TRIBUNALS

Rodríguez té prohibit acostar-se a l’Ajuntament

L’expresident del Partit Popular de Palma està imputat per suborn, revelació de secrets, extorsió, tràfic d’influències i associació il·lícita

José María Rodríguez arribant ahir amb el seu misser als Jutjtats.
Agnès Antich
26/08/2016
4 min

PalmaL’expresident del Partit Popular de Palma, José María Rodríguez, no pot acostar-se a menys de 300 metres de l’Ajuntament de Palma, en concret, al departament d’Activitats, Urbanisme i la Policia Local, així com a qualsevol instal·lació o dependència del Consistori ubicat en un lloc distint. Així ho decidí ahir el jutge del cas de corrupció que afecta la Policia Local de Palma, Manuel Penalva. L’instructor de la causa acceptà ahir la petició dels fiscals anticorrupció Miguel Ángel Subirán i Juan Carrau, que, després de prendre declaració com a investigat a Rodríguez, demanaren per a ell diverses mesures cautelars.

La Fiscalia pensa que Rodríguez podria intervenir en actuacions per manipular i induir testimonis que ja han declarat i l’han incriminat en fets delictius. És per això que, a part de no poder atansar-se al Consistori ni a la Policia Municipal, té prohibit acostar-se o comunicar-se directament o indirecta amb tres agents que han declarat com a testimonis. Rodríguez tampoc pot apropar-se a Pedro Torres, l’excap de Servei de Llicències d’Activitats de l’Ajuntament de Palma, investigat en la trama. Torres treballà a l’Àrea d’Urbanisme de Cort durant els dos primers anys de la passada legislatura i, en una de les seves declaracions, apuntà directament Rodríguez. El funcionari assegurà que el popular influïa i controlava algunes decissions que es prenien en el departament d’Urbanisme.

El titular del Jutjat d’Instrucció número 12 imputa a Rodríguez presumptes delictes de suborn, revelació de secrets, participació en extorsió, tràfic d’influències i associació il·lícita, i pertànyer a una organització criminal. A partir d’ara el popular haurà de comparèixer periòdicament als jutjats. I és que Rodríguez fou assenyalat per l’instructor del cas com a artífex a l’ombra de l’organigrama corrupte que es pretenia organitzar en la Policia Local, ja fos a través de la filtració d’exàmens d’accés al Cos de la Policia o bé per assignació directa de diferents llocs de feina.

Rodríguez nega manejar els fils

L’expresident del PP de Palma negà als investigadors, a l’inici de la seva declaració, haver tengut res a veure amb el nomenament del que fou director general de Seguretat Ciutadana del Consistori palmesà, Enrique Calvo, que va dimitir l’any 2013 per la seva imputació amb relació a la investigació de les proves d’accés a la Policia Local de Palma.

Rodríguez també es deslligà ahir del nomenament de l’exregidor de Seguretat Ciutadana, Guillermo Navarro, imputat en la mateixa causa judicial. El popular assegurà que tots dos càrrecs foren triats per l’exbatle del PP Mateu Isern i que ell no va tenir res a veure en la seva selecció i nomenament.

Pel que fa a les trobades amb diversos policies investigats en la trama corrupta -alguns dels quals implicats també en la causa judical contra els Àngels de l’Infern-, juntament amb Mateu Isern i el seu company de partit Álvaro Gijón, en les quals presumptament dibuixaren una nova estructura organitzativa de la Policia Municipal de Palma, Rodríguez contà als investigadors que foren en període electoral i amb sindicats policials, sobre el fet d’aconseguir una policia més propera. La Fiscalia demanà a Rodríguez per què assistia Isern a aquestes reunions, si encara no havia estat nomenat alcalde. Sembla ser que, presumptament, en aquests encontres haurien posat damunt la taula el nom de l’investigat Antoni Vera com a possible cap del cos policial, que després ostentà el càrrec. El popular es defensà dient que Isern era el candidat del PP a la batlia i que estaven en campanya electoral.

D’altra banda, amb relació a les reunions que presumptament hauria mantingut amb agents implicats en la trama en la seu del Partit Popular de Palma, el popular llançà pilotes fora. Rodríguez insistí en el fet que quan era president del PP cada dia rebia unes 15 persones, i que podria ser que aquestes haguessin estat en el seu despatx durant el període electoral.

Amb l’aixecament parcial del secret de sumari es va saber que quatre dels agents investigats es reuniren amb Rodríguez a la seu del PP, fet que “corrobora indiciàriament el caràcter criminal de l’organigrama ideat per Rodríguez, completament aliè a la professionalitat i als mèrits que caldria esperar i desitjar dels comandaments policials”, apuntà el jutge.

La filtració dels exàmens i el GAP

Amb relació a la filtració de preguntes i respostes dels exàmens d’ingrés al cos policial municipal, Rodríguez afirmà que no parlà mai amb els implicats en aquesta part de la causa judicial.

Rodríguez també es desvinculà ahir de la creació de la unitat policial anomenada GAP, durant l’època en què Álvaro Gijón era regidor de Seguretat Ciutadana. A la pregunta de si ell i Gijón haurien creat aquesta unitat per als seus propis interessos polítics i personals, així com de determinats empresaris, llevant-los competència i inspeccionant constament altres empresaris fins a “asfixiar aquests negocis”, l’expresident del PP de Palma contestà que mai de la vida se li hauria ocorregut.

Empresaris de l’oci nocturn

Una altra part de la causa judicial que s’investiga són les presumptes inspeccions policials continuades i no justificades a empresaris del món de l’oci nocturn de Ciutat i de la Platja de Palma. Rodríguez es deslligà ahir de la vinculació amb determinats empresaris del món de la nit. El popular assegurà que amb un dels coneguts germans Pascual, implicats en la trama, hi tengué una relació professional i que amb Bartolomé Cursach es coneixen perquè ambdos formaven part d’una associació de sales de festa als anys 80. A més, afegí que, després d’aquella època, sols se saluden. Negà haver exigit doblers per aconseguir llicències o tràmits administratius per locals d’oci.

L’expresident del PP digué que va tenir notícia sobre les festes amb càrrecs públics i policies en locals d’oci per la premsa, que mai no ha anat a cap casa de cites ni ha passat per la porta.

D’altra banda, Rodríguez també va haver de defensar-se ahir de presumptes investigacions i seguiments a jutges i fiscals. El popular assegurà que no havia organitzat, ordenat ni dirigit investigacions i seguiments a professionals de la Justícia. I també negà haver-ho fet amb polítics del seu grup o d’altres a través de policies locals determinats, investigadors privats o membres d’altres cossos de seguretat de l’Estat. Segons el popular, s’ha de deixar treballar a jutges i fiscals i ajudar-los en tot, i afegí que mai no ha encarregat seguir ningú.

stats