URBANISME

L’objectivitat d’alguns tècnics de Cort, en el punt de mira de Fiscalia

TERRASSES  La problemàtica entre restaurants i empreses és una constant.
i Jaume Perelló
20/02/2016
3 min

PalmaQue la Patrulla Verda de la Policia Local de Palma actuava de manera arbitrària perseguint o protegint determinats locals d’oci i de restauració és ja molt palès a l’expedient judicial del cas de corrupció que investiga el Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma. Però els investigadors comencen a tenir clar que aquesta manera de funcionar no és ni de bon tros exclusiva de la Policia Local, sinó que determinats departaments de Cort, especialment els que tenen cura de les llicències i autoritzacions i del compliment de les normatives municipals de bars i altres negocis vinculats a l’oci, no sempre han actuat amb diligència i amb objectivitat.

Segons ha pogut saber l’ARA Balears, alguns expedients han aconseguit arribar a bon port o han fracassat sense que sembli haver-hi una explicació objectiva, i la Fiscalia Anticorrupció ja n’analitza un bon grapat de casos, després d’obtenir fa uns mesos la informació que havia sol·licitat dels serveis municipals.

Avisos i informació

En un dels episodis, s’ha pogut constatar que la Patrulla Verda mai no va ser advertida d’alguns locals que incomplien diferents normatives municipals, i que en altres casos hi va haver reiteració en l’enviament de la informació des de Cort per tal que els agents procedissin a comprovar l’observació de la normativa. Per descomptat, la Fiscalia vol saber si hi ha algun motiu que expliqui aquestes actuacions aparentment arbitràries.

Hi ha casos que no són a Fiscalia perquè no afecten directament la Patrulla Verda, però que alguns ciutadans no s’expliquen, com per exemple el de la Perfumeria Tintin, que és a la plaça Joan Carles I de Palma i que ha denunciat diferents vegades a Cort que l’espai que té davant la façana està envaït per taules dels bars veïns. Segons els serveis jurídics municipals, és imprescindible que els locals disposin d’una autorització expressa del propietari afectat per aquesta ocupació, però tot i no haver-la aportada, sembla que no hi ha manera que el departament de Govern interior, competent en l’assumpte, hi posi ordre.

Un altre cas cridaner és el del propietari d’un bar que vol posar una terrassa i els serveis municipals responen que la seva petició es troba fora de termini, malgrat que segons un tècnic de l’Ajuntament mateix no seria cert.

Així doncs, la investigació judicial però també la perpetuació d’una certa manera de funcionar que podria estar generant perjudicis als administrats ha causat tensió en diferents departaments de Cort des de l’arribada dels nous gestors l’estiu passat.

Una font assegura que, en canvi, la tramitació d’un projecte que pretenia posar unes vitrines a una façana de la Seu ja estava prosperant, sense que se n’hagués consultat l’impacte patrimonial.

Incompliment de les resolucions

Els aires condicionats instal·lats a les façanes també són un element que provoca queixes dels ciutadans, que arriben a denunciar un veí normalment per les molèsties que ocasiona el renou que fa; i resulta que els tècnics municipals hi envien la policia “el mes de gener, quan és evident que l’aparell, que només és d’aire condicionat, està apagat”. En altres expedients, fins i tot s’arriba a aconseguir una ordre de retirada d’aquest aparell, però “no hi ha manera que facin complir al propietari la resolució de Cort, una cosa inexplicable”, assegura un denunciant que viu al centre de Palma i que té un aire condicionat just davant el seu immoble.

Precisament el compliment de les resolucions és un dels elements que no sempre caracteritzen l’actuació municipal. Tot i que s’acompanyen d’un termini màxim a l’hora de fer efectiva la retirada -en aquest cas, d’un aire condicionat-, la realitat és que una vegada superada la data “no passa res”, afirma l’afectat.

Però és un fet usual que, una vegada aprovada la il·legalitat de la instal·lació, el procés quedi paralitzat i l’administració no l’arribi a extreure.

Miquel Àngel Coll, delineant d’informació urbanística, reconeixia a l’ARA Balears fa uns mesos que és habitual que el procés de denúncia s’allargui i que fins i tot arribi a caducar. Així mateix, Coll explica que l’Ajuntament de Palma presenta un problema amb relació a les places de zeladors. “No es cobreixen els llocs de feina dels jubilats i això provoca que als zeladors que queden cada vegada se’ls acumuli més la feina de resoldre les denúncies”.

stats