalles interines, l’ecotaxa, que el Govern insisteix a denominar impost turístic, però que pels ciutadans continua amb el nom original, serà llei aquest dimarts i es cobrarà a partir de l’1 de juliol. Una esmena d’El Pi va ser acceptada per la majoria d’esquerres i per tant els establiments turístics tindran més temps per poder enllestir el dispositiu per cobrar les estades, que va des de 0,5 fins a 2€ en funció de la categoria i la tipologia.

No pagaran els menors de 16 anys, les estades per causa major, i aquelles dels residents motivades per un tractament de salut. Tampoc no pagaran els seus acompanyants. Les estades subvencionades per programes socials d’administracions públiques, com l’imserso, tampoc, ni les que finaciï cap altre estat de la Unió Europea en el mateix sentit.

Pel que fa la destinació dels fons, un dels altres cavalls de batalla, la llei parla de 5 elements. Protecció, preservació, modernització i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí, foment de la desestacionalització, recuperació del patrimoni històric i cultural, impuls de projectes de recerca científica, millora de la formació i foment de l’ocupació en temporada baixa. Tot i que els ecologistes del GOB ja han dit que no queda clara una prioritat ambiental, el text incorpora una matisació al respecte: “Dins el conjunt d’aquestes actuacions, s’han de prioritzar els projectes de caràcter mediambiental”.

Una comissió, en la qual l’Executiu tindrà el 50% del vot, proposarà al consell de govern els projectes que cal que siguin aprovats, però serà el Govern qui tengui la darrera paraula.

stats