POLÍTICA MUNICIPAL

Mocions a ajuntaments per una “autèntica ecotaxa”

Alternativa per Artà i per Pollença demanaran que s’aposti per inversions patrimonials i ambientals

PARC NATURAL DE LLEVANT  La seva ampliació és una de les possibles inversions en territori artanenc.
M. Bonnín
17/10/2015
2 min

ManacorEls ajuntaments també començaran a posicionar-se davant el denominat “impost del turisme sostenible”, després que el Govern n’hagi presentat l’esborrany aquesta setmana. Alternativa per Artà i Alternativa per Pollença presentaran una moció en els respectius plens per sol·licitar al Govern una “autèntica ecotaxa”. En concret, es demana al Govern que reconsideri el caràcter turístic del tribut i aposti per l’impuls de les inversions de conservació mediambiental i del patrimoni històric i arquitectònic. Això s’aconseguiria retirant els objectius de l’esborrany de l’impost que posen l’accent en la reinversió en el sector turístic.

Amb aquesta moció, les dues agrupacions se sumen a les crítiques fetes per diferents entitats, com el grup ecologista GOB o l’entitat conservacionista del patrimoni ARCA, que han demanat recuperar l’essència de l’antiga ecotaxa. És a dir, la creació d’un impost que serveixi per compensar els impactes negatius del turisme en el medi ambient.

Les iniciatives es discutiran dia 26 a Artà i dia 29 a Pollença. En el cas d’Artà, El Pi ja hi ha confirmat el seu suport, segons informà ahir Alternativa. El PSOE, per la seva banda, s’hi ha mostrat receptiu. “Supòs que hi donarem suport”, digué ahir el portaveu, Manolo Galan, qui destacà Artà com un municipi amb gran patrimoni natural i, en canvi, poca infraestructura turística.

Patrimoni natural

Els dos municipis destaquen per comptar amb un important patrimoni. Una de les inversions que es consideren prioritàries a Artà seria l’ampliació del Parc Natural de Llevant, que actualment està infradotat. Pollença, per la seva banda, compta amb importants espais naturals que han patit degradació, com la zona humida de la Gola. Tots dos municipis també tenen diferents fronts oberts pel que fa a plans urbanitzadors avortats i possibilitats d’haver d’enfrontar-se a indemnitzacions en un futur, com seria el cas de la illeta del Molí d’en Regalat, a la Colònia de Sant Pere (Artà); o patrimoni arquitectònic en perill de desaparició, com la fàbrica de tapissos de Can Morató (Pollença), en perill de despreniment, malgrat ser Bé d’Interès Cultural.

Altres agents també mostraran la seva postura davant l’impost. Un d’ells serà l’Associació de Vil·les Turístiques de Balears, que ha convocat una roda de premsa dilluns que ve.

El tribut que vol el Govern

Segons les previsions del Govern, la taxa turística recaptarà entre 50 i 80 milions d’euros l’any. El tribut es cobrarà en tots els allotjaments turístics i en els creuers i tendrà un cost que oscil·larà entre 25 cèntims i 2 euros, depenent del tipus d’allotjament i de si es fa en temporada alta o baixa. Allò recaptat s’invertirà amb sis objectius, quatre dels quals suposen una reinversió en el sector turístic, ja sigui mitjançant desenvolupament d’infraestructures o desestacionalització, entre d’altres.

El Govern diu que té “bona acollida social”

El Govern va començar ahir oficialment la tramitació administrativa de l’impost de turisme sostenible, la nova ecotaxa, que preveu dur al Parlament abans de dos mesos i que pretén començar a aplicar-la a partir de maig. El portaveu de l’Executiu, Marc Pons, va destacar la “bona acollida social” que ha tingut l’impost que, segons ell, “parteix d’una clara consciència social i de la maduresa d’una societat que entén la necessitat d’apostar per Balears com a destinació turística de màxima qualitat”.

stats